1217 Aanlandingsplicht voor de visserij op komst

Steeds weer moet in een zacht schreien uitbarsten wanneer ik het zoveelste faillietmakende bericht moet lezen over het volstrekte politieke onbenul waarmee de vissers steeds weer vanuit Brussel op getrakteerd worden. Steevast gaat men aan het feit voorbij dat de sector zelf als een bezetene bezig is om de toekomst voor hun eigen nageslacht veilig te stellen. Er zijn toch volop innovatieprojecten in gang gezet voor verduurzaming van de vangst en het milieu? Het leegvissen van de zeeën en goede producten weggooien is wat geen enkele visserman goedkeurt. Daar hebben ze geen Greenpeace voor nodig.

Wil Brussel de bekeuringsplicht invoeren?
Als ik het goed begrijp gaat Brussel de vissers verplichten om een bekeuring op te laten lopen.
Alle vis die de visser straks buiten zijn quotum extra vangt moet hij verplicht aanlanden. Voor de NVWA is het dan een simpele boekhouding om de boetebedragen vast te stellen. De waanzin ten top voor de zoveelste keer. Het CJIB in Leeuwarden is de enige die hier beter van wordt!
Het enige goede van deze maatregel is dat er geen goede vis weggegooid wordt. Momenteel gebeurt het wel, met tegenzin van de vissers overigens. Alle vis dat boven het quotum gevangen wordt moet vanwege het huidige boetebeleid overboord gegooid worden voordat de boot de haven binnenloopt. Een visser gaat nooit voor de lol extra kabeljauw vangen wanneer hij zich op schol richt, want dat levert altijd extra werk op. Namelijk van het overboord gegooide vis, zal een deel weliswaar deze actie overleven maar het merendeel niet. Verder is een visser net als een voedingsmiddelentechnoloog principieel tegen weggooien van hoogwaardige producten.  Het is een doodzonde om hoogwaardige eiwitten en vetten ter destructie aan te bieden. Iemand is dan niet erg goed wijs zegt een normaal denkend mens.

Een kabeljauw is een eigenwijze vis. Die hebben nog niet geleerd om bordjes te lezen dat zij de andere kant op moeten zwemmen als de scholvisser een trek doet.

Kabeljauwen zijn eigenwijze vissen. Die hebben nog niet geleerd om bordjes te lezen dat zij de andere kant op moeten zwemmen als de scholvisser een trek doet.

Een visser kan geen bordje bij zijn net plaatsen dat de kabeljauwen een andere kant maar op moeten zwemmen. De naïeve gedachten van onze politici bieden wel ruimte voor deze onzin.

Aanlandingsplicht is alleen acceptabel, mits het boetebeleid opgeheven wordt.

De politieke visserij schandalen volgen elkaar in hoog tempo op
Een paar recente voorbeelden:
· December 2011. Terugdringen van het aantal zeedagen en beperkte verhoging van de quota.  Onzinnig en onlogisch
· Maart 2012. Onder druk van de NGO’s wordt de vergunning voor spieringvisserij, na enkele dagen, nota bene op zondag(!) weer ingetrokken.
· April 2012. Productschap vis roept deze maand uit tot de maand van de Pangasius
· Juni 2012. Verwachte aanpassing van het Gemeenschappelijk visserijbeleid door Brussel met een op verraad lijkend optreden van onze jubelende staatsecretaris die, naar lijkt, zijn toekomstige carrière in het Brusselse pluche aan het veiligstellen is.

Henk Bleker, voorzitter van de visserij bestrijdingscommissie
U kent hem vast wel. Het grappig kijkende mannetje dat met afgezakte kleding zijn gehoor haperend toespreekt en steevast met een afwezige blik het publiek inkijkt.
Zelden heeft het publiek zo gemakkelijk de communicatieve onkunde van deze politicus van dichtbij mee kunnen maken  na het professionele gestuntel omtrent de ontpoldering van de Hedwigepolder. Vervolgens zagen wij tot ieders verbazing zijn pogingen om mee te dingen naar het lijsttrekkerschap voor het CDA. Deze noordelijke veeboer wist alláng dat hij aan een dood paard zat te trekken.
Onze staatssecretaris van Ministerie van EL&I (Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie) krijgt eind juni de zoveelste kans om zijn afkeer tegen de visserij te etaleren. Deze clowneske taferelen nemen onderhand het formaat van een politiek schandaal aan.
Het lijkt wel of  Ernst Kramer en Arie Slob van de Christen Unie de enige politici zijn die tegengas geven. Hulde. Dit moet daadwerkelijk ondersteund worden ook vanuit de visserij

Wat is het antwoord van de sector op deze Brusselse kermis?
· Richt een professionele NGO op dat de belangen van de visserij bundelt en deze goed weet te communiceren naar het publiek toe. Zolang mijn achterbuurman zelfs mompelt dat de zee helemáál leeggevist is, dan heeft hij naar de verkeerde zender geluisterd en heeft hij automatisch herrie met zijn voorbuurman.
· Een zware visserijlobby zal er moeten komen die het brede publiek en uiteraard de politiek op de hoogte brengt van alle feiten die momenteel bekend zijn over de visserij.
· Zet een strategisch plan op hoe de communicatie met het publiek het best opgezet kan worden. Er lopen genoeg knappe koppen rond die van babbels veel verstand hebben.
· Kom met een goed alternatief op de aanlandingsplicht. Er zijn altijd betere voorstellen te bedenken dan het huidige idiote maar vooral kostbare plan. Laat de vis die boven de TAC gevangen worden voor een doordraaiprijs op de markt komen. Veil de opbrengst voor een liefdadig of wat mij betreft zelfs een milieukundig doel. De visser zal zich geen twee keer bedenken om vis ver onder zijn kostprijs te gaan leveren. De verspilling is op die manier verleden tijd.
· Laat het publiek breed kennismaken met de verduurzamingsmaatregelen die volop in de visserij al gerealiseerd zijn en ondanks de politieke en economische tegenwind gaande zijn.
Leg uit wat voor duurzaamheids labels er allemaal zijn voor de visserij:
· Het MSC label
· Friends of the Sea label
· RFS label

De beroemde panelen in de visnetten en de maaswijdte regelingen in de netten zijn tenminste meer milieuvriendelijke maatregelen dan de invoering van de idiote scholboxen, het plaatsen van windmolenparken op volle zee en de geleidelijke sluiting van de rijkste visserijgronden.
Wild gevangen vis is altijd ‘biologisch’, iets wat de doorsnee consument niet eens weet.
Ga met sponsors in zee om wetenschappelijk tegenbewijs te leveren op hetgeen Greanpeace c.s. al jaren het publiek aan het wijsmaken is.
Benadruk de gezondheids aspecten meer van het product als vis. Beschouw dit gerust als het Yakult effect van de Noordzee.

Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse visserij haar tanden laat zien aan de Brusselse politiek.

Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse visserij haar tanden laat zien aan de Brusselse politiek.

De aanlandingsplicht lijkt eerder op een aanrandingsplicht van onze politici van onze eigen visserijsector.

Zucht.

5 thoughts on “1217 Aanlandingsplicht voor de visserij op komst

 1. Op dit moment worden alle subsidies uit Brussel weer uitgekeerd. De vissers klagen niet meer over visprijzen .Dit terwijl deze niet /nauwelijks verbeterd zijn.

  Tsja Brussel lijkt het in Dhr Velzeboer zijn optiek niet goed te doen. Ik wil u erop wijzen dat deze mensen daar ook alleen maar te maken hebben met een 5 koppige lobby vanuit hoofdzakelijk Urk.

  Deze lobby zijn achterban scheld alleen maar op de zgn “”slechte”‘ Ngo,s.
  Nu een samenwekende NGO ?? Wat een lachfilm . De 5 koppige lobby heeft dit bedacht natuurlijk.

 2. Meneer Dekkers, Brussel doet best goede zaken voor de visserij. Geef mij aub. aan wat die kirrende Henk Blekers toevoegt aan positieve geluiden voor de visserij. Dat zal zo’n beetje het dunste boek van de wereld zijn.
  Echter dat er niet meer geklaagd wordt over de visprijzen klopt niet helemaal. Visser gaan niet meteen het malieveld op om te demonstreren. Het valt dus niet op en nieuwswaarde heeft het ook nauwelijks. Maak ik ook deel uit van de 5 koppige lobby?? Lijkt mij erg spannend. Zullen wij eens een visje gaan eten op Urk? U een Panga met meel en ik een Dogger scholletje?

 3. U doet voorkomen of Bleker het allemaal zo goed doet. Dit spreek ik ook tegen. Aan u kennis als voedsel technoloog twijfel ik niet . Maar u kent de mensen wel maar niet de werkwijze van de “”High Five””. Deze frustreren elk iniatief wat betreft betere vooruitzichten in de prijs van schol voor de visser. Ik heb dat zelf ondervonden . Nu is deze club aan de loop gegaan met een plan wat de visser te goede kwam en behoorlijk ook. Deze HF willen nu dit plan uitvoeren met subsidie van ik vermoed het NSFC . Dit word een deceptie . Dat weten ze zelf al maar misschien doen zij dit om te laten zien van “”zie je wel “” het is niks. Deze club laat de vissers zijn subsidie krijgen en zorgt achter de deur goed voor zich zelf. Van de uitnodiging om op Urk een visje te eten zal ik geen gebruik maken. Alhoewel Jelle Baarsen daar een heerlijke winkel voor heeft. Mijn voorkeur ligt in Den Oever bij vishandel t Wad van Eurofisch. Onlangs zeeeer goede Kabeljauw gekocht. (Noordzee) .U begrijpt wel dat dit even verder gaat dan alleen maar een beetje zeuren . Het tegendeel is waar . Ik en met mij nog een bevriende collega zijn een jaar lang bezig geweest om alle bestuurs en clubjes in kaart te brengen. Het beeld wat daar uit is ontstaan is ontluisterend…. Daarom zie ik de zgn NGO vanuit … niet zitten .Daar zal weer door deze zelfde groep aan de touwtjes worden getrokken. Verder zal ik het hier bij laten en vind zelf dat ik genoeg hier over heb geschreven. Wens ik u veel succes met u verdere bezigheden.

 4. Goede middag,Wat een hilreejk en simpel idee.Als de winkels morgen weer open zijn ga ik meteen de ingredienten aanschaffen behalve de rabarber, want die komt uit moeders tuin.TIP : ik serveer het met wat mintblaadjes uit de tuin.

Geef een reactie