1220 Pittige tomatensoep drama van Unox

“Soup is a waste of a glass of water”, zei mijn goede vader altijd. De waterigheid is gelukkig bij de soepen van Unox niet zo erg meer aanwezig: ‘Pittige tomatensoep met paprika en cayennepeper’ staat op de verpakking te lezen. Omdat dit allemaal zaken zijn waar ik gek op ben, was de keus gauw gemaakt om mijzelf eens te verwennen met iets pittigs. De hele stukken tomaat en de scherpe smaak waren de enige twee goede zaken van deze soep. Verder vormt de inhoud van deze stazak een bekroning van een uitermate matig uitgevoerde stage opdracht lijkt wel. Let wel, wij praten over het A-merk, Unox, het grote Unilever en niet over een provinciale hobbykok die het leuk vindt om ‘iets met soep’ te doen! Die universitair geschoolde productontwikkelaars  moeten toch verstand van voedselbereiding hebben? Er zijn meer aanwijzingen dat ik mijn technologie IQ-meter daar kan laten ijken (beginnen bij 0) dan dat er enig technologisch benul rondloopt. Hoog tijd voor een grote schoonmaak op die afdeling lijkt mij. Graag verwelkom ik deze medewerkers bij de eerstvolgende opleidings leergang ‘Praktijk Toepassingen voedingsmiddelentechnologie.’ http://www.scientanova.com/pt-vmt/

Deze soep is daadwerkelijk lekker pittig, voor wat betreft de zoute smaak lijkt deze soep eerder op een product uit het voormalige Oostblok

Deze soep is daadwerkelijk lekker pittig, voor wat betreft de zoute smaak lijkt deze soep eerder op een product uit het voormalige Oostblok

Het etiket vermeldt de volgende boeiende zaken:
Zonder kunstmatige kleur, geur- en smaakstoffen.
240gram groenten per kom. (250ml is één kom)
Bij het ‘Ik kies bewust’ logo vermeldt men: Dit product voldoet aan internationale aanbevelingen voor gezondere voeding met minder verzadigd vet, suikers en zout (natrium). Kijk op www.ikkiesbewust.nl
Er wordt nu nog maar een deel van het voedingsrichtlijnlogo gebruikt. Het pakje vermeldt alleen de totale calorische waarde per kom dat 7% uitmaakt van de dagelijkse voedingsrichtlijn. Interessanter zou het zijn als men deze waarde voor het zout en suiker hadden vermeld…

Heeft u vragen, klachten of complimenten? Neem dan contact met ons op. Email via: www.unilever.nl Ik zal mijn oud-cursist die op de afdeling klachtenafhandeling werkt, deze keer met rust laten.

Ingrediënten
1. Tomaten 83% (tomaat, gepelde tomaat, tomatenpuree)
2. Rode paprika 6%
3. Ui,
4. Plantaardige olie
5. Suiker
6. Basilicum
7. Zout
8. Gemodificeerd maïszetmeel
9. Gistextract
10. Uipoeder
11. Cayennepeper
12. Knoflook
13. Fructose
14. Maltodextrine
15. Tijm
16. Zwarte peper
17. Laurier
18. Aroma (bevat tarwe, selderij)
19. Balsamico azijn (wijnazijn, druivenmost)
20. Witte wijnextract

Voedingswaarde per 100ml (in grammen)

Energie 60kcal

Eiwitten

1,5

Koolhydraten

6

Waarvan suiker

5

Vet

2,5

Waarvan verzadigd vet

0,2

Voedingsvezel

1

Natrium

0,32

De geur en smaakstoffen
80% van de gebruikte ingrediënten bevatten een uitgesproken aroma. Waarom voegt men dan tóch aroma toe? De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat de ingrediënten van een dermate beroerde (wellicht uit het voormalige Oostblok of Azië) kwaliteit zijn dat ze wel opgelapt moeten worden met een, weliswaar natuurlijk aroma. Dit soeprecept hoort thuis onder het kopje technologisch geklooi.
Claimgrondstof wordt niet als percentage aangeduid. Tomaten en paprika’s worden braaf vermeld maar het gehalte aan cayennepepr niet. Wellicht omdat er zo weinig van inzit?
De suiker
De soep bevat bijna net zoveel suiker als wat in frisdrank zit. 5%! Het is nergens goed voor om zoveel van deze dure grondstof te gebruiken. Suiker is toegevoegd om de zure smaak van de soepen te maskeren, net als de cola’s dit doen. De soep is zuur omdat deze dan gepasteuriseerd kan worden in plaats van het duurdere sterilisatieproces. Dit heeft wel het voordeel dat vitamine C beter behouden blijft in de soep en dat de tomaat lekker knapperig blijft. Maar dat deze zuur – zoet aanval de argeloze consument versneld aan een kunstgebit helpt, mag de pret niet drukken.
Het zoutgehalte
De hele Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is het zoutgehalte aan het terugbrengen, behalve Unox. De kruidige tomatensoep van Unox bevatte in 2009 0,68% zout en deze pittige soep maar liefst 0,8%. Eerlijk is eerlijk, in ons soeponderzoek van 2008 bleek deze pittige tomatensoep 0,37% natrium te bevatten en dat is gereduceerd  tot 0,35%. Bravo! Deze soep blijft echter ontzettend zout. Dit komt niet door de zout zelf maar eerder door de pittige kruiden. Iedere beginnend technoloog weet dat cayenne peper, paprika de stoffen piperine en capsaïcine bevat. Elke dieetkok weet ook dat natriumarme gerechten met deze stoffen juist als zoutvervanger gebruikt kunnen worden. Alleen Unox is verstoken van deze kennis blijkbaar. In column 910 hebben wij hier reeds aandacht aan besteed:http://www.scientanova.com/2009/03/30/910-de-knutselsoep-pittige-tomaat-met-basilicum-en-oregano/

Een stijging van 0,68% zout naar 0,8% is tegen de trend van waarmee de overige voedingsmiddelenindustrie met man en macht mee bezig is om de hoeveelheden keukenzout terug te terugbrengen.
Het IKB logo
Mijn vrienden vinden dit gewoonweg een misleidend en corrupt logo. Een product van een dermate belabberd allooi met veel suiker en zout mag zich wel behangen met dit logo terwijl een ambachtelijke soepmaker uit de provincie, die een eerlijk product maakt dit logo niet eens kan betalen zonder dat hij de soep € 5,00 per pak duurder maakt.
E nummer vrij?
Bijna is het Unox gelukt. Gemodificeerd maïszetmeel kent wel een E-nummer dat afhankelijk is van de modificatietechniek dat is toegepast. Het moet ergens in de E 1400 range liggen. Zoals bekend hanteert Unilever het beleid dat de nummers niet meer vermeld worden maar in plaats daarvan vermeldt men de stof voluit. Een redelijk goedkope Warenwettelijke truc.
240 gram groenten per kom soep van 250ml
Dat is mooi, zult u zeggen maar er zit iets onlogisch in deze berekening. Ik kom op een gehalte aan groenten van 96%. Uiteraard zitten hier enkel, wellicht volstrekt legale rekentrucs achter die de consument moet doen geloven dat het in feite één bord vol met groenten is dat voorgeschoteld wordt.
Witte wijn extract
Ik wist niet dat dit bestond.  Er is weinig fantasie voor nodig om te concluderen dat deze wijn van het merk ‘extreem goedkopie’  is.

Verschil in samenstelling met de soep uit 2008
In dat jaar hebben wij 40 soepen uitgebreid onderzocht op samenstelling en toen al zakte Unox bij ons door het ijs. De soep die wij nu bespreken is op een paar punten verschillend:
Het gehalte tomaat is verhoogd van 74 naar 83%
Het ingrediënt water is weggelaten.
Paprika heet nu rode paprika
Azijn is nu vervangen door balsamico azijn
Het aroma bevat nu tarwe in plaats van melk.
De misleidende aanduiding ‘Zonder kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen’ is op subtiele wijze veranderd in: ‘Zonder kunstmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen’. Hier hebben enige academici hun taalkundige kwaliteiten op gebotvierd.

Kritiek leveren is makkelijk
Ervaring is het resultaat van onze fouten, luidt een van mijn lijfspreuken. De soepmakers van Unox hebben van beide zaken heel erg veel verstand. Graag vat ik de punten samen die deze semi academisch knutselaars op hun verbeterpuntenlijstje kunnen zetten:
Reduceer het zoutgehalte tot 0,3% (Natrium 0,1%) en geef hiermee de aftrap voor zout reductie, dat Unilever het beste voor heeft met onze gezondheid. Dit leidt wellicht de publicitaire aandacht af van de rellen rond Becel Pro-active.
Gooi het aroma eruit en maak zelf het aroma door de ingrediënten vooraf te bewerken. Het fruiten van de uien is een bekend voorbeeld.
Voeg champignon extract toe in plaats van gist extract. Dit levert een natuurlijke bron op van MSG (Mono Natrium Glutaminaat) E621
Halveer het suikergehalte en maak gebruik van gebufferde zuren en melkeiwitten om de scherpte van de zuren weg te nemen en (Natrium citraat en citroenzuur met acetaten) om de pH zo dicht mogelijk bij 4,5 of wat mij betreft 4,8 te houden. Pasteurisatie bij 90oC is dan ruimschoots voldoende. Nadeel is wel dat er een paar E nummers bijkomen. Maar de consument ziet dat toch niet. E nummers kunnen ook vermeden worden door een uitgekiende bemesting van de tomatenplanten. Wanneer die in eigen beheer geteeld worden, liggen daar kansen.
Zet eerlijke informatie op het etiket, zet de E nummer gewoon op het etiket en vertel meteen waar ze voor dienen en dat dit de meest geteste stoffen zijn door de NVWA etc.
Haal het idiote IKB logo van de verpakking. Deze staat synoniem voor duistere praktijken.
Vermeld de allergenen duidelijker en maak er geen zoekplaatje van voor de consument die hiervan afhankelijk is. Ze kunnen gemakkelijk verwijderd worden. In het aroma zit tarwe, vermoedelijk als drager en dat is een volstrekt overbodige grondstof. Selderij kan ook ruimschoots gecompenseerd worden met de andere aromahoudende ingrediënten.
Laat de groenten rekentruc zien. Wellicht komt men op de fantastische 96% groenten doordat er geconcentreerde tomaat is verwerkt of dat er veel gedroogde groenten inzitten en die berekend mogen worden naar het gerehydrateerde gewicht.

Als je zegt dat je goed bent, laat dan zien dat je het ook bent.

Geef een reactie