1223 ZIN! en onzin van Arla

Nieuwe producten op de markt zetten is een kostbare zaak dat helaas vaak mislukt. Soms wordt een product door het brede publiek niet geaccepteerd, soms bemoeit een cabaretier zich ermee (Buckler l.l) en soms een voedingsmiddelentechnoloog. In Nijkerk staat een groot zuivelbedrijf dat sinds enkele jaren eigendom is van de Deense zuivelmultinational Arla.  De productielocatie in Nijkerk kent een lange traditie van primeurs in de zuivelindustrie. In de 70-er jaren was dit bedrijf, destijds de ‘VOLNIJ’ geheten een van de eersten die een flessenblaaslijn installeerde waarmee men op aseptische wijze gesteriliseerde melk afvulde in kunststof flessen. Begin van deze eeuw heeft dit bedrijf als een van de eerste yoghurt fruitdrank in zakjes afgevuld die voorzien waren van een drinktuit. De Fruitbrekers.

Op het eerste gezicht lijkt dit een suikervrij product. Voor diabetici is het een boze verassing. Er wacht hun een dosering met maar liefst 6% suiker.

Op het eerste gezicht lijkt dit een suikervrij product. Voor diabetici is het een boze verassing. Er wacht hun een dosering met maar liefst 6% suiker.

In ‘Niekark’ werken heel aardige en deskundige mensen en sinds 6 juli 2012 is dit bedrijf een super opgeleide voedingsmiddelentechnoloog rijker (ahum). Echter, men dreigt collectief af te glijden naar de algehele verloedering van eerlijke zuivelproducten. Dat is erg jammer. De locatie Nijkerk verdient beter.

Het watermanagement van Arla in de zuivelindustrie
Het toevoegen van water aan een product zonder dat de klant er hoegenaamd iets van merkt en dat stiekem niet op het etiket te vermelden, is altijd een van de meest lucratieve bezigheden van malafide voedingsmiddelenproducenten. In de vlees-, en visindustrie zijn helaas tal van voorbeelden bekend die de goede naam van de sector en het ‘Made in Holland’ product zeker geen goed doen. De Deense moeder maakt er wat mij betreft een potje van.

Het is langer bekend dat het in de zuivelindustrie toegestaan is om 10%(!) water toe te voegen aan de ondermelk waarvan later karnemelk gemaakt wordt. Dit heeft te maken met het oorspronkelijke proces van karnemelk waar het een ‘afvalproduct’ is van de zure boterbereiding. In feite is karnemelk het waswater waarmee de zuurgraad van het eindproduct heel fijn mee geregeld wordt.

De onzin van Zin! van Arla
Enige tijd geleden was ik al onaangenaam verrast door het product Milk & Fruit dat opviel door de waterigheid en een paar weken later komt een authentiek Arla product Zin! op de markt. Op slinkse wijze wordt de royale watertoevoeging niet op het etiket vermeld, men wekt de indruk dat dit een suikervrij product is en het ergste is dat dit product werkelijk nergens naar smaakt. De waterigheid spettert er vanaf als het ware.

Dit is de informatie dat op het etiket staat
Arla® Zin! 0% vet drink citrusvruchten.
Zonder kunstmatige zoetstoffen, 100% natuurlijk

Het is weer zó jammer dat het IKB logo juist op dit product prijkt. De misleiding druipt er vanaf en dat kan nóóit de insteek geweest zijn van de academische bedenkers van dit logo. Een glas water is naar mijn mening een nóg gezondere keuze. Dit product vertoont aardige gelijkenis.

Het is weer zó jammer dat het IKB logo juist op dit product prijkt. De misleiding druipt er vanaf en dat kan nóóit de insteek geweest zijn van de academische bedenkers van dit logo. Een glas water is naar mijn mening een nóg gezondere keuze. Dit product vertoont aardige gelijkenis.

Ingrediënten
· Magere yoghurt
· Rietsuiker
· Kleurend plantenextract
· 1% citrusvruchten (sinaasappel, bloedsinaasappel, limoen)
· Zoetstof stevioglycosiden
· Natuurlijk aroma
· Citroensap

Voedingswaarde per 100g
Energie 39kcal

Vet

0%

Koolhydraten

6,0

Waarvan suikers

6,0

Eiwit

3,0

Zout

0,1

Calcium

100mg

Vitamine B2

0,14mg

Vitamine B12

0,24

Vreemde zaken op het etiket

Water ontbreekt op de ingrediëntendeclaratie
Dit zit ongetwijfeld versleuteld in het kleurend plantenextract. Een veelgebruikte maar misleidende truc van veel voedingsmiddelenproducenten. Berucht is de aanduiding ‘marinade’ bij vlees. “Er is toch water nodig om dit aan het product toe te kunnen voegen?”, klinkt het met een ring boven het hoofd.

Uitgaand van het eiwitgehalte van halfvolle biologische yoghurt van Arla van 4,5% en dat van Zin! luidt mijn voorzichtige schatting dat er maar liefst 30% water is toegevoegd.

Rietsuiker
Waarschijnlijk om emotionele redenen toegevoegd in plaats van het goedkopere glucose stroop of bietsuiker, dat volkomen gelijkwaardig is. Dit zijn onnodige kosten. Weglaten dus.

Men suggereert dat het een suikervrij product is door een natuurlijke intensieve zoetstof toe te voegen

De uiterst misleidende tekst van Arla die de consument doet geloven dat er geen suiker in dit product zit. Deze tekst alleen al rechtvaardigt naar mijn bescheiden mening een totale terugroepactie.

De uiterst misleidende tekst van Arla die de consument doet geloven dat er geen suiker in dit product zit. Deze tekst alleen al rechtvaardigt naar mijn bescheiden mening een totale terugroepactie.

Het suikergehalte door de toegevoegde rietsuiker bedraagt maar liefst 6,0%. Ik vraag me af wat de natuurlijke zoetstoffen nog doen. Er zit dus een uiterst minimale hoeveelheid van de ongetwijfeld dure stevioglycosiden. Deze claim is ronduit misleidend. De consument denkt een suikervrij product te gebruiken terwijl er toch een stevige 6% suiker naar binnenkomt. In dieet technisch opzicht is dit product een puinhoop.

De gemiste kans van Arla
Melkeiwit en stevia extract staan bekend om hun eetlustremmende eigenschappen. Ideaal voor personen die willen afvallen en toch lekker willen eten. Suiker daarentegen verhoogt de eetlust en heft daarmee het heilzame effect op. Kennelijk volgt men de literatuur niet op dit gebied. Onbegrijpelijk waarom Arla niet alle suiker vervangt door het nieuwe wondermiddel Stevia dat door de hele voedingsmiddelenindustrie met enthousiasme omarmd is. De hoge prijs vormt meestal een barrière. Door alle suiker te vervangen door Stevia toont men lef en kan Nijkerk weer een primeur beleven. Gemiste Deense kans heet dit.

Kleurend plantenextract
Gelet op de zeer bleke kleur van zowel de aardbeien als de citrus variant van Zin! zit er niet bijster veel in. Op zich erg goed om op deze manier de E-nummers uit een product te halen. Consumenten zijn onterecht erg ongerust over E-nummers.

1% citrusvruchten
Dit betekent dat er in totaal 10g is verwerkt. Dat is nèt dat schijfje citroen dat op de verpakking staat afgebeeld.

Waar is de stabilisator?
Wanneer yoghurt aangezuurd wordt en zoveel verdund, verliest het zijn stabiliteit vanwege de verschuiving van het het iso electrisch punt. Na een paar maanden ‘zakt’ al het eiwit uit als een stopverf achtige substantie. Vermoedelijk bevat het kleurend extract een stabilisator, zoals xanthaan of carrageen en wordt het opeens als een technologische hulpstof gezien. Men zou dan gebruik maken van de handige truc van ‘carry over’. Het is niet te hopen dat een vooraanstaand bedrijf zich van een dergelijke truc bedient. Een ander alternatief is om dit product zwaar te homogeniseren, bij een druk van minimaal 300 bar.

Het ‘Ik kies Bewust’ logo
Het is onderhand bekend dat dit logo min of meer gekocht kan worden en op veel producten afgebeeld is van een twijfelachtig allooi. De vermelding van gezondere keuze is de zoveelste misser van ‘Professor Jaap’ en consorten. Ik moet toegeven, een glas water is gelet op de prijs kwaliteit verhouding van dit product inderdaad een gezondere keuze.

Eiwit
De verlaging van dit gehalte verraadt de enorme toevoeging van water aan dit product. Normale magere biologische yoghurt van Arla bevat 4,5%eiwit en deze magere drinkyoghurt met citrusvruchten een schamele 3,0%. Er is 30% water toegevoegd.

Watermanagement is een 100% Hollandse aangelegenheid. Arla moet eerst maar toestemming aan Prins Willem Alexander vragen, die heeft er verstand van.

Dat waterige geklooi moeten de Denen niet doen. Die kunnen zich beter bezighouden met legoblokjes.

One thought on “1223 ZIN! en onzin van Arla

  1. Op 19 juni 2013 heeft de reclame codecommissie de reclame uiting van Arla als misleidend beoordeeld. Verder stelde men dat men heel duidelijk de grenzen van de wetgeving heeft opgezocht door er domweg van uit te gaan dat iedere consument toch de ingrediënten lijst leest en gewoon weet dat drinkyoghurt altijd gezoet is met suiker. Weer een dun verhaal uit Nijkerk.

Geef een reactie