1238 Kerst- en nieuwjaarsgroet

Deze komende twee weken staan in het teken van enkele zeer kenmerkende gebeurtenissen. Ongekende slemppartijen die een Bourgondische orgie niet zouden misstaan, het maximaal aantal feestdagen ten nadele van de werkgever, keukenstress en dikker worden.

Kortom, een spannend uiteinde en een rommelig begin van het nieuwe jaar.

Het lijkt er soms meer op dat wij alléén in de decembermaand lief voor elkaar moeten zijn om vervolgens in januari de vetes en gezondheidsbedreigende onheilswensen uit de kast te halen. December blijft een spannende maand in astronomisch, maar ook in milieukundig opzicht.

Als het aan kabinet Rutte 2 ligt zullen veel mensen blij gemaakt worden met een dode vis.  De leugenachtige start, gevolgd door een stortvloed aan excuses en intriges belooft weinig goeds. De THT lijkt al overschreden.

Als het aan kabinet Rutte 2 ligt zullen veel mensen blij gemaakt worden met een dode vis. De leugenachtige start, gevolgd door een stortvloed aan excuses en intriges belooft weinig goeds. De THT lijkt al overschreden.

De zonnewende. Deze heeft inmiddels plaatsgevonden, afgelopen vrijdag de 21e om 11.11uur. Dat is het moment dat de zon vanaf de Steenbokskeerkring weer naar het noorden toesnelt om op 21 juni om 5.04uur op de Kreeftskeerkring haar zomerse climax bij ons te bereiken. Sinds vorige week vrijdag worden de dagen weer langer en de nachten evenredig korter. Deze datum vind ik een moment om naar uit te zien die mij eigenlijk blijer maakt dan het Kerstgedoe zelf.

De kerstkaarten. Schoenendozen vol heb ik in mijn werknemersjaren aan kerstkaarten getekend. Wat waren wij bij Stork er druk mee! De kaarten werden dan door de postkamer in een passende enveloppe gedaan en hupsakee, de jaarlijkse plichtpleging was weer gedaan jongens. Een beetje triest vind ik de kaarten die geheel digitaal zijn opgemaakt met een standaard tekst voorzien van een geprinte handtekening en via een ‘hatseflats.nl’ site worden verstuurd. Een betere illustratie in wat voor een onpersoonlijke tijd wij leven bestaat er naar mijn mening niet. Een van de redenen waarom ik zomerkaarten verstuur met daarin een originele attentie en persoonlijke boodschap met een knipoog naar de actualiteit. Naar mijn mening zegt dat veel meer dan de gebruikelijke goedbedoelde zakelijke ‘kijk hoe weldoenend wij zijn’ kerstrituelen.

Kerstviering. Gaan wij naar wederzijdse schoonfamilie op bezoek of maken wij het zelf gezellig? Dat zijn relationeel ingewikkelde vraagstukken die menig huwelijk op de proef stelt. De dominees en priesters staan weer likkebaardend op hun kansel, respectievelijk voor hun altaar, de wens uitsprekend dat de daaropvolgende week ook weer stoelen bijgezet moeten worden. Ook voor hun zal het nieuwe jaar rustig beginnen.
Dan de lampjes in- en om de woning. De energiebedrijven betreuren in hoge mate het gebruik van de led lampjes die maar een fractie van de energie gebruiken dan de traditionele gloeilampen. Een beetje kerstverlichting oude stijl heeft snel een aansluitwaarde van 2.000 watt. Met led verlichting 20 watt hooguit.

De kerstpakketten. Het woord zegt het al. Het moet een pakket zijn en niet een of andere inlogcode voor een website waar de geslachtofferde werknemer zijn kerstbestellinkje kan plaatsen. U begrijpt wel dat de website ´bestel hier uw kerstpakket.nl´ stevige kosten in rekening brengt voor de geleverde prestaties die eigenlijk het bedrijf zelf zou moeten leveren naar zijn personeel toe. Deze websites zijn ook nog eens spamgeneratoren van de eerste orde. Zij hebben immers een werkend e-mail adres in handen gekregen via hun opdrachtgever en aangezien het slachtoffer in spé de lever- en privacy voorwaarden heeft goedgekeurd, is deze tot levenslang veroordeeld tot spam.

Helemaal schandalig vind ik als een bedrijf doodleuk meedeelt dat er geen pakketten uitgedeeld worden en dat de opbrengst naar een goed doel gestort wordt. Daar werkt de werknemer toch niet voor? Datzelfde goede doel is altijd de lachende derde omdat er in de regel een miezerige 20% uiteindelijk aan het goede doel besteed wordt. Tja, eerst moeten de kantoorkosten, salarissen, bonussen, opbouw van reserves en niet te vergeten de lease autootjes van directie en personeel betaald worden.

Viering Oud en Nieuw. In record tijd wordt om klokslag 12.00 uur de atmosfeer met een verbazingwekkende hoeveelheid Chinees toxisch fijnstof vervuild. Wij praten over zware metalen en aard alkali metalen zoals, Strontium, Barium, Magnesium, Aluminium, Koper, Kobalt, Kwik, Lood, Cadmium, chloorverbindingen, nitraten en allerlei zwavelverbindingen en een beetje Natrium en Kalium. De laatste twee zijn zo´n beetje de meest onschuldige vervuilers. Als een bedrijf een fractie van deze hoeveelheden zou willen lozen dan is er een stapel ‘milli-jeu’ vergunningen nodig van tenminste één meter. Die gelden niet tijdens Oud en Nieuw. Gelukkig hebben onze ambtenaren het beste met de feestvierende menigte voor. Vrienden van mij zeggen dat ze liggen te slapen.

Deze koe snapt het. Weg van alle drukte. Vrij zwevend in de alpen lost ze ingewikkelde productievraagstukken op.

Deze koe snapt het. Weg van alle drukte. Vrij zwevend in de alpen lost ze ingewikkelde productievraagstukken op.

Champagne wordt op een ongeoefende manier weg gewerkt dat meer weg heeft van koolzuurhoudend, zuur afwaswater. Dat blijkt ook wel nodig omdat oom Kees weer zijn favoriete recept oliebollen op de familie heeft geprobeerd. Steevast te donker gebakken en overladen met poedersuiker. Mijn moeder vergiftigde vroeger de oliebollen door er sukade doorheen te mengen. Bah, wat heb ik als kind moeten lijden. “Ze zijn extra lekker dit jaar hoor.” Riep zij steevast uit. “Ik heb het nu écht in de vingers.” Het enige dat zij aan haar vingers had was oud beslag en de volgende dag waren die rotbollen helemáál niet te eten wegens snel intredende retrogradatie, ongewenste dehydratatie en versnelde optredende vetoxidatie vanwege het hoge gehalte zéér onverzadigde vetzuren waarin die caloriebollen gebakken waren

Een nadelige bazen vakantieperiode. Het zal pas in 2016 en 2021 zijn eer er weer in Nederland een beetje serieus gewerkt kan worden in deze dure feestmaand.

Ik een brompot? Hoe komt u erbij! Ik lig met afkickverschijnselen in bed. Naast de kerstboom ligt een stapel werk en alle tellers staan in januari heerlijk weer op nul. Net als mijn verstand.

Niettemin wens ik al mijn trouwe lezers en lezeressen een innoverend, gezond en prachtig 2013 toe! Ik wil dan mijn vierde boek gaan presenteren dat voeding en gezondheid als hoofdthema krijgt. Vol met enge verhalen over wat ongezond is, vreselijke diëten en enge dingen over onze voedingsmiddelen. Kortom, een potentiële bestseller die op geen enkel nachtkastje mag ontbreken. Grr.

Ik chagrijnig? Welnee! Dit is voorpret.

Velzebrom!

Geef een reactie