1314 NVWA laat partijen rundvlees van de markt halen; er loopt weer een paard door de gang!

Zojuist een bericht van de NVWA gelezen dat alle 130 afnemers van Selten hun partijen rundvlees met daarin vermoedelijk vaag paardenvlees moeten traceren. De afnemers worden op hun plichten gewezen en fijntjes wordt erbij vermeld dat zij op hun beurt hun eigen afnemer dienen te informeren. Gewoon de keten doorlopen heet dit. Dit wordt de industrie gewoon even per brief meegedeeld alsof het een intern memo betreft. We praten over een geschat volume van 50.000 ton vlees. In lekentaal: 2.500 vrachtwagens = 64 kilometer file!

Whoehoehaha!

Graag wil ik een paar kanttekeningen bij plaatsen:

De datumlijn:
16 januari 2013 vindt de Ierse VWA Paarden DNA in burgers

28 februari 2013 ruim een maand later, vindt onze NVWA hetzelfde in rundvleessnippers en gehaktballen

21 maart 2013, wéér een maand later vindt men in 0,4% van de monsters resten van diergeneesmiddelen

10 april (vandaag) neemt men het risicoloze besluit na nader onderzoek om maar alles terug te laten halen. Op en sigarendoosje is kennelijk de hoeveelheid becijferd.

Wat voor gevolgen heeft dit voor de Nederlandse vleesindustrie?
Dit is een imago ramp van formaat. Nog nooit is zoveel product uit de markt gehaald. Op papier althans. Want vanwege de zéér lange datumlijn zal 90% van het vlees wel opgegeten zijn. Ik schat dat er misschien 5.000 ton te traceren valt wat nog terug te halen is. Ik ben van mening dat de hele Nederlandse vleesindustrie onterecht in een kwaad daglicht wordt gesteld door het geklooi van één bedrijf. Het zal de sector weer de nodige moeite en geld gaan kosten om het consumentenvertrouwen weer terug te winnen.

Ik snap hier steeds minder van
· Waarom wacht de NVWA zo lang?
· Waarom krijgen de afnemers 2 weken de tijd om een traceringsonderzoek te doen? De wet schrijft voor dat ieder bedrijf dit binnen 4 uur moet kunnen uitvoeren?· Waarom zijn de bedrijven per brief geïnformeerd? Hier had op 22 maart meteen een call-center aan het werk gezet moeten worden.
. Geen gevaar voor de volksgezondheid? En toch de grootste recall in haar geschiedenis optuigen?
.  Is er toch een extra lijk uit de kast van Selten gevallen na onderzoek van het OM? Zo ja, dan begin ik wat water in mijn schoenen te krijgen.

Mijn broek zakt hiervan een beetje af. Moet snel bretels gaan halen. Misschien loopt het wel met een sisser van ambtelijk formaat af.

Paarden moeten niet door de ambtelijke gangen lopen. Ze horen in de wei thuis!

Geef een reactie