1333 Bestuurlijke boetes NVWA breken record

De politiek wordt eindelijk wakker.

De NVWA krijgt nu de mogelijkheid om hun bestuurlijke boetes te verhogen van € 4.500 naar € 78.000.

Hopla! Dat zet tenminste zoden aan de dijk. Meteen twee jaarsalarissen aan boete opleggen. Wordt hiermee het geklooi met onze voedingsmiddelen eindelijk aan banden gelegd?

Hopelijk is het glimmende gehakt straks uit het supermarktschap verdwenen en maakt het plaats voor een klooivrij product.

Hopelijk is het glimmende gehakt straks uit het supermarktschap verdwenen en maakt het plaats voor een klooivrij product.

Waterdicht?
Denk eerlijk gezegd van niet. Malafide producenten en vooral die van buiten Europa zullen nog scherpere calculaties gaan maken om het winstbejag groter te maken en de pakkans te verkleinen. De EU verordening 1169/2011 biedt nog volop kansen om op volstrekt legale wijze te gaan klooien met ons voedsel.

Is deze maatregel effectief?
Slechts ten dele. Je moet wel voldoende ambtenaren hebben die dergelijke ellende kunnen en willen opsporen. En als je al een doos voedsel heilsoldaten hebt ben je er dan? Woehoehaha! Je zult die pretletters wel goed moeten programmeren. Dit houdt in dat ze getraind moeten worden in het opsporen van geklooi. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Er lopen zelfs geoefende voedingsmiddelentechnologen rond die zich maar afvragen hoe iemand het voor elkaar krijgt om te sjoemelen maar gewoon niet snapt hoe het gebeurt. Vergelijk het maar met een goocheltruc, waarvan je maar niet kunt snappen hoe het werkt.

Wat kunnen we beleven binnenkort?
Het watermanagement schandaal zal een keer de aandacht moeten krijgen. Water als technologisch hulpmiddel heet het dan zo mooi.

Hopelijk zijn wij snel verlost van het glimmende gehakt syndroom dat alom present is in de supermarkt.

5 thoughts on “1333 Bestuurlijke boetes NVWA breken record

 1. Ik kocht gister een varkensschnitzeltje bij de AH, waarop stond: “geproduceerd uit delen vlees” en “bevat toegevoegd water”

  Voor het glimmie glimmie in gehakt wordt meestal laviron gebruikt, een hulpstof die bestaat uit enkele E-tjes en wat water.

 2. Klinkt interessant. Wij gaan deze wonderschnitzels kopen en uitgebreid bekijken en heel misschien proeven.

 3. Uitdrukkingen gebruiken als ‘pretletters’ en ‘voedsel heilsoldaten’ ten opzichte van de goedwillende medewerkers van de NVWA, vind ik niet getuigen van enig respect voor deze mensen. U wenst toch ook niet als tweederangsburger behandeld te worden? Artikeltjes zoals deze lijken eigenlijk alleen maar bedoeld om uw eigen frustraties af te reageren op mensen die er weinig aan kunnen doen. Terwijl u het artikeltje zo hoopvol begint met ‘De politiek wordt wakker’. Inderdaad, de politiek, dáár kunt u uw giftige pijlen beter op richten. Zij zijn het immers die bepalen hoeveel medewerkers de NVWA in dienst mag hebben en wat die mensen moeten doen.

 4. Geachte, ‘Mijn mening’
  Als u mijn artikelen goed gelezen heeft, dan valt heel snel te concluderen dat ik de NVWA medewerkers niet als tweederangsburgers beschouw. Zo ga ik niet met mijn oud-cursisten om.
  Verder deel ik uw mening 100% dat de politiek de oorzaak is dat de NVWA met handboeien om het beste maar van moet zien te maken. Dit heb ik bij herhaling zeker niet onder stelen of banken gestoken.
  Groeten.
  Mijn naam is IJsbrand Velzeboer en ik zal zelden anoniem reageren.

 5. Ben benieuwd of je de schnitzeltjes lekker vond. De genoemde zaken stonden overigens op het vooretiket, dus niet weg gemoffeld op de achterkant in lettertype 3.

  Groet

Geef een reactie