1341 Het restaurant van IKEA heeft de ballen verstand van voedsel

U kent ze vast wel. Het woonwarenhuis dat veel gemeentes zwaar onder druk zet om hun bestemmingsplannen zodanig te wijzigen dat zij op een zichtlocatie zitten naast een snelweg. IKEA is bekend om zijn Zweedse vleesballetjes. Gehaktbal ellende waar ook illegaal paardenvlees in zat verwerkt. Een prima tent om meubels en accessoires te kopen maar van het bereiden van voedsel hebben de Zweedse meubelventers de ballen verstand.

 

 

 

 

 

Het restaurant wordt druk bezocht
Velen nestelen zich met een gevuld dienblad aan een tafeltje temidden van krijsende kinderen en ander culinaire ellende. De maaltijd wordt haastig naar binnen geschrokt alsof het een laatste avondmaal betreft. Gelet op de kwaliteit van het voedsel kan het voor sommigen best wel eens zo zijn.

De Zweedse runderbeef met Tzazikisaus
De gebakken groenten met aardappelen worden als een welhaast onherkenbare massa uit de warmhoudtrog op het bord gekwakt. Ik waande mij bij een veldkeuken van de Landmacht. De Tzazikisaus bevatte geen kruiden noch knoflook. Waarschijnlijk om de kinderen niet nóg meer te laten krijsen. De beef was een met kruiden bedekte plak gehakt. Smaak redelijk neutraal, geen diepvriesvlees of oude koeien erin verwerkt. Wel redelijk veel collageenhoudend en hydrofiel materiaal, want de beef leek meer op een rubberen lap dan op iets eetbaars.

De kipsaté met pindasaus en friet
Een redelijk smakelijke hap waarbij de afwezigheid van vitamines en maximale calorie inname  prioriteit schijnt te hebben. Gelet op de prijs is het vermoedelijk een industrieel bereide kip met daarin zo’n 0,8% Carrageen of een ander hydrocolloïdale stof geïnjecteerd. Opvallend was dat de kip in water warmgehouden werd voordat die op het bord geschept werd. Gelet op het hydrofiele karakter van de kip is dit best verantwoord.

De visfilet gratino is een verstopte Panga!
Klinkt erg exclusief. Dit imago wordt snel getorpedeerd als bij navraag blijkt dat hierin Panga filet verwerkt zit. “Dit schmakt errg lekker meneerrr”, wist de kok van de warmhoudkeuken mij nog te vertellen, waarop ik hem hartelijk gecondoleerd heb voor zijn culinaire kennis. Licht schreiend heb ik dat bord maar laten staan. Dat IKEA veel zakelijke contacten heeft in Azië is langer bekend.

Pangavissen worden in Vietnam levend geslacht. Het is een smakeloze en in hoge mate 'onreine' vis naar religieuze maatstaven. Restaurants die deze vis op de kaart hebben staan, hebben alleen maar oog voor goedkope inkoop.

Pangasius vissen worden in Vietnam levend geslacht. Het is een smakeloze en in hoge mate ‘onreine’ vis naar  diverse religieuze maatstaven. Restaurants die deze vis op de kaart hebben staan, hebben alleen maar oog voor goedkope inkoop

De Zweedse gehaktballetjes dan maar? Die zijn berelekker!
Hier is IKEA beroemd mee geworden. Vooral nadat bleek dat hier heimelijk paardenvlees doorheen was verwerkt. Nu zit er een mengsel van rund- en varkensvlees in. Dit proef je meteen. Berenvlees is best lekker hoor. Smaakt een beetje naar urine maar met een flinke dosis pindasaus er overheen proeft de goedgelovige consument alleen maar de zak pinda’s.

Zweedse kwaliteit van voedsel is matig en heeft last van een rammelende economie?
Zweden heeft vooral een landbouw economie. Medio 2013 is duidelijk geworden dat de vraag naar Zweedse producten afneemt. Ik  heb wel een vermoeden hoe dit komt. Zij hebben misschien een goede naam in het maken van degelijke en te dure auto’s maar het stopt acuut als het om lekker voedsel gaat. De Zweedse Voedsel en Waren autoriteit is niet een van de meest vooraanstaande in de Europese ranglijst.  Het land is wel sinds 1995 lid maar niet aangesloten bij de Euro zone.  Het land houdt hardnekkig vast aan hun eigen Zweedse kroon, het muntgeld met van die grappige gaatjes in het midden. Je kunt er beter een kralenketting van maken gelet op de waardevermindering ten opzichte van de EURO van 20% over de afgelopen 4 jaar.

Als ik op hun culinaire kwaliteiten mag afgaan dan kan de IKEA beter naar achteraf steegjes verhuizen.

Mijn Völvö ruil ik morgen in.

Je moet niet zo zeuren Velzeklets!
Waar eet je nog warm onder het genot van twee flesjes futloze rode wijn voor € 18,14?

One thought on “1341 Het restaurant van IKEA heeft de ballen verstand van voedsel

Geef een reactie