Naar schatting komt de voedingsmiddelenindustrie 200 voedingsmiddelentechnologen op HBO niveau tekort als gevolg van natuurlijk verloop. De bedrijven improviseren dan maar wat met chemisch analisten, biologen en andere randfiguren die zwaar bijgeschoold moeten worden door het bedrijf. De HBO instellingen modderen ook maar wat aan. Zij hebben veel moeite om aan studenten te komen en de deskundigheid van veel docenten sluit zelden aan wat het bedrijfsleven vraagt.
De HBO studenten die uitstromen kennen veel maar kunnen niets.
Dat lijkt de moderne definitie van uitstroom competentie van het HBO onderwijs.

Bij Scienta Nova wordt al jaren gericht praktijkonderwijs gegeven met de modernste middelen. Henrieke Fiechter zien wij hier aan het doceren over haar specialiteit: Voeding en gezondheid
Gelukkig maar, want onze eigen opleiding: Praktijktoepassingen in Voedingsmiddelentechnologie vult dit gat gedeeltelijk op door tweemaal per jaar in Raalte een leergang met een volle bak te starten.
In mijn afstudeerjaar 1978 heb ik al het gebrek aan praktijkervaring van de docenten beschreven in het jubileumboek ‘75 jaar levensmiddelentechnologie Bolsward’. Ik citeer: “laat elke docent verplicht stage lopen in allerlei soorten levensmiddelenbedrijven voor een bepaalde tijd” Wat mij betreft blijft dit citaat keihard overeind.
Wat doet een voedingsmiddelentechnoloog precies?
Een technoloog begeleidt de industriële productieprocessen van voedingsmiddelen in de breedste zin. Hij heeft verstand van de receptuur, de gebruikte grondstoffen en kan de wetgeving dromen. Uiteraard weet hij hoe het moet om veilig voedsel te produceren. Hij kent feilloos de principes van HACCP. ‘Have A Cup of Coffee and Pray’.
HBO onderwijs laat kansen liggen
Men dient extroverter te gaan opereren. Op een hogeschool barst het van de nieuwsgierige studenten die best wel spannend werk willen doen. Ongemerkt kunnen deze onderwijsinstellingen veel mooie onderzoeken laten uitvoeren die de landelijke pers gemakkelijk zullen halen. De schooldirectie met de docenten kunnen dit op subtiele wijze natuurlijk ook sturen.
Introduceer het fenomeen HBO onderzoek
Dit is wat praktischer dan een Wetenschappelijk onderzoek maar wel met net zoveel nieuwswaarde dat dichter bij de doorsnee burger staat.
Maak gebruik van spraakmakende onderzoeken die door leerlingen worden uitgevoerd. Let goed op de nieuwswaarde. Ga vooral in op maatschappelijke problematieken. Overleg met de pers en omroepen. Het is kansloos om een onderzoek uit te voeren naar ‘de rheologische veranderingen van de inhoud van een tube tandpasta in relatie tot de knijpdruk’.
Verricht onderzoeken waarbij de titel afgeleid wordt van wat er zich op voedingsmiddelen gebied afspeelt. Bijvoorbeeld:
- Gevaren inventarisatie Salmonella in verse producten van de fastfood sector
- Analyses van recente voedselschandalen, laat de student maar over nadenken
- Obesitas deelproblematiek, met enquête, inkomen, ras, woongebied type supermarkt (Niet naar Diederik Stapel refereren)
- Gevaar van importvoedsel
- Zelfvoorzienendheid van Nederland met producten
- Politieke besluitvorming voedingsmiddelenwetgeving vanuit Brussel
- Veldonderzoek naar consumentenkennis over voedsel
- Voedselveiligheid op de boerderij, dierentuin etc.
- Vermindering van het watergehalte (klooifactor ) van ons voedsel
- Laat bedrijven maar betalen voor een afstudeeronderzoek of stage opdracht, no cure no pay. Dan haalt de student maar een onvoldoende.
- Houd een consumenten symposium over 1169/2011. EU verordening ‘consumenteninformatie’, koppel daaraan presentaties van leerlingen over de etiketteringsregels waar de moderne consument geen donder van snapt. Nodig iedereen maar uit.
Dat zijn de onderwerpen waar de opleidingen mee naar buiten moeten komen.

Hier draait het om in Friesland. Hierop is destijds de Zuivelschool in Bolsward gebouwd
Waar blijft de ‘Friesland Campina’ zaal?
De pronkzaal van Het van Hall heet het ‘Auditorium’ een chique en zeer kostbare naam. Voor de school althans.
Ik wil hier volgend jaar een bordje zien: ‘Friesland Campina zaal’.
Laat dit bedrijf voor die publiciteit maar een bedrag neertellen met minimaal 4 nullen! Ruw geschat heeft Het Van Hall vanaf 1999 € 150.000 laten liggen. Een paar simpele bordjes!
Den Bosch doet dit al. Het bastion van de kunstboter lobby. Dan is het toch logisch dat Leeuwarden het centrum wordt van de zuivellobby? Vergeet Wageningen, dat is meer het filosofisch droomcentrum van de voedingsmiddelenindustrie. Hier in Friesland gebeurt het, hier hebben wij verstand van de zuivel, en voedingsmiddelen dankzij het missiewerk van de Sûvels, van de Sûvelskoalle.
Vergeet de andere bedrijven uit het noorden niet zoals United Coffee, Lyempf, Steensma, Lamb Weston Meyer, Aviko, Frisia, Van de Meulen, Hochwald, Sonnema Berenburg, Hooghoudt, Kikkoman etc.
Naamsbekendheid van de opleidingsdirecteur van Het van Hall (Wendy Zuidema)
De ambassadeur van de opleiding met honderden honorair consuls in de vorm van docenten, studenten en alumni. Zorg dat je gezien wordt in de industrie, loop de bedrijven af, laat de vakbladen maar komen voor een of ander item. Poneer stellingen. Ze komen zo.
Zet hier de afdeling PR op die samen met de docenten een jaarplanning maakt waar de studenten aan kunnen werken.
Geloof me, als de school eenmaal een ‘tag’ achter haar naam heeft staan, wordt iedere scheet als spannend ervaren en door de altijd nieuwsgierige media geregistreerd.
Ik wil mijn constructief gemopper graag besluiten met een toepasselijke spreuk:
Ze hebben me veel dingen genoemd, maar nooit een intellectueel.