1404 Het Russische ei van Poetin in Sotsji en (voedsel)veiligheid

 De komende Olympische Spelen, die vanaf 7 februari 2014 in Sotsji van start gaan zullen best wel goed beveiligd zijn. Hoog Koninklijk bezoek moet onze exportbelangen veiligstellen waarbij onze premier als een blij kijkende schooljongen elitaire handjes schudt. Ik weet al wat op het menu komt te staan. Een Russisch ei!

Sotsji is een pracht gelegenheid voor windowdressing voor de Tsaar Poetin 1. Zolang die maar Nederlandse kaas lijft kopen, bijten we wel door de rotte appel heen

Sotsji is een pracht gelegenheid voor windowdressing voor Tsaar Poetin 1. Zolang die maar Nederlandse kaas blijft kopen, bijten we wel door de rotte appel heen

Dit gerecht is wellicht minder veilig dan menigeen denkt. Vooral als die in Rusland gemaakt is. Het is te hopen dat de eieren vrij van dioxinen, campylobacter en salmonella enteriditus zijn, de aardappelen niet teveel zware metalen bevatten, dat het gehalte van het giftige erucazuur in de koolzaadolie dat voor de mayonaise gebruikt wordt, niet te hoog is en dat het vlees niet al teveel Staphylococcus aureus toxinen bevat.

Ik durf het best wel te eten omdat ik het privénummer van mijn huisarts in mijn favorieten heb opgeslagen.

Rusland, een mooi land
Een land waar de mopperende grauwheid heerst en het regime van Poetin sterk narcistische en totalitaire trekjes heeft. Als een ‘RasPoetin’ weet hij als geen ander door middel van een schaakspeltactiek via vazal Medvedev de macht welhaast onbeperkt  aan zich te binden. De Lada’s en Niva MUV’s bezetten de wegen met een flinke dosis nostalgie. Prima zuivelproducten, goede infrastructuur, een streng milieubeleid, een klein nucleair probleem in het roestige Moermansk, efficiënte landbouw en goedkope arbeidskrachten in Siberië. Alles loopt gesmeerd.

Wat is een Russisch ei?
Een Russisch ei is een exportproduct van Rusland uit vervlogen tijden. De naam schijnt afkomstig te zijn van Franse koks die ieder vaag gerecht ‘a la Russe’ noemden dat synoniem stond voor eetbaar braaksel. Het simpele gerecht bestaat uit een paar hard gekookte eieren, aardappelsalade met daarin wat enge vleesachtige spullen die veel te lang in de koelkast hebben gelegen dat afgedekt wordt met een laag mayonaise tegen de politieke bederflucht.

Mijn neef Jan is kok, die kan op een nichterige wijze de mayonaise goed HOMOgeniseren.

Poetin, de kindervriend, is er vast vies van. Ik niet. Een Russisch ei is tijdens de Spelen mijn favoriete gerecht. Ik zal zeker mijn eettrog meermalen vullen met deze caloriebommen.

Dit bordje hangt vast in de skybox van de 'gouden knopen' in het ijsstadion van Sotsji

Dit bordje hangt vast in de skybox van de ‘gouden knopen’ in het ijsstadion van Sotsji

Wie wint er in Sotsji?
Ik wil geen minuut missen van de Poetinshow. Die Nederlandse schaatsers kunnen mij weinig meer schelen, die winnen toch wel. Dat heeft de KGB al prettig geregeld met de NSA die de scoreborden inmiddels gehacked heeft.

‘De maatschappij is als een dierentuin, de apen hebben er altijd het meeste succes.’

Geef een reactie