1420 De NVWA gaat met app online met inspectieresultaten van lunchrooms?

Vandaag is een app gelanceerd waarin iedereen de inspectieresultaten kan opzoeken van de lunchrooms. De hoop dat er veel gegevens te vinden zijn kan ik voor de lezer direct de grond inboren. Die app is gewoon leeg. Bijna alle lunchrooms in Amsterdam worden beoordeeld met ‘geen recente gegevens’. Van alle eettenten zijn er maar twee aangemerkt als ‘te verbeteren’. Er valt in Amsterdam genoeg viezigheid te beleven dacht ik zo. Wat dat betreft heeft onze hoofdstad een duistere naam hoog te houden.

Er wordt genoeg geprutst in onze horecabranche. Beetje jammer dat de NVWA de reeds opgebouwde archief van rampen en rellen niet in de database van de app stopt

Er wordt genoeg geprutst in onze horecabranche. Beetje jammer dat de NVWA de reeds opgebouwde archief van rampen en rellen niet in de database van de app stopt

Om hun zeer lege database snel te kunnen vullen worden de horecaondernemers opgeroepen om een eigen verklaring in te vullen en daarmee indirect een inspectie binnen 60 dagen aan te vragen.

De Veilig Voedsel Verklaring
Hierin vult de horecaondernemer in dat hij of zij aan de wet voldoet… Whoehoehaha! Dit is net zo naïef als wanneer ik naar een agent van politie stap en zeg dat ik mij altijd aan de snelheid houd terwijl de ring boven mijn hoofd zowat in brand vliegt. Het formulier vermeldt verder dat er binnen 60 dagen een inspectie plaats zal vinden om te kijken of het wel klopt.  Dit wordt feest als horeca Nederland massaal deze verklaringen gaat invullen. Dan zal de ernstige ondercapaciteit van de NVWA pijnlijk duidelijk worden. Ik vrees dat er zo teveel aandacht naar de Horeca gaat en dat de andere bedrijven nauwelijks geïnspecteerd zullen worden. Tenzij een peloton controleurs food aangesteld wordt.

Op het Rokin wordt geprutst met voedsel maar niet met sigaren!
Het enige wat ik nu geleerd heb is dat ik het Rokin moet mijden als ik honger heb. De rest van Amsterdam is een onbekend hoofdstuk op het gebied van voedselveiligheid. Niet voor een lekkere sigaar, want Hajenius heeft daar zijn hoofdvestiging. Die verkoopt tenminste kwaliteits sigaren, daar kan ‘De Olifant’ niet tegenop.

De NVWA kan beter de inspectieresultaten openbaar maken van het welhaast ongecontroleerde gebruik van illegaal water als ingrediënt in onze voedingsmiddelen dan een flut app de lucht in te sturen

De NVWA kan beter de inspectieresultaten openbaar maken van het welhaast ongecontroleerde gebruik van illegaal water als ingrediënt in onze voedingsmiddelen dan een flut app de lucht in te sturen

Wat is het risico van dit formulier?
Hier staan maar 11 criteria genoemd waar de Horeca ogenschijnlijk aan moet voldoen. Er wordt wel slim verwezen naar de hygiënecode en een algemene horeca brochure over voedselveilig werken. Als de controleur komt inspecteren en een reeks overtredingen vaststelt, zal  een klachtenreeks op gang komen van beboete horecaondernemers die zich zullen verweren dat zij naar waarheid het VVV formulier hebben ingevuld en daaraan menen te voldoen. Dit zal veel tijd vergen van de dienst.
De NVWA controleurs werken met boodschappenlijstjes waarop de speerpunten van dat moment vermeld staan. Die worden vaak beleidsmatig vastgesteld vanuit de dienst. In de zomer is temperatuurhandhaving in koelvitrines altijd hot, terwijl soms speciaal een actie gestart wordt op het voorkomen van kruisbesmetting. Dit zijn zo’n beetje de meest voorkomende overtredingen in onze mooie horeca branche.

De app van de NVWA een dode mus?
Het lijkt er wel een beetje op. De komende maanden moet blijken hoe snel deze met een ambtelijke voortvarendheid gevuld wordt. De verwarring die dit creëert bij de horeca doet bij mij een oud Hollandse spreuk te binnen schieten:

Beter een dode vogel in de lucht dan een leeg ei in de hand

2 thoughts on “1420 De NVWA gaat met app online met inspectieresultaten van lunchrooms?

  1. “Meneer Velzeboer, het betreft een test app, dat moet u rectificeren hoor! In juli gaat hij pas draaien” Meldde een ongeruste woordvoerster van de NVWA mij.
    Testfase? Hoezo? Deze app is niet meer in een testomgeving maar is publiekelijk te downloaden. In februari 2014 met veel applomb aankondigen dat deze app. eraan komt? Op 26 mei een lege testversie publiekelijk beschikbaar maken en dan piepen dat dit nog een test is? Het wordt tijd dat de NVWA stopt met de vertragingstactiek van het openbaar maken van de inspectieresultaten.
    Begrijpelijk dat men de inspectieteams wellicht niet gereed heeft. Dat is een kwestie van slim opleiden. Ik daag de NVWA uit om een ploegje een dag een testles gratis bij Scienta Nova te laten volgen, hoe een voedselveiligheids inspectie volgens de NVWA methodiek uitgevoerd kan worden. Dit is geen testfase, maar harde realiteit van onze kant. Ik deel de mening met de NVWA dat de prutsende lunchrooms snel op onconventionele manier gecorrigeerd moeten worden. Wij kennen de verdoezeltrucjes van de Horeca als geen ander. De inspecties moeten niet op de ‘Rob Geus manier’ want die weet het verschil niet eens tussen een koelkastrubber en een vuilnisbak en volgens mijn vrienden is hij corrupt. Kruisbesmetting, temperatuurbeheersing en competenties van de uitbater en personeel. Daar draait het om! NVWA: pak de handschoen op. Dit aanbod van ons is beperkt houdbaar.

  2. Mijn vingers jeukten om de app te checken nadat ik een opwindende mail van de NVWA ontving dat men er nu klaar voor is. De helft van de Raalter lunchrooms ontbreekt, er is maar eentje gecontroleerd en volgens de app zou Dalfsen helemaal geen lunchroom hebben? Als deze app niet snel een goede dekking gaat krijgen, worden straks de grote gaten in de steekproefsgewijze controles akelig goed zichtbaar. Dan ziet men zelf dat de pakkans voor een ‘klooi bedrijf’ bijzonder gering is. Konden wij deze app maar vullen. Dan zullen er snel een paar fraaie rode stippen op de kaart van Nederland bijkomen!

Geef een reactie