1422 Pinksterweekend, BBQ weekend!

Deze wervelende tekst bralde mijn favoriete gele supermarkt mij toe als start van een aanstaande buitenlucht vreetspektakel. Het Pinksterweekend van 7 t/m 9 juni 2014 belooft zeer warm te worden. Met de start van het WK in Brazilië en vooral veel chips en bier op het programma zal een BBQ zeker niet mogen ontbreken. Eindelijk kunnen de oude vleesvoorraden weer opgeruimd worden uit de talrijke koel- en vrieshuizen die ons land rijk is. Vergeet het berenvlees niet dat als gevolg van hormonale effecten van oude varkens of ‘verborgen beren’ een duidelijk verhoogd gehalte aan capron- en caprylzuur hebben. Deze twee vetzuren geven de typische urinelucht aan berenvlees. Het vlees moet toch verkocht worden en niets is dankbaarder dan het vlees in smaaktechnisch opzicht onherkenbaar te verminken op de BBQ met een stoer kijkende man aan de braadroosters. De supers helpen de culinaire genius in hoge mate. Er wordt veel gemarineerd en vergeet de emmer met water niet die nodig is om deze lekkere kruiden door het vlees te mengen. Vlees van jonge Nederlandse runderen zal een bijzonderheid zijn in de achtertuinen of balkons van ‘barbeknoeiend’ Nederland.

BBQ wel zo gezond?
BBQ is wel lekker feestelijk maar of het in de praktijk zo gezond is, valt te betwijfelen. Wij zullen een paar risico’s nader toelichten.

Het creosoot van de kooltjes
Klassiek is om niet lang genoeg te wachten voordat er een goede hete aslaag ontstaat onder het BBQ rooster. Vele kooltjes zijn nog zwart en vaak zijn de aanmaakblokjes nog te ruiken die een onmiskenbare petroleumlucht verspreiden. De zwarte kooltjes kunnen een teerlucht verspreiden. Immers veel kooltjes worden van gruis geperst tot handige eivormige kooltjes. Teerhoudende componenten worden als ‘plakmiddel’ gebruikt. Handig toch? Het mengsel van creosoot dat van de teer komt en onvolledig verbrande petroleumresten zorgen voor een warme luchtstroom dat rijkelijk voorzien is van PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Redelijk ongezonde verbindingen.

Het verbranden van de kruiden
Soms wordt er knetterende hoeveelheden Provençaalse kruiden op de kooltjes gegooid. “Dit gaat zo lekker ruiken”, vertelt tante Jo mij dan. Niet wetende dat dat 2 seconden de kruiden volledig verast zijn en er totaal geen geur meer vanaf komt. De etherische oliën zijn alláng verbrand en het is te hopen dat er een volledige verbranding heeft plaatsgevonden. Anders zullen de terpenen en andere oxidatieve resten op het te roosteren vlees neerslaan.

Dan de kip
Klassiek zijn de kippenpootjes waarvan het kippenvet snel in het vuur druipt en zo voor een vuurspektakel zorgt met zwart verbrande pootjes tot gevolg. Dan maar op een koel stukje van het rooster klaarmaken, met als gevolg dat de kip niet gaar wordt en men in feite rood vlees aan het afkluiven is. Dan maar hopen dat jouw plofkipje geen enkel pathogeentje bij zich droeg, zoals Campylobacter, of erger nog Salmonella (Tyfus).

Het vlees
Veel BBQ vleesproducten zijn tot aan de nok toe gevuld met water om de voordelige aanbieding en de winstmarge van de supermarkt zo goed mogelijk in tact te houden. Soms loopt er zoveel water uit het vlees of worstjes dat het vuur bijna uitgaat. Van roosteren is dan geen sprake maar eerder van een stoofproces. De rook van de onvolledig verbrandende kooltjes verdoezelen de ‘berengeur’ wel.

Lekkere kipfilet om smakelijke natte producten mee te maken. En u zich maar afvragen waar de onderste helft gebleven is?

Lekkere kipfilet om smakelijke natte producten mee te maken. En u zich maar afvragen waar de onderste helft gebleven is?

Het gevaar van kruisbesmetting
Gebraden vlees op een bord leggen waar eerder rauw vlees op gelegen heeft. Tja, wat wil je als je 10 man op bezoek krijgt. Je komt dan gauw borden of schalen tekort. Ach wat geeft dat, we drinken de bacteriën toch gewoon even weg? Zo wordt het maagzuur lekker verdund en kan het zijn bacteriocide werk niet meer naar behoren vervullen. Vaak openbaren de resultaten van een dergelijke voedselinfectie zich pas na vier dagen. Op 11 juni weet u écht niet meer wat en waar u gegeten heeft. Op naar de huisarts dan maar die met zijn pillendoos klaar staat.

Gevaar voor overbemesting
Van onszelf ja. Door de alcohol dat als gevolg van overvloedig drankgebruik tot ons genomen wordt, komt een leuk hormoon in het vizier. Ghreline wordt door alcohol gestimuleerd door ons een extra hongergevoel te geven. Wij eten meer dan we nodig hebben. Ach wat geeft dat, wij eten toch een boterham minder volgende week? En als het mooie weer dan aanhoudt? Ach, dan nemen we toch een banketletter minder met Sinterklaas, een kerstkrans of een paaseitje minder? Zo is de cirkel van de vreetjaargetijden weer rond.

Ik heb een sticker op mijn barbecue geplakt:
Onveilig voedsel leidt tot medische overconsumptie!

Geef een reactie