1423 Diplomering opleiding voedingsmiddelentechnologie van Scienta Nova

Op dinsdag 17 juni 2014 is de opleiding ‘Praktijktoepassingen Voedingsmiddelentechnologie’ voor 11 cursisten succesvol afgerond. Deze groep cursisten heeft de afgelopen vier maanden bij Scienta Nova in Raalte 15 intensieve lessen gevolgd waarin zij veel praktische kennis hebben opgedaan op het gebied van:

 • Grondstoffen en warenkennis en microbiologie
 • Verwerkingstechnieken van voedingsmiddelen en conserveren
 • Voedselveiligheid, wetgeving, productaansprakelijkheid en inspectiemethodieken
 • Voeding en gezondheid met allergenenbeheer

  Onze cursisten krijgen gratis een exemplaar van 'Ons voedselbombardement' mee. Hierin staan veel grappen en grollen beschreven hoe voedselfraude bedreven wordt. Vooral watermanagement krijgt uitbundige aandacht

  Onze cursisten krijgen gratis een exemplaar van ‘Ons voedselbombardement’ mee. Hierin staan veel grappen en grollen beschreven hoe voedselfraude bedreven wordt. Vooral watermanagement krijgt uitbundige aandacht

Er is een groot tekort aan kennis op en rond de werkvloer van de voedingsmiddelenindustrie
Bij de bedrijfsleiding kom ik soms best wel wat deskundigheid op het gebied van de voedingsmiddelentechnologie tegen. In de productiehal is het vaak en vrolijke wanorde wat kennis betreft. Men doet noodgedwongen kunstjes na en daarbij een kreet slakend van: “ik doe dit al jááren zo.” En de ´gouden knopen´ op kantoor zich maar afvragen waarom de verkoopcijfers vreemde schommelingen vertonen en waar al die klachten vandaan komen. En die terugroepactie dan? Dat is puur toeval, Velzeklets!

Gelukkig zijn deze voorbeelden redelijk overdreven maar de oplettende lezer herkent wel het een en ander. Mijn eigen lijfspreuk is dan nadrukkelijk van toepassing:

Hoe meer deskundigheid op de werkvloer, hoe minder ellende in het winkelschap!

Wie nemen deel aan deze opleiding?
Iedereen die kan lezen en schrijven en er veel plezier in heeft om in de voedingsmiddelenindustrie te werken. Wij geven de cursus op niveau 4 (MBO-achtig) en kunnen voor de liefhebbers nog een HBO verzwaringspakket aan vastkoppelen. Extra opdrachten waar veel aan gerekend en uitgeplozen moet worden maken daar deel van uit.
Productiemedewerkers, medewerkers en leidinggevenden in de kwaliteitsdienst, bedrijfsleiders, werkzoekenden en zelfs directeuren doen mee aan onze opleiding. Hoe bonter een gezelschap, hoe meer gevarieerde kennis met elkaar gedeeld kan worden. Iedere cursusgroep vormt vanzelf een hecht netwerkje waar men tot in lengte van jaren lief en leed met elkaar deelt.

Wat is zo bijzonder aan deze nieuwe opleiding voedingsmiddelentechnologie?
Wij zijn sinds de start van deze opleidingen in 2012 in veel opzichten sterk onderscheidend geweest en willen dat zo voortzetten.

Een excursie aan een geronommeerd voedingsmiddelenbedrijf vormt een essentieel onderdeel van de lesstof. Hierin worden talloze verbanden gelegd tussen de levendige lesstof en de nóg meer turbulente praktijk

Een excursie met een groep cursisten bij een gerenommeerd voedingsmiddelenbedrijf vormt een essentieel onderdeel van de lesstof. Hierin worden talloze verbanden gelegd tussen de levendige lesstof en de nóg meer turbulente praktijk

De lessen worden in kleine groepjes gegeven en gedurende de dag worden zowel ’s-ochtends als ’s-middags korte prakticumproeven uitgevoerd die de lesstof aanvullen. Het vierde blok gaat over voeding, gezondheid en sensoriek. Daar wordt niet alleen sportdoping behandeld maar vooral hoe onze eigen chemische fabriek ons voedsel verwerkt. Na iedere lesdag krijgt de cursist een huiswerkopdracht mee waar ongeveer een uurtje werk aan zit. In de daaropvolgende les worden de uitkomsten besproken en bij alle cursisten op de gepersonaliseerde USB stick gezet. De 1002 oefenvragen mogen niet ontbreken. Die zorgen ervoor dat bij het studeren de cursist synchroon door de stof heen kan gaan en zo zijn eigen kennis en kunde beoordelen. Zelfs de bordaantekeningen worden in pdf vorm aan de cursist meegegeven. Zo deelt men elkaars kennis. Twee bedrijfsexcursies maken deel uit van het lesprogramma, waarbij het eerste bedrijf hygiënisch ontwerp van apparaten en machines laat zien en het tweede voedingsmiddelenproductie en voedselveiligheidssystemen als onderwerpen centraal stelt. De eindtoets is net zo gevarieerd als de lesstof zelf. De cursist krijgt een verpakt voedingsmiddel onder zijn neus en moet daarover vragen beantwoorden en diepgravend door de lesstof heen. Het betreft een open boek toets en er worden veel inzichtvragen gesteld.

Hoe aanmelden?
Stuur een mail of bel ons gewoon op. Wij zorgen voor de rest en zorgen ervoor dat je in de leukste en meest leerzame klas voedingsmiddelentechnologie van Nederland terecht komt!

Meer informatie?
http://www.scientanova.com/pt-vmt/

2 thoughts on “1423 Diplomering opleiding voedingsmiddelentechnologie van Scienta Nova

 1. Felicitaties aan deze groep van elf!
  Jullie waren in goede, nee de beste, handen!
  En hoe waar is deze uitspraak van Velzeklets:
  “Hoe bonter een gezelschap, hoe meer gevarieerde kennis met elkaar gedeeld kan worden. Iedere cursusgroep vormt vanzelf een hecht netwerkje waar men tot in lengte van jaren lief en leed met elkaar deelt.”
  Veel plezier op de uitreiking………

Geef een reactie