1438 Zijn goedkope voedingsmiddelen beter en daardoor gezonder?

Nee, nee en nogmaals nee!
Iemand die beweert dat goedkope producten gezonder zijn liegt gewoon door zijn tanden heen. Supermarkten die de producenten uitknijpen om goedkope producten te maken zoeken juist de randen van het haalbare op. De wijze woorden van Mark Jansen van het CBL ten spijt, “dat er geen enkele relatie is tussen prijsdruk en voedselveiligheid.” Nu is het beslist niet zo dat hierdoor voedingsmiddelen geproduceerd worden in Nederland die ongeschikt of zelfs schadelijk voor de consument zijn maar deze categorie producten heeft altijd een paar punten achterstand op de levensloop schaal van Magere Hein. In Nederland ligt beslist geen onveilig voedsel in de schappen. In de buitenlanden is het wel ietsjes anders.

De verkleuring binnenn dit product duidt op oxidatieve reacties of zuurstof onttrekking als gevolg van groei van bacteriën. Op zich geen ramp, maar wel een aanwijzing voor de producent om alerter te  zijn op de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Maar ja, het moet extra goedkoop zijn bralt het etiket mij toe

De verkleuring binnen dit product duidt op oxidatieve reacties of zuurstof onttrekking als gevolg van groei van bacteriën. Op zich geen ramp, maar wel een aanwijzing voor de producent om alerter te zijn op de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Maar ja, het moet extra goedkoop zijn bralt het etiket mij toe

Hoe kan een producent een voedingsmiddel extra goedkoop maken?
Daar zijn veel legale maar ook illegale trucjes voor. De consument is gewoon de pineut want ie betaalt juist erg dik voor die voordelige schijnheiligheid.

Watertoevoeging is de meest goedkope en makkelijke truc. Daar heb ik reeds veel aandacht aan besteed in eerdere columns inzake watermanagement. http://www.scientanova.com/2013/04/28/1316-water-management-grappen-in-ons-voedsel/

Goedkope grondstoffen verwerken, zoals diepvries vlees en dergelijke. Op zich niets mis mee met het diepgevroren product. Het gaat alleen zo vreselijk vaak mis bij het ontdooien. Kruidenmengsels kunnen ook uitgekleed worden en het gebrek aan smaak compenseren met een verhoogde toevoeging van zout.

Minder in het bakje afvullen. Dit is een regelrecht economisch delict maar komt vaker voor dan menigeen denkt. Weegt u de spullen maar eens na in de supermarkt. Vooral de groenten afdelingen met voorverpakt fruit maken er een rommeltje van.

Mindere kwaliteit verpakkingsmateriaal toepassen. Dunnere folie, mindere kleuren gebruiken voor het etiket etc.

Tijdens de productie minder personeel inzetten
Soms worden deze producten op dagen geproduceerd als er structureel medewerkers op cursus zijn of een vaste ATV dag hebben.

Het knutsel recept ten spijt blijft de organoleptische en optische kwaliteit gewoon beroerd. Jammer van al die moete. Slechte kwaliteit grondstoffen kunnen lang niet altijd goed gemaskeerd worden. Het EU erkenningsnummer ontbreekt overigens op dit product. Dat is maar een klein detail. Toch?

Het knutsel recept ten spijt blijft de organoleptische en optische kwaliteit gewoon beroerd. Jammer van al die moeite. Slechte kwaliteit grondstoffen kunnen lang niet altijd goed gemaskeerd worden. Het EU erkenningsnummer ontbreekt overigens op dit product. Wellicht bewust weggelaten. Dat is maar een klein detail. Toch?

Waakzaamheid blijft geboden
Doordat er op meerdere terreinen de grenzen van het mogelijke worden opgezocht kan het voorkomen dat de resultante van het handelen tijdens het productieproces uiteindelijk een gevaarlijk product oplevert. “Tja, alles ging er in een keer fout” of “Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden” (Citaat uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar aanleiding van het Foppen drama)

U als consument moet gewoon de ogen, neus en gezond verstand blijven gebruiken!

Wie zichzelf goed kent, heeft veel vertrouwen

 

One thought on “1438 Zijn goedkope voedingsmiddelen beter en daardoor gezonder?

  1. Thanx voor weer een leerzame column! Deze les leerde je ons al in de jaren ’90 van de vorige eeuw.
    Ik denk dat je nog wel een paar trucs kunt noemen om zo goedkoop mogelijk levensmiddelen te produceren.

    Groet van de dolende zuyvelaer

Geef een reactie