1442 Vogelgriep uitbraak in Zoeterwoude, apocalyps voor de pluimveesector?

De NVWA kan beter aan het KNMI een rekenmodel opvragen waar de eerstvolgende uitbraak plaats zal vinden. Er hoeven slechts twee parameters ingevuld te worden om het voorspellingsmodel compleet te maken: 1.Zonneschijn; 2.Windrichting. De rest van de besmettings rampenformule kunnen we met een gerust hart aan de NVWA opruimers overlaten zolang die mij er niet van kunnen overtuigen dat de ontzielde vogels op aseptische wijze worden afgevoerd naar de destructor en hierdoor herbesmetting door de lucht mogelijk maken. De incubatietijd van dit virus speelt in mijn ogen geen enkele rol. Een virusbesmettingshaard kan zich als een soort smeulend vuurtje toch wel in stand houden totdat de omstandigheden zodanig zijn dat de volgende besmettingsexplosie plaats kan vinden. Hoe met virussen omgegaan moet worden hebben wij de afgelopen week meermalen kunnen zien in de promotiefilms voor de publieke bedelactie ter bestrijding van de Ebolá epidemie. Veiligheidsbrillen, oliegoed, gasmaskers, decontaminatie tenten en nog veel meer worden in de strijd gezet.

Ik verheug me al op het beeldvullend commentaar van onze gezellig pratende staatssecretaris straks bij het acht uur journaal. De chips en bier staan al klaar.

Kan dit virus niet overgewaaid zijn vanuit Kamperveen?
Daar was vorige week een uitbraak en het is niet waarschijnlijk dat het virus door de lucht naar Zoeterwoude is overgewaaid omdat de afstand te groot lijkt, de windrichting Zuid oostelijk was en wij hebben uitbundige zonneschijn gehad gedurende de hele week. Het was vooral ook een felle zon met daarin veel UV straling dat volgens de gangbare literatuur uitermate effectief lijkt om virussen te doden. De regio Emmeloord lag in de risicozone.

Wat zijn de verbeterpunten van onze rommelige en virus verspreidende aanpak?

  1. Dichtplakken van de kippenschuur is een goede stap die reeds uitgevoerd wordt. Of in de schuur meteen een onderdruk gecreëerd wordt is de vraag. De afgezogen lucht kan gemakkelijk gedecontamineerd (een deftig woord voor ontsmetten) worden met UV- of Infrarood straling. Die units bestaan al
  2. Bouw een tijdelijke doorgangssluis naar de schuur voor het decontamineren van het personeel dat in en uit loopt
  3. Bouw een doorgangssluis die een verbinding maakt met een gesloten afvoercontainer en de schuur. Alleen zo kunnen de besmette dieren, verpakt en wel veilig afgevoerd worden. De TV ploegen zullen dan wel balen want ze zien zo geen spectaculaire beelden van grote machines die de dode have van de getraumatiseerde boer met een breed gebaar in een open container dumpen
  4. De gedode inhoud van de schuur verpakken in dikwandige gesealde kunststof zakken die dan uitwendig samen met de gehele inhoud van de schuur gedecontamineerd worden
  5. Het transport dient in gesealde containers plaats te vinden met net zoveel veiligheidsmaatregelen omgeven die gelden voor asbest transport, dat voor vervoer van radioactief materiaal en vervoer van ministers en staatssecretarissen
  6. Stel het vogelgriep crisishandboek van de NVWA bij op bovenstaande punten en valideer de nieuwe procedures

Vogelgriep onder de rook van Heineken brouwerij in Zoeterwoude, kan dit kwaad?
Welnee, bier is een uitzonderlijk stabiel product. De combinatie koolzuur, alcohol, humolonen (hop bitterstoffen), pasteurisatie bij een

temperatuur van 65oC  en een gekleurd flesje maken dit product uitstekend houdbaar. Over de smaak zullen wij het later wel hebben, die is enigszins vatbaar voor verbetering. Een virus heeft in de brouwerij geen schijn van kans. De hygiëne in de brouwerij is top, de traceerbaarheid van de grondstoffen is perfect geregeld en de borging van de voedselveiligheid is een schoolvoorbeeld van hoe het moet dankzij  de inzet mijn klasgenoot Willem Baalman die daar de scepter zwaait. Daar kunnen de vogelrommerlaars van de NVWA best wat van leren.

Die hebben een nieuwe beleidslijn ingevoerd:

Geluk komt vanzelf aanwaaien, je moet wel in de wind gaan staan

Geef een reactie