1511 De opleiding voedingsmiddelentechnologie is weer vernieuwd

Lesmateriaal in voedingsmiddelentechnologie veroudert snel. De inkt van een leergang is nog niet opgedroogd en de eerste ouderdomsscheuren zijn al zichtbaar. Sinds de start van deze 15 weekse opleiding in 2011 hebben wij al zo’n 25 revisies van de lesstof doorgevoerd. Op vrijdag 5 september 2015 start de 8e leergang. Het is een praktische opleiding die de serieuze cursist veel tijd kost aan zelfstudie. Meer informatie kunt u lezen in de brochure die ook op onze site staat: http://www.scientanova.com/opleidingen/pt-vmt/

Een excursie aan een gerenommeerd voedingsmiddelenbedrijf vormt een essentieel onderdeel van de lesstof. Hierin worden talloze verbanden gelegd tussen de levendige lesstof en de nóg meer turbulente praktijk

Een excursie aan een gerenommeerd voedingsmiddelenbedrijf vormt een essentieel onderdeel van de lesstof. Hierin worden talloze verbanden gelegd tussen de levendige lesstof en de nóg meer turbulente praktijk

Wij staan er gelukkig om bekend dat wij met de lesstof vooruitlopen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de voedingsmiddelentechnologie. Wij lopen niet voor niets vele vakbeurzen af op zoek naar nieuw lesmateriaal.  Vooral op wetgevingsgebied en voedselveiligheidsregels is het belangrijk dat deze nieuwe feiten ruim voor de invoeringsdatum behandeld worden zodat de cursisten voorbereid zijn op de wettelijke pret die hen te wachten staat. De EU verordening 1169/2011 was bij ons al in 2012 lesstof geworden terwijl deze regelgeving pas eind 2014 van kracht werd. De NVWA heeft in hun eigen opleidingen deze verordening pas in 2015 opgenomen en daarmee hun eigen controleurs op een beschamende achterstand gezet.

Wat is er dit jaar vernieuwd?
Met veel plezier hebben wij de volgende vernieuwingen in de lesstof opgenomen, doodeenvoudig omdat de markt ernaar vraagt:

 • Nieuwe grondstoffen, natuurlijke anti oxidantia en de ‘hocus pocus’ middelen die op nanotechnologie zijn gebaseerd
 • Nieuwe conserveertechnieken gebaseerd op pascallisatie en microgolf doorstraling worden steeds beter toepasbaar
 • De nieuwe EU regelgeving, de onderzoeksresultaten van de EFSA inzake additieven en uiteraard het gemodder met de EU verordening consumenteninformatie 1169/2011 levert veel mooie nieuwe lesstof op
 • De verschuiving van de afname van CCP’s naar een toename van effectieve beheersmaatregelen binnen het HACCP systematiek zorgt voor een verschuiving in het denken over voedselveiligheid
 • De nieuwe inzichten op het gebied van bereiding van vis met nitraatrijke groenten en de reeds afnemende hype rond ‘superfoods’ zorgen ervoor dat ons vierde blok mooi geactualiseerd kan worden met veel feitelijke informatie

Voedselfraude is de belangrijkste aanvulling van de lesstof dit jaar!
Waarschijnlijk zijn wij het enige opleidingsinstituut dat het hoofdstuk ‘Voedselfraude’ in haar lesmateriaal opneemt. Een onderwerp waar veel over te doen is waarbij onze eigen NVWA structureel achter het net vist voor wat betreft preventie en opsporingsdeskundigheid. In de vijftien jaar waarin wij ons intensief bezighouden met voedselschandalen hebben wij een vracht aan lesstofaanvullingen vergaard. Al die fraudemogelijkheden hebben wij samengevat in een klooivoedselmatrix die systematisch alle fraudevormen weergeeft. Een handig hulpmiddel om een weg te vinden in het doolhof van misleiding en trucs. Uiteraard wordt deze gratis meegeleverd met het lesmateriaal.

In het lab worden soms de leukste ontdekkingen gedaan bij de opsporing van voedselfraude. Die willen wij onze cursisten zeker niet onthouden.

In het lab worden soms de leukste ontdekkingen gedaan bij de opsporing van voedselfraude. Die willen wij onze cursisten zeker niet onthouden.

Opsporingstechnieken van voedselfraude
Dit is het mooiste onderdeel. Er worden veel voorbeelden gegeven over hoe via audittechnieken de fraude ontdekt kan worden maar de forensische technieken krijgen ruimschoots aandacht. In het laboratorium kunnen leuke ontdekkingen gedaan worden. Ook bestuderen van getallenreeksen en metastudies van laboratoriumuitslagen vormen een hightech wapen tegen voedselknoeiers.

Deze opleiding is geknipt voor de NVWA controleurs Food
De deskundigheids manco’s die er bij de controleurs bestaan kunnen in een klap weggenomen worden. Speciaal voor de NVWA hebben wij aanvullende huisstudie modules gemaakt zodat de opleiding op HBO niveau doorlopen kan worden.

Zo kunnen zij mooi leren wat eiwithydrolisaten zijn en welke functionaliteit deze hebben bij het ongemerkt toedienen van water aan onze voedingsmiddelen.

De E-nummer tabel die wij in eigen beheer ontwikkeld en bijgehouden hebben vertelt veel over de toepassingshistorie en toekomstige grappen die met onze voedingsmiddelen uitgehaald kunnen worden.

Ook leggen wij aan de hand van het standaard lesboek uit wat de hoofdprocessen zijn in de zuivel, vlees-, groenten en fruit-, dranken en bakkerij en zoetwarenindustrie.  Dan hoeft de controleur niet op een beschamend klungelige wijze aan de bedrijfsleider te vragen hoe het fabricageproces in elkaar zit.

Zelfs de wetgeving die eraan komt leggen wij uit. Daar kan de eigen opleiding van de NVWA een puntje aan zuigen. Wij zijn al twee jaar voor de invoeringsdatum al bezig geweest met het opnemen van de EU verordening 1169/2011 in ons lesmateriaal terwijl de NVWA hun eigen mensen pas na de officiële invoering hierin gingen trainen. Zo ga je niet met het eigen personeel om.

Ook lichten wij de talloze hiaten in de regelgeving toe die nu reeds zichtbaar worden onder de neus van de handhavers.

De verschillende voedselveiligheidsstandaarden zoals FSSC, IFS en het corrupte BRC worden naast elkaar gelegd en de klassieke instinkers behandeld.

Een opleiding om van te smullen
Dat laatste doen wij zeker. Tijdens de lunch wordt altijd een nieuw product behandeld en geproefd. Zo sturen wij onze cursisten soms met een vreemd gevulde maag en met een volle kop naar huis.

Wijsheid is de som van eigen ervaringen

 

One thought on “1511 De opleiding voedingsmiddelentechnologie is weer vernieuwd

 1. Deze studie lijkt me een prachtige reis! Zelfs tijdens de lunch gaat het leerproces door.
  De toekomst van voedsel; ben benieuwd wat we op de Foodtopia voorgeschoteld krijgen.
  Ben ook benieuwd hoe de HACCP evolueert richting effectieve beheersmaatregelen.
  Mooie foto’s met de Meester in actie.

  Groet, dolende zuyvelaer

Geef een reactie