1513 De NVWA vindt het BRC certificaat corrupt. Chapeau!

De Inspecteur Generaal van de NVWA Dr. Ir. Harry Paul heeft op 18 juni 2015 een mooie speech gehouden voor de club van Marc Jansen, het CBL. (centraal bureau levensmiddelenhandel) Het is prijzenswaardig dat de NVWA de speech van hun hoogste baas openbaar maakt, de inspectieresultaten die met ons belastinggeld zijn gefinancierd volgen vast heel snel.
In deze redevoering waren iets meer tanden van de NVWA te zien dan bij de vorige preek. Zie hiervoor de column 1508: http://www.scientanova.com/2015/04/06/1508-de-nvwa-wordt-nog-tandelozer-en-slapper-in-haar-optreden-tegen-voedselfraude/
Drie krachtige uitspraken gaven mij een goed gevoel dat de NVWA bezig is zich haar nut te bewijzen door zich dienstbaar op te stellen voor de Nederlandse consument mits zij de steun krijgt van de politiek:

1 “Certificaten zijn gewoon te koop”
Gelukkig bevestigt de NVWA wat ik al zo’n 6 jaar aan het roepen ben. Vrienden van mij beweren dat de voedselveiligheidsschema’s van BRC en IFS  samen met enkele certificerende instanties ronduit corrupt zijn. Het hoge woord is er eindelijk uit. Voedselveiligheid moet vanuit de eigen bedrijfscultuur komen en bij alle medewerkers in de genen zitten. Hiervoor moet iedereen op zijn eigen niveau in getraind worden. FSSC 22.000 past precies in dit plaatje. Lang niet alle bedrijven willen hierin investeren. Die bieden een training aan van 2 minuten en dan maar hopen dat de  medewerkers de Nederlandse taal goed machtig zijn.

De directiekamers in Vietnam zijn behangen met officiele voedselveiligheids certificaten. Wat mij betreft worden deze eens een keer goed onder de loep genomen

De directiekamers in Vietnam zijn behangen met officiële voedselveiligheids certificaten. Dat hebben wij in 2010 bij de Pangasius producenten reeds vast kunnen stellen. Terecht dat de NVWA kritische kanttekeningen  plaatst over wat in Nederland waargenomen wordt.

2 “We zullen echt die private kwaliteitssystemen moeten aanpakken”
Hiermee gaat een droomwens van mij in vervulling! Hoera! Het is langer bekend dat de NVWA in haar inspectieresultaten geen enkel positief verband ziet tussen bedrijven die op en top gecertificeerd zijn en bedrijven die gewoon hun werk goed doen en geen ingelijste certificaten als dure prullaria aan de muur hebben hangen. Veel producenten hebben het veel te dure BRC certificaat, puur en alleen omdat de klant erom vraagt. 100% window dressing. Wij zien met regelmaat ook het gemak waarmee sommige certificeerders zware voedselveiligheids fouten over het hoofd zien. In één geval hebben wij er lesmateriaal van gemaakt tot grote vreugde van onze cursisten.

3 “over fraude moet u ook eens nadenken: werkt het prijsbeleid hier en daar wat fraude niet in de hand?”
Hiermee slaat Harry Paul de spijker op de kop van het CBL! Wij horen bijna wekelijks van productiebedrijven dat zij de prijzen van de concurrentie niet kunnen begrijpen en dat illegaal toevoegen van water de enige verklaring vormt. Wordt de opsporing van voedselfraude en met name het geklooi met water eindelijk eens aangepakt? Wij hebben er al lesmateriaal van gemaakt voor onze opleiding ‘Praktijktoepassingen in de Voedingsmiddelentechnologie’ met het hoofdstuk: ‘De 16 beste trucs om waterfraude te plegen.’ De 15 daagse leergang start op vrijdag 4 september 2015.

Nu moet het CBL haar verantwoordelijkheid nemen
De directeur van het CBL Ir. Marc J.B. Jansen heeft zijn stelling die hij uitsprak in het programma Kassa! van 7 september 2013 vast niet herhaald op 18 juni dat er “geen enkel verband bestaat tussen de prijsdruk in de retail en voedselveiligheid.”  Lees hiervoor column 1326: http://www.scientanova.com/2013/09/08/1326-supermarkten-wassen-de-handen-in-onschuld-met-het-vleesschandaal/

Het wachten is op de harde confrontatie tussen de leden van het CBL en NVWA. Die gaat er zeker komen.

Wanneer worden de inspectieresultaten nu eindelijk eens openbaar?
Helaas legt de NVWA de bal bij het bedrijfsleven door aan te moedigen dat zij maar hun inspectierapporten openbaar moeten maken. Dit is de wereld op z’n kop. De NVWA hoort dit te doen. Men praat hier al ruim een decennium lang over. Men heeft Foppen deze week vast op 15 juni 2015 ingefluisterd dat Omroep Gelderland haar WOB resultaten bekend zou maken en ja hoor, toevallig hing die avond voor de uitzending de vuile was van Foppen op de website. Men had zelf een tenenkrommende verklaring bij gedaan dat de overtredingen niet zo erg waren dan ze lijken, blah. “Agent, ik kan er niets aan doen hoor dat ik steeds kinderen aanrijd. Ze zijn ook zó klein en onvoorzichtig hè?”

Het is te gek voor woorden dat tot op heden de inspectieresultaten via WOB  verzoeken (Wet Openbaarheid Bestuur) en pas na maandenlang getraineer openbaar gemaakt worden. Zolang de App. met de horeca inspectiekaart nog steeds vermeldt dat Raalte maar twee lunchrooms heeft en Dalfsen 0, is deze actie van de NVWA een kostbare en schofferende dooddoener voor de Nederlandse consument.

Zolang de NVWA de waterspuit van de voedingsmiddelenindustrie niet onder controle krijgt stelt de preventie van voedselfraude niets voor

Zolang de NVWA de waterspuit van de voedingsmiddelenindustrie niet onder controle krijgt stelt de preventie van voedselfraude niets voor

Harry moet eens bij mijn moeder op verjaarsvisite komen!
Mijn wijze oude moeder viert op 1 juli dit jaar haar 95e verjaardag in blakende gezondheid. Zij is van mening dat de handhavingsmethodiek van de NVWA hier nauwelijks aan bijgedragen heeft. Daar heeft zij artikeltjes van recente datum over gelezen. Zo weet zij dat het eten van supermarkt zalm voor haar aanzienlijke risico’s zal opleveren. Zij zal Harry graag uitleggen hoe het vroeger er aan toeging en hoe het beter kan. Benthuizen ligt op steenworp afstand van Moerkapelle.
De taart die zij bij de koffie serveert is absoluut voedselveilig. Die heeft zij zelf gebakken!

 De reden waarom wij twee oren hebben en maar één mond is dat wij misschien meer moeten luisteren dan praten

One thought on “1513 De NVWA vindt het BRC certificaat corrupt. Chapeau!

  1. Gefeliciteerd!
    Social Media: de consument is beter geinfomeerd en kan de krachten bundelen. In hoeverre valt uit die hoek wat te verwachten in de discussie over voedselveiligheid? Je voorspelde in de vorige eeuw al dat de prijsdruk en het streven naar kwaliteit zou botsen.
    Ik denk dat de voorspellingen dusdanig zijn uitgekomen dat de tegenprestatie geschrapt kan worden

Geef een reactie