1515 Voedselveiligheid op vakantie een riskante vrijetijdsbesteding

De tijd is weer aangebroken van zweterige braadpartijen bij de buren, lauw bier en geblakerde kippenpoten. En dan de rosé en witte wijn waarvan de etiketten gelukkig  losgeweekt zijn vanwege het lange verblijf in een met ijs gevulde cementkuip, hiermee de duistere en extreem goedkope herkomst verhullend.

De vakantiediarree
Veel vakanties worden op een dergelijke vrolijke manier ingeluid. Het gebeurt niet zelden dat de eerste vakantieweek hierdoor verprutst wordt. Nog vaker gebeurt het door de buitenlandse horeca, eenmaal op de bestemming aangekomen. Met een gierende diarree wordt de eerste vakantieweek op het toilet of op de hotelkamer doorgebracht.

De nieuwe EU regelgeving 1169/2011 voorkomt niet dat er grootschalig verklooid voedsel geproduceerd wordt. Integendeel zoals deze Franse ondernemer in 2014 demonstreert op de kerstmarkt in Parijs

Lekker verschroeid vlees eten. Deze Franse ondernemer weet hoe het moet om zijn klanten weg te houden

De werkelijke redenen van deze ongemakken zijn eerder te vinden in de voedselveiligheidsrisico’s en de verminderde functionaliteit van ons microbioom tijdens de zomermaanden . Wij zullen een paar klassieke gevaren op een rijtje zetten.

De zomerrisico’s thuis of in de horeca
De ‘barrelkoeling’
De koelkasten draaien op volle snelheid. Als de rubbers een beetje lek zijn of de koelvloeistof is er half uitgelopen dan trekken deze ‘barrelkoelingen’ het niet meer. U heeft er totaal geen erg in dat de koelkast alles bij 15 graden bewaart omdat het in de keuken zelf 30 graden is. Alles voelt gewoon koud aan. U merkt wel dat het bier wat sneller schuimt dan normaal. Dat komt doordat de oplosstabiliteit van het koolzuur in bier een stuk minder is bij 15oC dan bij de ideale 6oC. Intussen gaan de bederfbacteriën rustig hun gang.

Riskante voorraden
U heeft al meer kliekjes in de koelkast omdat de familie minder trek heeft dan normaal bij deze hitte. Klopt ook, het lichaam hoeft minder energie op te nemen vanwege de hogere omgevingstemperatuur. 60% van de calorieën die een mens inneemt wordt gebruikt voor de instandhouding van het lichaam zoals warmte. Uw boodschappen bevatten over het algemeen meer bacteriën dan normaal omdat de kwaliteit van de aanvoer, koeling en de koelketen minder ideaal is dan in de wintermaanden. Denk hierbij aan melk. De boer zit zwetend achter zijn melkmachine of robot en de supermarktmedewerker gaat eerst ‘effe lunchen’ terwijl de krat met zuivelproducten in het warme magazijn staat en hopelijk niet in de brandende zon. Ook hier tuint de schappenvuller  in de temperatuur valstrik. Het product dat inmiddels flink is opgewarmd, voelt nog steeds kouder aan dan de zweterige omgeving waarin hij werkt.

Fout toiletbezoek
“Zo snel mogelijk uit het zweterige en stinkende hokje!” denkt u dan terwijl u in grote haast het handenwassen maar even overslaat. De groezelige handdoek of de schimmelrijke handendroger negerend. U wordt niet zo snel ziek van uw eigen darmbacteriën. Uw mede vakantievierder wel. Helemaal spannend wordt het als u een lekkere rauwkost met Mozzarella gaat klaarmaken of nóg leuker loempia’s gaat vouwen die pas de koeling ingaan als het aanrecht vol staat. Er vindt dan uitgroei plaats van ziekmakende bacteriën zoals de Listeria en allerlei darmbacteriën die wij samenvatten in de groep Enterobacteriaceae.  Dit zijn twee groepen bacteriën die overal voorkomen, in de grond, op producten, dieren en vooral mensen. Dat ‘ding’ op twee poten vormt het grootste voedselveiligheidsrisico’s voor de vakantiepret.

Goede sanitaire voorzieningen vallen onder de basisvoorwaarden van ieder voedselveiligheidsschema. In Azië gelden iets andere regels zoals deze toiletruimte zonder water en papier van een exporterende vleeswarenfabrikant...

Goede sanitaire voorzieningen vallen onder de basisvoorwaarden van ieder voedselveiligheidsschema. Pas op als u een dergelijk vakantietoilet binnengaat

Restaurantbezoek
Vermijd de eetgelegenheden waarde ‘Smaakpolitiesticker’ op de deur geplakt is. Deze sticker staat symbool voor ondeskundigheid en corruptie. Restaurants die Rob Geus voor een inspectie betalen zijn knettergek. Wij doen hetzelfde voor een vijfde van de prijs en laten ons niet omkopen met een lekkere lunch of iets dergelijks. Ga vooral binnen bij restaurants waar de nagels van het personeel schoon zijn. Klinkt gek maar dit is een van de beste kenmerken van een viespeuk die met uw gezondheid speelt. Wij hebben al eens eerder wat geschreven over restaurants, lees hiervoor:

http://www.scientanova.com/2010/03/22/1012-hoe-herken-ik-een-slecht-restaurant/

http://www.scientanova.com/2014/03/01/1408-wat-te-doen-als-u-ziek-wordt-na-bezoek-aan-een-slecht-restaurant/

Eet veilig voedsel
Zuurkool is niet meteen een zomers gerecht maar wel uitermate voedselveilig omdat in dat zure product alleen maar onschadelijke melkzuurbacteriën groeien. Gelderse rookworst is ook normaal gesproken zuur en die zal niet gevaarlijk gaan bederven, zolang die in de vacuümzak blijft.
Tomatensauzen, augurken en zilveruien zijn lekker fris en bederven niet snel tijdens een vakantieweek.
Droge producten zijn eeuwig houdbaar en zullen niet snel een voedselveiligheids risico opleveren.
Vers gekookte producten zijn altijd veilig, mits die niet van te lang bewaarde voorraden gemaakt zijn. Denk hierbij aan gehakt of extreem goedkope vleesproducten die gehakt als basis hebben. In de VS zijn hierdoor de hamburger voedselvergiftigingen zo berucht geworden. Maar dat land is ook een primitief land als het om praktische voedselveiligheid gaat.

Het kan u allemaal maar weinig schelen?
Ook geen probleem. Schrijf alvast het gemberbier recept op die ik ooit ontwikkeld heb. Na twee weken al kunt u een uitermate plezierig ziekbed beleven.

http://www.scientanova.com/2014/07/17/1428-n-hete-zomer-lang-leve-mijn-verbeterd-gemberbier-recept/

Fijne vakantie!

als je doet wat je altijd gedaan hebt krijg je wat je al hebt

Geef een reactie