1607 Waarom hebben wij zo veel hartrot in appels in het voorjaar?

In deze mooie aprilmaand die erg zomers is begonnen, is het voor de supermarkten de hoogste tijd om de overjarige appelen in de aanbieding te doen. Dit heeft vaak tot gevolg dat de appelen een boze verassing in zich hebben, namelijk hartrot. Van buiten zien ze er mooi uit totdat de aspirant appeleter een ferme hap neemt en de bruine smurrie kokhalzend uitspuugt. De pregnante smaak van een verrotte appel wordt ondermeer veroorzaakt door de polyfenoloxidasereacties die in veel andere levensmiddelen de smaak bepalen. Het fermenteren van cacaobonen is hier een mooi voorbeeld van.

Van buiten ziet de appel er tiptop uit. Binnen wacht de boze verrassing. Heerlijk als u in het donker (auto) een appeltje eet.

Van buiten ziet de appel er tiptop uit. Binnen wacht de boze verrassing. Heerlijk als u in het donker (auto) een appeltje eet.

April, de appel opruimmaand
Juist in deze maanden worden de koelhuizen geleegd met daarin de bewaarde appels van de vorige oogst. U denkt dan de oogst van 2015 te eten maar de oogst van 2014 moet het eerst worden opgeruimd. U leest het goed. Een appel kan met moderne bewaartechnieken makkelijk twee jaar lang bewaard worden. Bij de beroepsfruitkwekers en fruitspeculanten gebruikt men speciale koelcellen, waarin men de appelen bij een lage temperatuur (1oC.), laag zuurstofgehalte (1 – 1,25%) en verhoogd CO2-gehalte (4%) kan houden. Deze techniek heet U.L.O. (Ultra Low Oxygen)  bewaring. Hierdoor wordt de stofwisseling van het fruit vrijwel tot stilstand gebracht. Op deze manier kan men het uitrijpen van sommige rassen erg vertragen. Belangrijk voor een lange bewaring is heel voorzichtig vroeg plukken (iets onrijp) en snel op een lage temperatuur brengen en de zuurstof en CO2 concentraties zeer nauwkeurig te regelen.

Overjarige appelen bederven zeer snel
Als de appels uit de bewaarcel komen, zorgen de hogere temperatuur en zuurstof ervoor dat ze uit hun winterslaap ontwaken. Dan gaan ze weer aroma’s produceren. Dat is ook nodig, want een appel direct uit de koelcel heeft weinig smaak. De appel gaat als het ware de schade inhalen, met als gevolg dat het rijpingsproces zeer snel verloopt en het rottingsproces volledig uit de hand loopt. Aangezien het klokhuis een open holle ruimte is waar het vochtgehalte en infectiedruk het hoogst is, ontstaat daar juist het bederf.

Hoe herken ik overjarig fruit?
De kleur is iets geler dan wat u gewend bent en de fris zure smaak is vaak ook verdwenen. Vooral in de ‘opruim maanden’ februari, maart en april zijn de appels in de aanbieding.

Waarom in het voorjaar opruimen?
Appels zijn voor veel bedrijven een speculatieproduct. In het vroege voorjaar heeft men snel zicht op de mogelijke nachtvorstschade. Wanneer blijkt dat de oogst voor 2016 volledig verknald is, dan vliegen de prijzen omhoog en zullen wij het voornamelijk moeten doen met de appelen uit 2014 en in 2017 die van 2015. De appelhandelaren en fruittelers maken dan gillend hoge rendementen met hun oude spullen. Houdt u de komende weken de berichten in de kranten in de gaten. Eind april verwachten wij dat de meeste appel en perenbomen in bloei hebben gestaan. Als er geen teken is van nachtvorstschade, dan blijven de ‘goedkope supermarkt appels’ nog wel een tijdje in de aanbieding.

Deze appel lijkt op het eerste gezicht redelijk gaaf. Binnenin is deze zo rot als een...

Deze appel lijkt op het eerste gezicht redelijk gaaf. Binnenin is deze zo rot als een…

Na het opensnijden blijkt hoezeer het rottingsproces heeft toegeslagen. Deze kan ook door onvoorzichtig plukken zijn veroorzaakt. Als de steel eruit wordt gerukt door een ongeduldige Oost Europese medewerker

Na het opensnijden blijkt hoezeer het rottingsproces heeft toegeslagen. Deze kan ook door onvoorzichtig plukken zijn veroorzaakt. Als de steel eruit wordt gerukt door een ongeduldige Oost Europese medewerker bijvoorbeeld

Er is een andere oorzaak van hartrot
Wanneer een domme boer zijn mineralenhuishouding niet op orde heeft kan dit vervelende verschijnsel ook ontstaan. Een boriumtekort verslechtert de efficiëntie van fosfaat en resulteert in hartrot (bieten, broccoli) en minder kolfontwikkeling (maïs), maar ook andere gewassen zijn gevoelig voor boriumtekort (bloemkool, witlof, aardappelen, erwten, peer, appel). Ook op percelen met veel organische stof komen lage boriumgehalten voor. Borium en fosfaat zijn beide belangrijk voor de energievoorziening van het gewas.

Ik wens u een fijn appelseizoen toe.

Dingen die wij niet wensen gebeuren vaker dan wij verwachten

Geef een reactie