1616 Het Brexit syndroom. Wat betekent dit voor de Europese voedingsmiddelenindustrie?

De uitslag van het referendum van 28 juni 2016 over het al of niet uit de EU stappen is voor iedereen een verrassing gebleken. De Engelse politici zitten nu als huilerige schoolkinderen in het strafbankje die zij zelf hebben gecreëerd en naarstig op zoek zijn naar de pleisters die even niet te vinden zijn in de EU EHBO trommel.

Twee oer Engelse symbolen van de voorsprong van weleer. Telefooncellen zijn bij ons inmiddels uit het straatbeeld verdewenen en de postbode heeft bij ons iets minder moeite om de post te verzamelen dan zijn Engelse collega.

Twee oer Engelse symbolen van de voorsprong van weleer. Telefooncellen zijn bij ons inmiddels uit het straatbeeld verdwenen en de Nederlandse postbode heeft iets minder moeite om de post te verzamelen dan zijn Engelse collega.

Is het uittreden van Engeland wel nadelig voor de voedingsmiddelenindustrie?
Integendeel. Er zijn maar weinig producten te noemen die wij zullen missen als de Engelse export van voedingsmiddelen om wat voor reden zou opdrogen. De handelsbalans is wel eerder omgekeerd. Denk hierbij aan tuinbouwproducten, bloemen en vlees- en visconserven.

Deze handelaar in hart en vaatziekten is exemplarisch voor de Engelse voedingsmiddelen industrie en de economie in het bijzonder. De lekke band symboliseert het min of meer statische en permanente karakter van deze symptomen

Deze handelaar in hart en vaatziekten is exemplarisch voor de Engelse voedingsmiddelen industrie en de economie in het bijzonder. De lekke band symboliseert het min of meer statische en permanente karakter van deze symptomen

Wat is typisch Engels?
Marshmallows, marmalade, Engelse drop en digestive koekjes zijn typisch Engelse producten maar worden in een betere kwaliteit op het vaste land geproduceerd. Daarvoor hoef ik niet naar Engeland te gaan.
Marmite is en oer Engels product gemaakt van gehydroliseerd gist met vooral veel zout. Een relikwie met meer nostalgische en emotionele inhoud.
Thee is geen Engels product maar de kennis over dit product is wel erg groot. De fijne theeproevers zijn veelal Engels. De thee exporteurs hebben Nederland allang weten te vinden.
Engelse vleeswaren en vleesproducten zijn helaas nauwelijks beter dan de Europese industriële producten.
De Christmas pudding. Een inefficiënt gemaillardeerde vette taart.
Lemon curd. Een smeerbaar citroenachtig product dat gebonden wordt met zetmeel.
Pakjes crisps zonder zout dat apart verpakt meeverpakt wordt. Zo hoort het eigenlijk
De salt & vinegar crisps zijn fantastische producten en zijn vreemd genoeg niet verkrijgbaar in Nederland.

Hoe is het met de Engelse keuken gesteld?
Die is ronduit beroerd te noemen. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen maar de argeloze vakantieganger wordt te vaak onaangenaam verrast door de totale afwezigheid van enig culinair benul in het eten. De befaamde ‘pork sausages’die bij het stevige ontbijt mee geserveerd worden vormen een permanente belediging van het slagersvak. Samengesteld uit varkenszwoerd, broodkruimels zout, veel water en sulfiet! Dit middel is al enkele decennia verboden in Nederland omdat dit verrot vlees zijn mooie rode kleur kan laten behouden. Wijn is in drie varianten te bestellen: Shiraz, Merlot en Cabernet Savignon (ook wel als Cabsav aangeduid). Iedereen denkt dat dit wijnstreken zijn, terwijl je glas met bocht volgegooid wordt afkomstig uit een of andere ‘hakkietakkie’ wijnland

De mooie kleuren van de Engelse vlag zullen de oorzaak van stinkvoeten zeker niet wegnemen

De mooie kleuren van de Engelse vlag vormen beslist geen barrière tegen stinkvoeten

Onderstaande tegeltjesspreuk geeft wellicht weer wat de verhoudingen en waarderingen zijn tussen het continent en Engeland.

Heaven is where:
The lovers Italian
The mechanics German
The policemen British
The cooks are French

Hell is where:
The lovers are German
The policemen French
The mechanics Italian
The cooks British

 

 

 

 

 

Geef een reactie