1620 Wat is er met de Conimex boemboes toch aan de hand?

Op maandag 3 oktober werden de Indonesische keuken adepten weer opgeschrikt door een tweetraps recall actie.Boem Boem! Vrijdag 23 september en 10 dagen later op maandag 3 oktober. Hier kan nauwelijks sprake zijn van een zorgvuldig onderzoek binnen het bedrijf, laat staan dat er sluitende QA procedures zijn. De NVWA treft hier geen blaam omdat die door het bedrijf (Unilever) zelf is geïnformeerd en zodoende weer een streepje heeft kunnen zetten bij het recall lijstje dat ergens aan de muur hangt te pronken.

Zo wordt in het verre buitenland met voedselveiligheid omgesprongen

Zo wordt in het verre buitenland met voedselveiligheid omgesprongen

Hoe gevaarlijk kan rubber zijn?
Zolang het niet het formaat heeft van een tentzeil of de vorm heeft van een ballon, totaal niet. Prettig is het niet uiteraard. Wel is van belang welk type rubber gebruikt is. Is het natuurrubber dat uit latex gewonnen wordt of synthetisch rubber?  Is het gevulcaniseerd rubber dat uiteindelijk in de maag hard kan worden onder invloed van het zoutzuur van de maag? Natuurrubber kent twee nadelen: het stinkt en het is duur. Niet erg voor de hand liggend dat het erin zit. Er vliegt meer rubber over de toonbank dan menigeen denkt. Kauwgombasis van standaard kauwgom kent latex als voornaamste grondstof. Een geheimzinnig rubberachtig mengsel. Het gevaar van rubber moet hierdoor zeker niet overschat worden.

Hoe groot zijn de stukjes rubber? Waarschijnlijk durft niemand op te biechten dat het minuscule stukjes waren van hooguit een paar mm. Immers de kruiden waaruit een boemboe bestaat zijn traditioneel fijngemalen in een vijzel. De stukjes rubber lijken vlak voor het vulproces in het product te zijn gekomen vanuit de vulapparatuur. In dat geval is het een schande dat het niet binnen een dag gerapporteerd was maar pas na 6 maanden.

Het is ook niet ondenkbaar dat een gebrek aan materialenkennis en grondstoffenkennis ertoe heeft bijgedragen dat het rubber of kunststof versneld verteerd en week werd. De etherische oliën die uitbundig in de tropische kruiden voorkomen kunnen degelijk kunststoffen aantasten, net zoals non polaire oplosmiddelen dit kunnen. (Kunst) rubberen afdichtingen en onderdelen kunnen van vorm veranderen, langer worden en zelfs spontaan losraken. Iedere machinebouwer kent dit risico als het goed is.

Wat valt ons op in de communicatie van Conimex (lees: Unilever)
Het ‘ontwikkelingslandsyndroom’ heeft weer toegeslagen?
Terwijl de fabriek lang geleden in Baarn stond en de producten van Knorr uit Loosdrecht kwamen, lezen we dat de producten geretourneerd kunnen worden naar Zoetermeer. De media relations afdeling zit in Rotterdam, bij het hoofdkantoor van Unilever. Mij zou het niets verbazen dat Unilever besloten heeft deze specifieke producten in een of ander goedkoop ‘hakkietakkie’ land te produceren en de Nederlandse consument in de waan te laten verkeren een Hollands product op tafel te krijgen. Het voedselveiligheidsrisico is nu eenmaal ietsjes groter als er in goedkope lonenlanden geproduceerd wordt. Dat is meermalen bewezen.

De lange productieperiode voor de terugroepactie. Er worden codes teruggeroepen met een THT van 09/2017 tot en met 02/2018. Waanzin gewoon. Men heeft een half jaar liggen slapen eer het rubberverlies ontdekt werd. De kans is best groot dat de ‘oh zo strenge’ BRC of IFS auditors ook gewoon niets hebben gezien. Audits van tegenwoordig kenmerken zich door een hoog gehalte aan papierwerk en slechts een schichtige blik in de stinkende en lawaaierige productie.

De gedupeerde consument wordt een ‘passende beloning’ in het vooruitzicht gesteld. Uiteraard ontvangt men het aankoopbedrag terug. Waarschijnlijk krijgt de inzender een Unilever ‘Hoerapakket’ toegestuurd met een flesje Dove en gezichtscrème van Olaz.

“De producten van Conimex en Knorr zijn veilig voor consumptie.” Wordt hijgerig in de recall advertentie toegevoegd. Giller is dit. Totaal nutteloze opmerking.

Binnen drie weken opsturen anders ben je te laat! Typisch weer een Nijenrodiaanse truc om de kosten te beteugelen. Terug van vakantie? Jammer dan. Een terugroepactie over een productieperiode van 6(!) maanden rechtvaardigt niet een inzendtermijn van 2,5 week maar eerder twaalf maanden.

Welke maatregelen zijn denkbaar om herhaling te voorkomen?

  • Werkinstructies van de operator aanscherpen zodanig dat er een aanvullende beheersmaatregel gecreëerd wordt op de plek waar het mogelijk kan ontstaan
  • Rubber of kunststof gebruiken dat door een metaaldetector gedetecteerd kan worden? Dit helpt maar ten dele omdat dit alleen werkt bij grote lappen en niet bij een stukje van een paar mm.
  • Unilever doet er goed aan om de buitenlandse producties allemaal terug te halen naar Nederland. Dat is goed voor de werkgelegenheid maar vooral ook voor de voedselveiligheid. Het blijft een ernstig gebrek in onze regelgeving voor consumenten informatie (EU 1169/2011) dat het land van herkomst van de grondstoffen nooit vermeld hoeft te worden, noch het land van fabricage noch de wijze van fabricage. Op het stomme stinkende badeendje van onze kinderen vinden wij wél deze informatie.
  • Traceerbaarheid blijven oefenen. Dat er een ruime week tussen de terugroepdata zit geeft gewoon aan dat ergens iemand heel hard heeft liggen snurken op de kruidenzolder of zo.

    Veel QA managers laten zich in slaap sussen door routine en gebrekkige aansturing door de directie van een bedrijf

    Veel QA managers laten zich in slaap sussen door routine en gebrekkige aansturing door de directie van een bedrijf

Slapen is geen geringe kunst, je moet er de hele dag voor wakker blijven 

Geef een reactie