1634 Trump gaat de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie verbeteren? Hoera!

In zijn overwinningsspeech van 9 november 2016 straalde de aanstaande president van de Verenigde Staten veel Trumpiaans vertrouwen uit over de prestaties die hij gaat leveren.  Eindelijk wordt dit grote land verheven boven de junkstatus dat het momenteel heeft als het op voedselkwaliteit en veiligheid aankomt. Goed nieuws voor de bevolking, slecht nieuws voor de medische beroepen. Trump gaat ook de infrastructuur van het land aanpakken. Geweldig nieuws is dit. Hopelijk krijgt hij de gelegenheid zijn grote beloftes vanaf 20 januari 2017 waar te maken en wordt hij niet voortijdig ‘omgelegd’ wat een Amerikaanse traditie lijkt bij sommige presidenten.

Supermarkt presentatie is optimaal in de VS. De voedselkwaliteit heeft een lagere prioriteit

Supermarkt presentatie is optimaal in de VS. De voedselkwaliteit heeft een lagere prioriteit

 • Binnenkort kunnen wij met de verplichte slakkengang van 95km/h over de snelwegen rijden zonder dat wij het gevoel krijgen in een achtbaan te zitten?
 • De treinen krijgen fatsoenlijke accommodatie en de dubbeldeks veewagens zullen een andere bestemming krijgen?
 • Het drinkwater systeem wordt eindelijk opgeknapt en gemoderniseerd zodat de bevolking niet meer gechloreerd en dus toxisch drinkwater uit de kraan hoeft te drinken?
 • Worden de groenten, slachtkippen en talrijke andere primaire producten eindelijk niet meer gedesinfecteerd met chloorhoudend water?
 • De massale voedselpathogene uitbraken waarbij tientallen doden zullen vallen, zijn verleden tijd?
 • Het TTIP verdrag op de zeer lange baan? Prima zo.

Amerika is een ontwikkelingsland op het gebied van voedselkwaliteit
Dat roep ik al bijna 10 jaar en nu is er eindelijk een krachtdadig iemand opgestaan die in zijn aanloop naar het presidentschap de natie overladen heeft met beloftes en krachtige uitspraken en ze ongetwijfeld waar gaat maken. http://www.scientanova.com/2008/10/27/836-amerika-een-ontwikkelingsland-in-voedingsmiddelen/

De naam Trump verschilt slechts met een paar letters met het Franse woord ‘se tromper’ dat vrij vertaald je vergissen betekent. “Dat is weer negatief gedacht Velzeklets, hoe durf je!”
Het mag intussen duidelijk zijn dat ik geen hoge pet op heb van de Amerikaanse prestaties op het gebied van voedselkwaliteit in het algemeen en voedselveiligheid in het bijzonder.

Voor Amerikaans voedsel is de keus snel gamaakt

Voor Amerikaans voedsel is de keus snel gamaakt

Wat kan er verbeterd worden in de VS?
Het land van de onbegrensde mogelijkheden waar vetvrije roomboter en kaas in een spuitbus te koop is. Nergens ter wereld wordt er zoveel aan voedsel geknutseld als in de VS. Nergens ter wereld zijn de etiketten zo misleidend. Zo verkoopt men een bakplaat invet spuitbus ‘PAM’ dat uit 100% olie bestaat en het etiket claimt dat dit goed is voor ‘fat free cooking’. Men haalt een Nijenrodiaanse rekentruc uit door vóór te rekenen dat een spuitportie van 1/5e seconde 0,27g vet oplevert en dat rondt men doodleuk af naar 0% door de laatste twee decimalen doodleuk te negeren.

Supermarkten zien er bijzonder goed verzorgd uit. Die zijn werkelijk spic en span. Het commerciële instinct van de Amerikaan zorgt er wel voor dat de marketing van de producten optimaal is. Daar staat de VS om bekend. De kwaliteit van het voedsel laat sterk te wensen over.  Denk hierbij aan het fast food eetpatroon dat men uit alle macht probeert gezonder te maken. Denk aan de ‘King size’ porties Coca Cola waar zoveel suiker in zit dat je er haren van in je keel krijgt. De vetmanie zoals ik die beschreven heb in een vorige column is nogsteeds in tact:. http://www.scientanova.com/2004/06/27/425-the-pretty-faces-of-the-united-states/

Amerikaans voedsel kenmerkt zich in hoge mate door de lekkere geurtjes, kleurtjes en knutselrecepturen. Alles moet vetvrij zijn en uiteraard cholesterol vrij. Niet wetende dat het eigen lichaam op natuurlijke wijze veel meer cholesterol kan aanmaken dan men in kan nemen. De invloed van de professionele hypochonders zorgt ervoor dat de supermarkt schapruimte van voedingssupplementen en vitaminepreparaten bijna net zo groot is als het totaal van een doorsnee Kruidvat in Nederland.

De wet van de remmende voorsprong geldt voor de voedselveiligheid
De VS is de bedenker van onze Voedselveiligheidssytemen die beter bekend zijn als HACCP. Je moet wel in dat land een rigoureus bewakingssyteem opzetten omdat de scholingsgraad in de voedingsmiddelenindustrie uiterst minimaal is. Vooral op de werkvloer (waar het letterlijk  zwart ziet van de mensen) wordt weinig gedaan aan scholing op de werkvloer. Wanneer u bijvoorbeeld een vleesuitsnijderij bezoekt in de VS dan zijn de botten nog rood van het aanhangend vlees terwijl in West Europa de botten professioneel blank afgeschraapt zijn. De productiesnelheden zijn ook iets anders in de VS als in Europa. Vaak liggen die een factor 10 hoger. Met allerlei bijkomende risico’s tot gevolg. Het HACCP systeem is ontwikkeld in het NASA tijdperk dat in 1969 een hoogtepunt bereikte toen de eerste mens voet op de maan zette. De NASA heeft destijds Pillsbury de opdracht gegeven om een systematiek te ontwikkelen om 100% veilig voedsel te kunnen garanderen.
De FDA tracht uit alle macht de vinger achter talrijke voedselonveilige of bedreigende zaken te krijgen maar merkt dat de voedsellobby net zo machtig is als de wapenlobby. Wij noemen een paar schrijnende voorbeelden waardoor zichtbaar wordt dat het toezicht op veilig voedsel in haar kinderschoenen staat:

 • De ongecontroleerde omvang van GMO gewassen.
 • Etikettering van GMO voedsel is niet verplicht
 • Toepassing van hormonen en groei antibiotica in de vleessector
 • Gebruik van chloor als decontaminatiemiddel voor voedingsmiddelen
 • De halfzachte regels voor de bio landbouw waar antibiotica wel zijn toegestaan bijvoorbeeld
 • Gebruik van verdachte weekmakers in verpakkingsmaterialen zoals BPA. (Bisphenol)
  Brr.

  Dit fast food logo staat symbool voor ambachtelijk bereide kipproducten waarvan het vlees je tanden vreemd stroef maakt door de royale toepassing van additieven zoals fosfaten

  Dit fast food logo staat symbool voor ambachtelijk bereide kipproducten waarvan het vlees je tanden vreemd stroef maakt door de royale toepassing van additieven zoals fosfaten

Een Amerikaan heeft wel humor
Deze goede eigenschap zit gelukkig in de genen van de Amerikanen. De Verenigde Staten is in feite een immigrantenland van Europeanen en dit laatste geldt als bakermat van de westersebeschaving. Iets wat Chinezen en Egyptenaren tot aan het Internationale Hof toe zullen ontkennen.
Nergens ter wereld heeft men zoveel zelfspot als in de VS. Het is ook niet verwonderlijk dat de meest krankzinnige tekenfilms zoals die van Tom en Jerry, Donald Duck, Flintstones etc. daar hun oorsprong kennen.
Humor schept evenwicht luidt een oud Urker gezegde. Hopelijk kunnen de Amerikanen veel van deze visserswijsheid opsteken.

De vroegere Franse President Charles de Gaulle (1959-1969) was zijn tijd erg vooruit met zijn uitspraak:

“I have come to the conclusion that politics are too serious a matter to be left to the politicians”

Geef een reactie