1636 Albert Heijn gaat niets toevoegen aan haar vlees

Onze blauwe super gaat weer gewoon vlees verkopen. Alsof dat iets bijzonders is. “Geen overbodige E nummers, suikers “etc. meldt hun website tevreden kirrend. In feite geeft men toe dat al die jaren er veel met vlees is geknutseld. Onder knutselen versta ik gewoonweg water toevoegen onder het mom dat er toch ingrediënten erin opgelost moeten worden.  Een blunder van formaat als het op het vermeende herstel van het consumentenvertrouwen gaat. In deze tijd waar maximaal geknutseld wordt aan ons goedkope vlees is deze kreet van Albert Heijn opeens heel bijzonder geworden.

Men heeft het zoveelste logo bedacht om de consument over de streep te trekken en in de waan te laten dat men nu opeens integer product eet. Wij gaan dit volgen en de producten onderzoeken. Reken maar. Wij gaan voor u kijken of er toch nog niet iets is verborgen  in het vlees. Mijn grootmoeder wist ook wel dat er niets aan het vlees toegevoegd was en toch had zij het regelmatig aan de stok met haar slager. Oude tijden herleven. Heerlijk.

Wat wordt er aan vlees toegevoegd?
Water en nog eens water! Vooral als het vlees gemarineerd wordt dan spreken wij over een waterballet. Dat bedoelt men natuurlijk niet. Over het algemeen is het ascorbinezuur dat toegevoegd wordt en een anti oxidatieve werking heeft. Citroenzuur, keukenzout en mogelijk andere conserveermiddelen kunnen ook toegevoegd worden die best wel eens noodzakelijk zijn om het product lekker te houden en voedselveilig. Dit nieuwe beleid van onze Super zet de deur weer open voor ogenschijnlijk plotseling opduikende voedselvergiftigingen die met eenvoudige conserveermiddelen voorkomen hadden kunnen worden. Ik ga ervan uit dat men de THT niet zal willen gaan inkorten.

De herkomstaanduiding vrijwillig op het etiket zetten is een veel betere actie!
Rond 2005 veranderde er het een en ander in de vlees etikettering. Er moest een aanduiding op het etiket komen waar het dier geboren, gemest en geslacht is. Voor samengestelde producten zoals gehakt, hamburgers en meer van die smurrie geldt deze regel om onverklaarbare reden niet. En niet lang daarna kwam Albert Heijn prompt met vlees in het schap dat uit Botswana kwam. Dit werd lekker niet op het etiket vermeld. Ik ben van mening dat als een producent het de moeite waard vindt om het vlees uit een of ander ‘hakkie takkie land’ te halen dit maar ook gewoon op het etiket moet zetten. Het is een grondrecht van een consument om deze informatie te krijgen om een doordachte en verantwoorde keuze te kunnen maken voor de aankoop van veilig voedsel.

Dit gemalen vlees van de concurrent van de Jumbo is door een slecht gereinigde machine bewerkt. De groene ringen wijzen op een uitbundige groei van melkzuurbacterien. Een veize slagerij.

Dit gemalen vlees van Albert Heijn stond een tijd geleden centraal in een door mij ingediende klacht. Het antwoord was dat deze groene ring veroorzaakt werd door een klont magerder vlees…. Whoehoehaha! Een mooi voorbeeld van onvoldoende hygiëne bij de bereiding of een onvoldoende menging van de ingrediënten die deze verkleuring hebben moeten voorkomen. Met de verbeterde receptuur gaat het allemaal goed komen..

Welke oplossingen kunnen wij aandragen ter verbetering van het consumentenvertrouwen?

  • Als hierboven genoemd de oorsprong aanduiding ten alle tijden vermelden op het etiket. Op mijn badeendje staat toch ook dat dat stink ding uit China komt?
  • Etikettering van onze voedingsmiddelen vanuit de NVWA effectief te laten handhaven. Een bureau medewerker kan de boetes uitschrijven. Wij hebben genoeg voorbeelden voor onze ‘Dienst’.

 

“Don’t talk, unless you can improve the silence”

Geef een reactie