1703 Daarom is de Jumbo zo voordelig met haar jaaraanbiedingen

Met een royaal gebaar worden de jaaraanbiedingen verkondigd door de Jumbo als een mooi voordeel. Intussen denk ik aan de producenten die op misleidende wijze uitgeknepen en verleid worden met onrealistische torenhoge omzetstijgingsverwachtingen. Dit maakt mij wantrouwig. Genoeg reden om ons sinaasappel onderzoekje te herhalen dat wij twee jaar geleden uitgevoerd hebben. In 2014 constateerden wij een ondergewicht van zo’n 60 gram in een netje perssinaasappelen van NETTO 2kg.

http://www.scientanova.com/2014/07/30/1429-hoe-jumbo-supermarkt-met-haar-klanten-communiceert/

De plechtig beloofde beterschap heeft kennelijk alleen maar tot een verslechtering van de situatie geleid. Een toevallige meting op vrijdag 20 januari 2017 bij de Jumbo in Raalte Noord liet een ondergewicht zien van maar liefst 148gram!  Dat is 7,4% te weinig ofwel een hele sinaasappel. Zelfs wanneer dit onder het e-teken afgevuld zou zijn geweest, dan was het nog een dubbele onderschrijding van de T02 grens!

U ziet het goed. Linksboven ziet u het gewicht inclusief netje (dat zo’n 4g weegt). Deze verpakking is 148 gram te licht. 7,4%. Een sinaasappel weegt ongeveer 125gram. Tel uit je verlies

Wat zegt de Warenwetgeving hierover?
Kort samengevat mag men op drie manieren een hoeveelheid aangeven:

1.Per stuk.
 Bij producten waar dit gebruikelijk is mag men dit gewoon gebruiken. Denk hierbij aan een gevulde koek, appel en een peer. Die worden lang niet altijd met een gewichtsaanduiding verkocht tenzij het een voorverpakte zak met meerdere stuks is. De supermarktharing wordt nooit met een gewichtsaanduiding verkocht. Het is al eeuwen gebruikelijk deze per stuk te verkopen. Het is overigens wel eerlijker om het gewicht erbij te vermelden.

2.Netto gewicht vermelding.
Hierbij geldt de simpele reden dat de consument minimaal datgeen moet krijgen als op de verpakking vermeld is. Het netje Jumbo sinaasappelen is verpakt met een netto gewichtsaanduiding. De NVWA kan al een boete uitschrijven als er 1999 gram in het netje zit.

Hier staat toch duidelijk dat het een Netto gewicht is wegens het ontbreken van het e-teken. Hier mag geen gram te weinig in zitten. Zelfs wanneer deze verpakking onder het e-teken zou zijn afgevuld, dan blijft het een overtreding. Hahaha!

3. ℮ gewicht aanduiding.
Die letter staat voor Europa en is oorspronkelijk bedoeld om de gewichtscontroles bij de landsgrenzen in Europa te vermijden. Dit houdt in dat de verpakker gemiddeld het vermelde gewicht in de zak of netje mag stoppen. Er worden vanuit de wetgeving wel afspraken gemaakt welke afwijkingen naar beneden toe toegestaan zijn. Hiervoor zijn ondergrenzen vastgesteld. Bij het voorbeeld van de sinaasappelen zou de grens maximaal 3% mogen zijn. Dit houdt in dat de NVWA  een proces verbaal zou kunnen uitschrijven vanaf een geconstateerd ondergewicht van 60 gram wanneer het netje sinaasappelen een ℮ teken zou hebben.

Wij zien dat in het geval van het netje sinaasappelen de NVWA zelfs slapend achter het bureau een maatregel had kunnen nemen. Omdat etikettering nauwelijks prioriteit heeft gaan veel malafide inpakbedrijven respectievelijk retailers op deze manier vrijuit. Wel besteedt men onterecht veel aandacht aan het optuigen van de flauwekul recalls waarbij de producent vergeten is om een of andere allergeen te vermelden. In geld en risico uitgedrukt stellen deze recalls naar mijn mening geen fluit voor en berokkenen zij de economie onnodige schade toe. Tonnen voedingsmiddelen verdwijnen zo op de ‘porriehoop’. Echte recalls betrefffen die waar glas, metaal of gifstoffen aangetroffen worden.

Wat dient u als consument te gaan doen?

  1. Consequent alle voorverpakte groenten op de weegschaal te leggen van die afdeling. Verbazingwekkend genoeg werken die dingen op de gram nauwkeurig. Dit hebben wij regelmatig gecontroleerd met onze eigen geijkte gewichten.
  2. Bij constatering van een ondergewicht bij producten die onder netto gewicht zijn verpakt een klacht indienen bij de NVWA. Dan is de ‘Dienst’ verplicht om actie te ondernemen. Of het antwoord respectievelijk uitkomst van het onderzoek steekhoudend is blijft ongewis.
  3. De supermarktmanager aanspreken op de constatering en je niet laten afschepen met een extra sinaasappel maar de producten als ‘corpus delicti’ meenemen naar huis. Dit vindt men altijd erg ongemakkelijk. De NVWA haalt soms de producten bij u thuis op, mits de verpakking ongeschonden is.

Wij houden u op de hoogte over dit dossier.

Vrijdagmiddag is een slecht tijdstip om aan een nieuw probleem te beginnen

24 januari 2017:
Het probleem is nog rampzaliger dan verwacht. Zelfs als er onder een e-teken zou zijn afgevuld dan vallen 5 monsters, oranje gemarkeerd onder de T02 grens. Bij 2kg geldt een maximaal toegelaten afwijking van 1,5% = T01 en T02 is tweemaal de toegestane afwijking = 3,0%Tabel met gewichten en codes

Maandag 23 januari hebben wij weer monsters gekocht. Bij het afrekenen vroeg ik de cassière om de sinaasappelen op haar weegschaal na te wegen. Waarop zij constateerde dat “er wel wat minder in zit ja”.
Opgewekt wenste zij mij een prettige avond toe.
Over de gebruikte fungicide stoffen Imazalil en thiabendazool die op de schil aangebracht worden komen we later terug. Er is een reeel contaminatierisico wanneer deze sinaasappelen in een persmachine in de winkel uitgeperst worden. Interessant is te weten hoe de supermarkt kan borgen dat er geen pesticiden meekomen in het oh, zo gezonde sap.

Wordt vervolgd.

Geef een reactie