1710 Unilever de weg kwijt in de margarine?

De uitverkoop van de oertak van Unilever omwille van de bevredigingsdrift van de aandeelhouders heeft mijn mond tot aan de grond toe open laten vallen. Becel, Zeeuws meisje en Bona in de opruiming! Dat zal wel een lieve duit opbrengen waarmee Unilever haar eigen aandelen gaat terugkopen en zo de koers op te laten lopen. Enigszins hersteld van deze onthutsende berichten heb ik voor mezelf een paar zaken op een rijtje gezet. De verkoop destijds van het kwaliteitsmerk Iglo aan een of ander derderangs Duits investeringsbedrijf heeft een proces van verval van dit ijzersterke merk van weleer ingeluid. Nu is het paradepaardje en geldmachine Becel aan de beurt.

Becel, de redder van onze hart en bloedvaten!
Dit merk is lange tijd een geduchte concurrent van roomboter geweest. Men gaat er prat op dat dit nog steeds ‘dieetmargarine’ genoemd mag worden en de marketing campagnes voor dit merk zijn tot voor kort massief geweest.

Giller! Nu roept men opeens dat Becel 100% plantaardig is. Vrij van conserveermiddelen bralt het etiket ons toe. Wat is de functie van het citroenzuur E330 dan?

Nadat Unilever rond 2000 schielijk de transvetzuren uit haar margarines had gehaald door alleen gebruik te maken van volledig geharde plantaardige oliën begon men heel hard te roeptoeteren dat de margarine vrij was van transvetzuren etc. En de stilzwijgende zuivelindustrie bleef maar tobben met de 4 tot 6% transvetzuren in haar boter. Naar verluidt hebben de transvetzuren die op natuurlijke wijze worden geproduceerd door herkauwers wel een ander effect op ons vaatstelsel dan de transvetzuren die langs de chemische hardingsprocessen ontstaan.

Het watermanagement van Becel
Ook hier wordt op slinkse manier flink aan de waterkraan gedraaid. In 2002 bevatte Becel nog maar 40% water en anno 2017 55%. Een vochttoename van bijna 38%. Unilever doet gewoon alsof de consument geen verstand van voedsel heeft. Dat is wel ten dele waar maar die sloot water zorgt ervoor dat de smaak veel minder wordt. Dat de prijs 38% lager geworden is zal nooit het geval zijn geweest want “het kost immers toch meer moeite om al dat water in het product te pompen?” hoor ik het Rotterdams ‘Nassaukade koor’ galmen. De prijsverlaging moet vergeefs gezocht worden.

Becel het kwaliteitsicoon van Unilever is verwaterd tot een goedkoop smeerseltje. Dat er ook het zeer goedkope palmolie in verwerkt zit staat niet op de voorzijde van de verpakking. Geen ruimte zeker?

De Becel prutslijn
Er zijn nu drie varianten op de markt gebracht die bij voorbaat de marketingboeken in zullen gaan als klassieke mislukkingen. Becel met kokos- walnoot- en avocado olie. De laatste variant bevat ook limoenolie. De kleur van deze smeersels is wel het meest afschrikwekkend. Die varieert van vuil wit tot helder wit. Dit smeert niemand op haar brood. Zelfs een alleseter als ondergetekende zal dit nooit doen. Dit is het ultieme bewijs dat Unilever de weg totaal kwijt is in margarineland.

De nieuwe lijn van Becel met 10% minder inhoud. Bleke smeersels die geen mens op haar brood wil doen. De walnoot variant heeft de kleur van bedorven vet. Brr

De Becel Gold variant dan?
Deze variant bevat 70% vet en benadert de originele plantaardige margarine het best. Niet lang daarna introduceert Unilever Becel 100% plantaardig in een mooi sexy kuipje met 10% minder inhoud. Schoonheid moet toch betaald worden of niet?

Haastig is het merk ‘Gold’ in het leven geroepen. Het mocht niet meer baten. De consument is de weg kwijt. Net als Unilever

Becel met roomboter!
Dat is vloeken in de kerk van de margarine industrie die zich lange tijd tegen de zuivelindustrie heeft afgezet. Onbegrijpelijke capitulatie van de opvolgers van de margarine uitvinders van den Bergh en Jurgens. Nog steeds is de haat van de zuivelindustrie te beluisteren doordat men het in die kringen steevast over ‘kunstboter’ heeft. Ik vind dat de zuivel na bijna 140 jaar strijdvoeren het toch gewonnen heeft van de fabrikanten van kunstboter.

Becel met roomboter! Wel met een magere 8,5% maar je moet geleidelijk aan toegeven dat het natuurlijke roomboter toch zo slecht niet is. Het bevat van nature de vitaminen A D en E die verplicht aan de margarines toegevoegd moeten worden. Verder heeft roomboter een smaakprofiel die onovertroffen is

Unilever verhult alle E nummers
Hier hebben wij eerder opmerkingen over gemaakt. Het is een legale maar wat sleetse truc om de E nummers niet met het officiële nummer weer te geven maar de naam voluit te schrijven. In mijn ogen een laakbare filosofie die de productintegriteit niet ten goede komt. Het schoffeert de klanten die om welke reden dan ook E nummer vrij wensen te leven. Die begrijpen echt niet dat de ‘mono- en diglyceriden van vetzuren’ ook onder E 479 te boek staan in de E nummer tabel.

Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven!

Geef een reactie