1725 E-coli paniek in drinkwater? Grote flauwe kul! Er zijn veel grotere risico’s.

Deze week werd Nederland BV opgeschrikt door de mededeling van drinkwaterleidingbedrijf Evides dat er E-coli in het drinkwater zou zijn terechtgekomen. Wel is het terecht dat er maatregelen genomen worden, doodeenvoudig omdat het drinkwaterleidingbedrijf verplicht is deze te nemen op grond van de drinkwater wetgeving en hun hygiëne code die in Nederland geldt. Evides speelt mooi weer door te zeggen dat dit gewoon een ‘voorzorgsmaatregel’ is. Het klinkt als een witte leugen.

Welk E coli gevaar ondervindt de consument nog meer?
Dit gevaar van het vervuilde drinkwater is volledig ondergeschikt aan datgeen de doorsnee consument ondervindt als gevolg van horecabezoek. Tot tweemaal toe hebben wij vastgesteld dat in de onderzochte horeca in de regio Twente en Salland ruim 30% van de maaltijdbereidingen besmet zijn met E-coli bacteriën. In totaal hebben wij ruim 60 bedrijven bemonsterd zodat wat ons betreft dit onderzoek representatief genoemd kan worden. E-coli is een gevaarlijke soort ‘poep bacterie’ om het maar in journalistiek jargon uit te drukken, die tot nierbeschadigingen kan kleiden. Het nationale risico dat wij als burger ondergaan als gevolg van de vieze horeca is vele malen groter. Denk maar aan de uitgroei van deze bacterie wanneer u uit zuinigheidsoverwegingen de keukenrestanten in een ‘doggy bag’ al dan niet in benevelde toestand mee naar huis heeft genomen en deze ’s-nachts op het aanrecht heeft laten staan.

Het peuteren in het oor of aan de neus zuitten, zelfs met handschoenen aan is een veell voorkomende fout in de horeca. Door dit gepruts in de keuken constateerden wij in onze bacteriologische onderzoeken dat meer dan 30% van de gerechten E-coli positief zijn

Wat is nu het risico van deze drinkwaterbesmetting?
Nul komma nul. Er zal geen hond ziek worden van deze besmetting. Uitgroei vanuit het drinkwater is moeilijk denkbaar. Er niemand die vlees wast met water en dat lange tijd op kamertemperatuur gaat bewaren. Zelfs in vleesmarinade waar uitbundig met water geknoeid wordt, zal de E-coli bacterie niet verder uitgroeien. De vleesindustrie doet er goed aan om de bacteriologische gesteldheid van het proceswater te monitoren. Die voegen sinds jaar en dag royale hoeveelheden water aan ons vlees toe.

Wat kunnen de oorzaken van de E-coli besmetting zijn?
In de berichtgeving wordt gesuggereerd dat tijdens werkzaamheden de besmetting heeft kunnen plaatsvinden als de riolering er vlak naast loopt. In theorie is dit mogelijk. Echter bij iedere opening van een drinkwaterbuis gelden strikte protocollen om de boel weer te decontamineren. Of de procedure is niet goed gevolgd of de beheersmaatregelen blijken ineffectief.

Een uitermate zwak punt bij drinkwaterleidingbedrijven zijn de bronnen zelf. Bij winning van oppervlaktewater kunnen met name vogels en andere zoogdieren die doodeenvoudig in het water verdrinken voor een aanzienlijke besmetting zorgen. Echter de verdunning is dermate groot dat niemand zich zorgen hoeft te maken.

Het ontbreken van terugslagkleppen is een fenomeen dat onvoorstelbaar grote gevolgen kan hebben. Mij staat een voorval bij van ruim 20 jaar geleden dat iemand blauwe kleurstof in het waterleidingnet injecteerde. De man is uiteindelijk tegen de lamp gelopen na een huis-aan-huis onderzoek omdat zijn meterput geheel blauw gekleurd was. Iedere terroristische idioot kan met een doseerpomp van een paar tientjes, die een werkdruk heeft van meer dan 4 bar van alles en nog wat het leidingnetwerk inblazen. Bacteriën, kleurstof, gif noem maar op. Bijkomend voordeel voor de waterterrorist is dat de meter achteruitloopt. Hij krijgt als het ware betaald voor zijn subversieve actie.

Deze wasmachine waterkraan is volstrekt illegaal. Stel je voor dat waswater terugstroomt in het waterleidingnetwerk. Dan lopen alle buren te schuimbekken

Wat doen de waterleidingbedrijven met dit terroristische risico?
Juist ja, gewoon doorsnurken en denken dat het niet zal gaan gebeuren. Intussen gaan zij gewoon door met het fêteren van hun aandeelhouders en zichzelf bevredigen met de enorme winsten die zij liever niet al te publiekelijk willen maken.

Het enige waar de drinkwaterleiding wetgeving in voorziet is de toepassing van een beluchterkraan bij wasmachines en keerkleppen bij boilers, die moeten voorkomen dat vuil waswater het leidingnetwerk instroomt wanneer de druk geheel weg zou vallen en bij expansie van het verwarmende boilerwater. Een paar redelijk nutteloze maatregelen gezien de potentiële ernst van een echte terroristische wateraanslag.

Zolang de meeste huishoudens dergelijke ‘lowtech’ meetputten hebben is het risico op vervuiling van het drinkwaterleidingnetwerk aanzienlijk. De meter kan eenvoudig losgeschroefd worden. Hoofdkraan dichtdraaien, pomp aansluiten met een 3/4 wartel, kraan weer openen en pompen maar

Welke maatregelen kunnen de drinkwaterleiding bedrijven nemen?
Verzegelde terugslagkleppen in alle huishoudelijke en industriële aanvoerplaatsen installeren. Hiermee wordt voorkomen dat de een of andere zieke idioot drinkwatervreemd materiaal het netwerk instuurt.
Drukval monitoren op strategische punten van het waterleidingnet. Hiermee kan snel een afwijkende drukval geconstateerd worden die erop kan wijzen dat iemand met het netwerk aan het klooien is.
Geleidbaarheid monitoren op strategische plaatsen in het drinkwaterleidingnetwerk. Wanneer om welke reden ook de samenstelling van het leidingwater maar iets varieert, dan zal de geleidbaarheid direct variëren en een schommeling vertonen. Dit kan ook een voortijdige aanwijzing zijn dat er vreemde stoffen door de buizen stromen. Wanneer iemand Thallium sulfaat in het netwerk injecteert. Om maar eens een hele vervelende stof te noemen. Deze meettechniek is de laatste tijd erg goedkoop geworden en door middel van GSM verbindingen kan de ‘nationale watermanager’ half slapend achter zijn bureau online zien waar de veranderingen plaatsvinden.
Camera toezicht bij de drinkwaterbekkens en putten waar de pompen staan. Vaak zijn deze putten voorzien van simpele hangsloten die gemakkelijk met een zware schroevendraaier open te breken zijn.

Zelfs als je op het goede spoor zit, kun je overreden worden door gewoon te blijven zitten

Geef een reactie