1802 Nieuwjaarsvoorspellingen (profetieën) 2018

Inmiddels rollen wij de derde week van het nieuwe jaar in na de feestelijke winterslaap, ook wel kerstvakantie genoemd. De Franse consumenten zijn inmiddels ruw ontwaakt als gevolg van hun Lactalis melkpoederschandaal waar Salmonella in blijkt te zitten. Op zich best knap om deze pathogene bacterie in een verhit droog melkproduct te krijgen. Bij een temperatuur van 55oC  gaat dit ‘ding’ al dood. Die fabriek moet wel een erg vieze tent zijn. Een uitgelezen kans voor de Nederlandse melkpoederindustrie om de wereldhegemonie voor eens en altijd veilig te stellen. Het enige waar wij in Nederland last van hebben zijn wat vervelende thermofiele sporevormende bacteriën die hun oorsprong voornamelijk hebben in de systematische fouten in de boerderijhygiëne van de melkveehouders.

Lactalis dat gevestigd is in Bretagne (Laval) zal deze oorsprongaanduiding voortaan iets minder groot gaan afdrukken!

Wat voor spannende zaken kunnen wij in 2018 verwachten?

 1. Introductie van het voedsel chauvinisme
  Aangewakkerd door de aanhoudende stroom buitenlandse voedselschandalen en de gammele EU regelgeving zullen veel consumenten eindelijk door hebben dat de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie het zo slecht niet doet. Zelfs de rigoureuze aanpak in de fipronil eieren affaire levert ons land veel goodwill op. (De NVWA uitgezonderd, jammer genoeg). Helaas ten koste van de pluimveehouders die hopelijk hiervan geleerd hebben en blij mogen zijn dat hun eindproducten zo’n beetje de best gecontroleerde producten zijn. Ik durf rustig te beweren dat Nederlands pluimvee een van de schoonste ter wereld is. Er liggen schandalen op de loer van de o, zo riskante buitenlandse kipproducten. Landen zoals Thailand, China, Oekraïne en Brazilië zijn in mijn ogen zeer verdacht en rechtvaardigen grondig onderzoek op contaminanten.  Opeens zullen veel Nederlandse voedingsmiddelen producenten de Nederlandse vlag als extra decoratie van het etiket gaan gebruiken. Beetje jammer voor Unilever, want die laat al veel voedingsmiddelen in het buitenland maken. De saai gekleurde rood witte Poolse vlag op de pot Calvé mayonaise zal het etiket niet bepaald opfleuren.
 1. Het Becel lijk zal uit de kast komen
  Nog steeds onbegrijpelijk waarom Unilever het succesproduct margarine afstoot. Dalende margarineconsumptie heeft de winstgevendheid niet aangetast. Het winstvolume wel overigens. Inmiddels heeft een investeringsbedrijf KKR deze merken overgenomen die wellicht de gezondheid ondermijnende lijken in een of andere kast zal ontdekken. Misschien worden de marketing slogans ontkracht, zijnde wetenschappelijke leugens. Een ding is zeker dat een investeringsmaatschappij alleen maar grof wil verdienen en daarmee de kwaliteit en voedselveiligheid op het spel zal zetten.
 1. De raffinage processen van plantaardige oliën komen ter discussie te staan
  Onlangs ben ik geschrokken dat er in palmolie chloorverbindingen schijnen voor te komen die in de MCPD esters schijnen te zitten. Waar komt het chloor in hemelsnaam vandaan? Het gevaar van deze chloorhoudende esters is dat er bij verhitting van de palmolie bij het bakken bijvoorbeeld de zeer giftige chloorpropanolen ontstaan. Dit is een reëel gevaar bij de met chloor behandelde kippen die uit het buitenland komen. Dat er esters in de olie ontstaan is makkelijk te verklaren. Bij de aanvoer van de geoogste palmolie zaden ligt voortijdig bederf op de loer. Ik kan mij zo vorstellen dat het logistieke proces in Sumatra niet optimaal zal zijn en dat het product een paar dagen of zelfs weken buiten in opslag ligt voordat de olie eruit gehaald kan worden. Bij vergisting ontstaan er alcoholen en zuren die met elkaar reageren tot een ester. Mijn vingers jeuken om eens naar zo’n palmolie fabriekje te bezoeken. De Keuringsdienst van Waarde is het niet gelukt. Mij lukt het zeker. Waar het chloor vandaan komt is gissen naar wat men allemaal uitspookt tijdens het raffinageproces. Zoutzuur kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de olie te ontslijmen. Deze slijmstoffen die vaak wat rubberachtig zijn worden verwijderd door aan te zuren en later met loog te neutraliseren. Hierbij worden zeepachtige stoffen gevormd die weer gebruikt kunnen worden. Raffinage van oliën en vetten kent een groot assortiment van productieprocessen die allemaal op hun beurt stiekeme bijproducten kunnen afgeven.
 1. De explosie van de melkprijs
  De melkveehouders krijgen eindelijk de beloning waar zij jarenlang voor geïnvesteerd hebben. Dankzij de buitenlandse schandalen en de Chinese aanzuigingskracht wordt ‘Nederlandse melk’ hoog aangeschreven. Nergens ter wereld is er zoveel technologische kennis over melkverwerking aanwezig als in Nederland. Tel daarbij de ultramoderne fabrieken en de zeer deskundige QA afdelingen bij op en het commercieel succesmodel is een feit. Wellicht dat Rusland ook weer begint met aanzuigen. Dan is het feest compleet in de zuivel directiekamers.
 1. Ketentransparantie wordt geëist door de consument
  Die trend is al zichtbaar bij de Aldi. Op het pakje hamburger steaks is een QR code die de consument direct verbinding geeft met aanvullende bovenwettelijke informatie. Blij verrast was ik toen ik las dat het vlees in Nederland was geboren en getogen en verwerkt door de Vion. Als dit allemaal waar is, dan praten wij over een integer product waar ik volledig achter kan staan. Chapeau! Ik heb iets meer vertrouwen in een Nederlandse vleesboer dan zijn collega uit Uruguay of Botswana. Brr.
 1. Er komt een visserijoorlog met Engeland
  De onderhandelingen rondom Brexit verlopen in een dusdanig rommelige en amateuristische sfeer dat een groot conflict onvermijdelijk lijkt. De importheffingen, visrechten op de Doggersbank, die grotendeels In het Engelse continentale plat ligt, de visserij op Noorse Kreeft en de status van de Engelse vlagkotters zijn maar een paar dingen die niet in een paar maanden opgelost kunnen worden. In Dover bijvoorbeeld, passeren ongeveer 1.000 vrachtwagens per dag(!). Er is nog geen enkele activiteit waar te nemen om de grenscontrole en douane faciliteiten uit te breiden. Wellicht worden er weer netten doorgesneden en breken er vechtpartijen uit na moedwillige aanvaringen.

  Nederland dient met hand en tand haar historische visserijrechten te verdedigen

 1. De vraag naar opleidingen voedingsmiddelentechnologie en QESH/KAM zal exploderen
  Door het aanhoudende vakinhoudelijke geklungel van de gevestigde MBO en vooral HBO opleidingen voedingsmiddelentechnologie zal de vraag naar particuliere opleidingen zoals wij die verzorgen alleen maar toenemen. Er is nauwelijks een prikkel aanwezig bij de gevestigde docenten om hun vakgebied bij te houden op het gebied van wetgeving, nieuwe technologieën en voedselveiligheid. Het wordt hoog tijd dat er een vak accreditatie systeem ingevoerd wordt waarbij een docent aantoonbaar zijn vakgebied bijhoudt door studie of het volgen van vakgerichte bijeenkomsten. Bij onvoldoende prestatie volgt gewoon ontslag of een taakstraf van 1.000uur in een augurkenfabriek.
 1. Schimmelgiffen worden pijnlijk zichtbaar als contaminant in onze voeding
  Mycotoxinen zijn zo’n beetje de meest verborgen giftige contaminanten in onze voeding. Beschimmelde noten, graan of koffie is makkelijk te controleren. Maar hoe zit het met de landbouwhuisdieren die beschimmeld veevoer, snijmaïs of gras hebben gegeten? Dat zij zich eventjes beroerd voelen is niet het grootste probleem maar de toxinen zijn vrijwel allemaal vet oplosbaar. En wij maar lekkere buitenlandse biefstuk eten van koeien die met graan gevoerd zijn. Zelfs het magerste vlees bevat 8% vet dus er kan genoeg in aanwezig zijn. De NVWA onderzoekt maar op een stuk of zes mycotoxinen terwijl er wel minimaal 25 andere bekend zijn en makkelijk te analyseren.
 1. Er komt een discussie over de ontbrekende herkomstaanduidingen van huismerken van de supermarkten
  Argeloze consumenten denken dat in Veghel, Beesd en Zaandam enorme fabrieken staan die al de huismerk producten fabriceren die in de grote supermarkten liggen te pronken. De gammele EU regelgeving stelt alleen naam en adres van de verkopende partij als verplichte aanduiding. Bij vleesproducten kan de consument de EU registratienummers uitpluizen om te weten te komen welk bedrijf achter deze producten zit. Dat de soep uit Polen komt en de augurken uit India wordt angstvallig verzwegen. Een bedenkelijke vorm van volksverlakkerij naar mijn idee.

  Junkmail is makkelijker te herkennen dan ‘junkfood’

 1. Mijn vijfde boek zal dit jaar verschijnen!
  Over het vak voedingsmiddelentechnologie raak ik nooit uitgeschreven. Bijna wekelijks leer ik nieuwe dingen over nieuwe producten, wetgeving en productietechnieken. Ook kom ik veel gerommel tegen waarvan ik vind dat de consument dit hoort te weten en zo in staat te stellen om een verantwoorde en doordachte keus voor een veilige aankoop van haar voedingsmiddelen te maken.

Een voorlopige werktitel luidt: Witte leugens op mijn bord?

Graag wil ik iedereen vanaf deze plaats een gelukkig, gezond en een prettig 2018 toewensen.

There is nothing more deceptive than an obvious fact
(Sherlock Holmes)

Geef een reactie