1807 Waarom voedingsmiddelen steeds meer suiker bevatten?

In Engeland is op 6 april 2018 de suikertaks ingevoerd op frisdrank door te bepalen dat deze maximaal 5% suiker mag bevatten.  De o zo slimme regering van mevrouw May hoopte op deze manier zo’n € 735 miljoen aan belasting binnen te kunnen harken maar de frisdrankindustrie is haar te slim af door hybride frisdrank te maken en daarmee het belastingvoordeeltje te reduceren tot € 335 miljoen. De frisdrankboeren hebben hun receptuur snel aangepast en voegen nu maximaal 5% suiker toe, aangevuld met intensieve zoetstoffen zodat de frisdranken net zo kledder zoet zijn als voorheen. Frisdranken van de bekende merken zijn in Engeland altijd zoeter geweest dat die van het continent.

Suiker is altijd een gangmaker van een onstuimig gistingsproces geweest. In de politiek gaat deze regel blijkbaar ook op

De reden voor invoering van de suikertaks
In Engeland loopt het obesitasprobleem volledig uit de hand lijkt wel. Het straatbeeld lijkt meer op een parade van walvissen dan op een normale menigte. De daarbij gepaard gaande kostenexplosie voor de gezondheidszorg moet getemperd worden. Naar zeggen kost deze epidemie jaarlijks ruim € 8 miljard voor de NHS (De nationale gezondheidszorg).
Dat regeringsleiders geen verstand hebben van voedingsmiddelen regelgeving wordt ook hier bewezen. De EU regelgeving 1169/2011 (Consumenten informatie) is hier ook een goed voorbeeld van. Men heeft totaal niet gezien hoe gemakkelijk de suikerregel te omzeilen is.

Waarom zit er zoveel suiker in onze voedingsmiddelen?
Doodeenvoudig omdat de mens zoals u en ik zoet lekker vinden. Het geeft een verzadigd gevoel en er worden stoffen afgescheiden in onze hersenen die ons tevreden stellen. Wij praten nu over de dopaminen. Het nare van suiker is dat de prettige werking ontzettend snel verdwenen is. Na een paar minuten al kan men de prikkel krijgen om nog méér suiker te consumeren. Dit wordt veroorzaakt door het hongerhormoon ghreline dat door suiker ondermeer gestimuleerd wordt. Dit is de werkelijke oorzaak van obesitas. In feite moet men ieder afval dieet ook een ghreline beheersingsprogramma meegeven en het verzadigingsgevoel hormoon leptine juist stimuleren. Dit staat uitbundig beschreven in mijn laatste boek: ‘Ons voedselbombardement’, ISBN 978-90-810612-0-9 (Pagina 94 t/m 154)

Suiker is beslist geen gif als je maar niet teveel tegelijk inneemt. Hetzelfde geldt voor keukenzout. Beide hebben niet eens een ‘e’ nummer

Welke zijn de technologische redenen om suiker toe te voegen aan voedingsmiddelen?

  1. Om het gevecht tegen de NVWA en Listeria te kunnen winnen. Bij voedingsmiddelen met een lange houdbaarheid van meer dan 4 dagen in de koeling moet de fabrikant aantonen dat er geen uitgroei kan plaatsvinden van Listeria monocytogenes. Dat kan op verschillende manieren geborgd worden: Door te verhitten in de verpakking, flink zuur te maken of het product ‘droog’ maken. Door veel suiker toe te voegen kan men makkelijk de grote hoeveelheid azijn camoufleren die bijvoorbeeld aan een voedingsmiddel wordt toegevoegd. De NVWA stelt vaak vreemde eisen die verhuld worden in ‘infoblad 85’ en veegt alle historische microbiologische onderzoeken zó van tafel. Er moeten ‘challengetesten’ uitgevoerd worden, waarbij het eindproduct een bekende hoeveelheid Listeria m. bacteriën gedoseerd krijgt en tegen de THT bekeken wordt of er groei heeft plaatsgevonden of niet. Eén simpele test kost ongeveer € 3.500! Kassa voor de laboratoria.
  2. Om het product lekkerder en de acceptatie groter te maken. Alles wat zoet is vindt de mens van nature lekker. Veel voedingsmiddelenbedrijven laten de acceptatie uitvoering onderzoeken bij verschillende suikergehaltes. In Nederland houden wij niet van zuur. Wel van zoetzuur. Onze zuiderburen hebben minder moeite met zuur. De augurken, mayonaise en zuurkool zijn beduidend zuurder dan bij ons.
  3. Tomatensoepen en andere sausen worden flink zuur gemaakt voor een goede conservering en hoeven niet meer gesteriliseerd te worden voor een eeuwige houdbaarheid. Mits de pH lager is dan 4,3 dan vindt er geen bederf plaats in zure conserven. Pasteurisatie volstaat in het laatste geval. Dat scheelt veel tijd en energie omdat minder hoog en lang verhit hoeft te worden. Bovendien blijven de stukjes tomaat langer knapperig en behoudt het product over het algemeen zijn vers eigenschappen beter dan de verkookte tomatensoep van weleer. 5 tot 6% is geen uitzondering voor tomatensoep.

Is Engeland het enige land met een suikertaks?
Nee. In Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Hongarije, Mexico, Filipijnen, Verenigde Arabische emiraten en enkele steden (!) in de VS hebben een suikertaks ingevoerd. Zuid Afrika gaat de taks per 1 april 2018 invoeren en Canada en Australië hebben plannen om de taks in 2019 in te voeren.
Of deze maatregelen affectief zijn laat zich raden. Het is in ieder geval een goed bedoelde stap in de goede richting.

Zullen deze maatregelen gaan werken?
Nee, totaal niet. Suiker heeft indirect een dusdanig verslavende werking en het aanbod is langs de vele verkoopkanalen dermate groot dat de suikerbehoefte gemakkelijk bevredigd kan worden. Het is veel effectiever om het verzadigings hormoon leptine aan te jagen. Met dit hormoon kan men meer meters maken dan met welk middel ook. Bovendien zullen de supers gaan klagen omdat noodgedwongen de schapruimte in de frisdrankhoek gedeeld moet worden met de hybride dranken. Er zijn meer manieren om de epidemie van de biologische zonsverduisteraars een halt toe te roepen.

  • Suikerinname reduceren en niet 100% uit te bannen.
  • De consument te laten rekenen hoveel calorieen suikers bevatten en hen leren rekenen met de voedingswaarde wijzer.
  • Meer overheidssubsidies voor sportclubs en ze ook toegankelijk maken voor de minder koopkrachtigen onder ons
  • Fiscale voordelen mogelijk maken voor de fiets van de zaak. Hiermee wordt ook het fileprobleem aangepakt.

Een gram  actie is één kilo theorie waard

Geef een reactie