1808 Watertoevoeging in voedingsmiddelen wordt eindelijk gehandhaafd

Vorige week goed nieuws via de Volkskrant vernomen dat de NVWA vanaf 10 juli 2018 gaat handhaven op de werkelijke hoeveelheden toegevoegd water die ongetwijfeld op het label vermeld wordt. Super initiatief dat de NVWA eindelijk eens prioriteit gaat geven aan etikettering van onze voedingsmiddelen. Dat is tenminste wat anders dan het najagen van etiketten op allergenenfoutjes of de hetze tegen Listeria monocytogenes. Men heeft de duikbrillen al uit de kast gehaald en de zwemvliezen al in de dienstauto’s gelegd.

Eindelijk verlost van de ‘zwembad’ verpakkingen. Soms valt de watertoevoeging wel érg op

Mag water toegevoegd worden?
Natuurlijk mag dit. Mits het maar duidelijk op het label vermeld wordt. Dit wordt nogal eens weg gecamoufleerd of gewoonweg vergeten. Water is totaal onschadelijk en in sommige gevallen kan het product er beter van worden. Denk hierbij aan de borstfilets van kip. 10% vocht met 0,5% keukenzout en 0,2% Kappa Carrageen doet wonderen. Ook al bak je het zwart in de koekepan, het vlees zal nooit taai worden. Ooit wel eens een saté bij de Chinees besteld? Dan weet u nu waarom deze altijd zo rubberachtig en zompig smaken.

Wat staat in de wet?
Onze regelgeving omtrent de voorziening van consumenteninformatie EV1169/2011 geeft het volgende weer over watertoevoeging:

Weglating van bestanddelen van een levensmiddel uit de lijst van ingrediënten:

  1. i) indien het water tijdens de bereiding alleen wordt gebruikt om een ingrediënt dat in geconcentreerde of gedehydrateerde vorm is gebruikt, weer in zijn oorspronkelijke staat te brengen,

DEEL A —   VERPLICHTE VERMELDINGEN DIE TEZAMEN MET DE BENAMING MOETEN WORDEN AANGEBRACHT

  1. Ingeval van vleesproducten en vleesbereidingen die eruit zien als een lap, braadstuk, plak, portie of karkas, bevat de benaming van het levensmiddel een vermelding van de aanwezigheid van toegevoegd water indien het toegevoegde water meer dan 5 % uitmaakt van het gewicht van het afgewerkte product. Hetzelfde geldt voor visserijproducten en bereide visserijproducten die eruit zien als een lap, braadstuk, plak, portie, filet of als een volledig visserijproduct.
    DEEL A —   SPECIFIEKE BEPALINGEN BETREFFENDE DE VERMELDING VAN DE INGREDIËNTEN IN DALENDE VOLGORDE VAN GEWICHT

1.Toegevoegd water en vluchtige ingrediënten.

Worden in de lijst vermeld in volgorde van hun gewicht in het eindproduct. De hoeveelheid water die als ingrediënt aan een levensmiddel is toegevoegd, wordt berekend door van de totale hoeveelheid eindproduct de totale hoeveelheid aan andere gebruikte ingrediënten af te trekken. Deze hoeveelheid behoeft niet te worden meegerekend indien zij in gewicht niet meer bedraagt dan 5 % van het eindproduct. Deze afwijking geldt niet voor vlees, vleesbereidingen, onverwerkte visserijproducten, en onverwerkte tweekleppige weekdieren.

Hoe kunnen wij dit gaan handhaven?
De sap sjoemelaars flink tegen het licht houden. Soms is het heel erg opvallend dat sinaasappelsap van het merk ‘goedkopie’ erg verdund smaakt. De refractor- en zuur correcties zijn erg verleidelijk om uit te voeren.

De kookhammenindustrie kan haar borst natmaken. Pekel valt er duidelijk niet onder de vrijstelling. De tosti ham boeren moeten eindelijk met hun billen bloot dat zij zo’n 30% als het niet meer is, injecteren in het vlees.

De visindustrie zal de tubs met ijswater waarin hun gefileerde vis zogenaamd weer teruggekoeld wordt, moeten vervangen door gedraineerde tub. De injector voor tong kan dan ook meteen buiten gebruik gesteld worden.

En hoe zit het met de ‘high tech’ waterfraude?
Hiervoor moet men de hele voedselketen doorlichten. Van dier tot en met de supermarkt kassa.
Toepassing van de geheimzinnige ‘clean labelling’ producten inventariseren. Google dit begrip maar eens en de computer ontploft. Loop de vakbeurzen maar af en dan ziet men dat de ‘clean labelling’ ingrediënten open en bloot geëtaleerd worden. Duitse en vooral Spaanse bedrijven doen goed zaken en zijn vooral actief in het voormalig Oostblok. Daar ligt momenteel het sjoemel Walhalla van de voedingsmiddelenindustrie.
Toepassing van hydrocolloïden, eiwit hydrolisaten en IEP regelaars (Iso Elektrisch Punt) vereisen nogal wat grondstoffen- en leverancierskennis die de NVWA helaas ontbeert. Er lopen steeds meer managers rond dan praktisch geschoolde speurneuzen lijkt wel.

Ons aanbod van een gratis PT-VMT proefles voor de NVWA blijft geldig
Onze lesstof van de opleiding ‘Praktijk Toepassingen Voedingsmiddelentechnologie’ staat bol van deze sjoemel feiten en wij moeten de lesstof helaas jaarlijks bijwerken. Zo snel gaan de veranderingen in de productietechnieken van ‘klooivoedsel’. Op vrijdag 7 september 2018 start de 15e leergang alweer van deze 15 weekse opleiding. 

Getumbeld vlees levert snel 10% meer rendement op voor de producent. Natúúrlijk vermeldt hij dit op het label…

En na 10 juli 2018?
Wij zijn bijzonder nieuwsgierig naar de klap die aan waterfraudeurs wordt uitgedeeld. Hopelijk zullen die klappen niet verzanden in allerlei rechtzaken over definities wat een technologisch hulpmiddel is, ‘carry over’, het verschil tussen 5 en 10% watertoevoeging, natuurlijke spreiding van het vochtpercentage en meer van die onzin.

En het eindrapport dat de NVWA hierover ongetwijfeld gaat maken ergens in 2019?…

Die moet als eerste overhandigd worden aan Koning Willem – Alexander.
Hij is de enige watermanager met het predicaat “Koninklijk”.

 

Als wij engelen zouden zijn, dan was er ook geen regering nodig (James Madison)

Geef een reactie