1815 Nieuw! De Becel sojadrink kopie van Alpro

Mensen met een koemelkallergie of een lactose intolerantie behoren tot de meest beklagenswaardige groep consumenten, vooral wanneer die hun toevlucht zoeken in soja dranken. Een drankje dat vanwege de notige meligheid beslist niet makkelijk bij mij erin gaat.

Er is kennelijk een markt voor, dankzij de Belgische soja pionier Alpro uit Gent met een productielocatie in Wevelgem, Kortrijk. Alpro heeft inmiddels een indrukwekkend assortiment opgebouwd van soja gerelateerde dranken en heeft sinds hun start in 1980 een onverwoestbare naam opgebouwd.

Nu Unilever uit de margarine business stapt, vormen de soja drankjes wellicht het toekomstige vlaggenschip van Becel? Er is wel wat voor te zeggen als binnenkort mijn vermoedens bewaarheid worden dat de raffinageprocessen van plantaardige olien niet zo gezond blijken te zijn. Dit product heeft een houdbaarheid van ongeveer twee weken.

Unilever heeft zich inmiddels ook op deze kennelijk lucratieve markt gestort met een 74% duurdere ‘me too’  knutsel kopie van Alpro waarbij men niet schroomt om op de verpakking te refereren aan het suikergehalte van Alpro. Dit betreft de 30% minder suiker claim. Kennelijk is Unilever van strategie veranderd door producten te kopiëren in plaats van zelf te ontwikkelen. Lees maar even mee:

Zoek de zeven verschillen

Per 100ml Alpro % Becel %
Energie 39kcal 53kcal
Vet 1,8% 3,7%
Waarvan verzadigd 0,3% 0,5%
Koolhydraten 2,5% 1,8%
Waarvan suikers 2,5% 1,7%
Eiwitten 3,0% 3,0%
Voedingsvezel 0,5% –%
Zout 0,11% 0,08%
Calcium 120mg 120mg
Vitamine D 0,75ug 1,5ug
Vitamine B2 0,21mg 0,21mg
Vitamine B12 0,38% 0,38%
Ingrediënten Alpro Becel
Water water
Sojabonen(5,9%) Sojaboon (6,9%)
Suiker Plantaardige oliën (zonnebloem, lijnzaad)
Tricalciumfosfaat Suiker
Zuurteregelaar (monokaliumfosfaat) Calciumcarbonaat
Zeezout Stabilisator (gellangom)
Aroma Zout
Stabilsator (gellan gom) Zuurteregelaar (dinatriummonowaterstoffosfaat)
Vitaminen (riboflavin (B2), B12, D2) natuurlijk aroma
Vitamines B2, B12 en D
Claims: Vrij van zuivel en gluten 100% van deze soja is geteeld in Europa
100% plantaardig Bron van Omega 3, vanuit lijnzaad
Van nature lactosevrij Laag in suiker: 50% minder suiker dan koemelk
Bron van calcium en vitamine B2, B12 en D 30% minder suiker dan ik vergelijkbare plantaardige original sojadrinks
Bron van eiwitten, welke bijdragen aan het onderhoud van spieren en botten Rijk aan Calcium, Eiwit, Vitamine D, B2 en B12

Wat zegt het label ons?
Aan beide producten is suiker toegevoegd. Geen schokkende hoeveelheden maar toch genoeg voor Becel om te pochen dat zij maar liefst 30% minder suiker bevatten dan de concurrent. Het is zelfs iets méér; 32%.

Het bindmiddel gellan gom
Nog nóóit van dit middel gehoord dat kennelijk een E nummer heeft ook nog. E 418. In feite bestaat dit bindmiddel uit amylopectine dat ook in aardappelen voorkomt. Wel opvallend dat Unilever EXACT DEZELFDE benaming gebruikt voor hetzelfde middel. Hmm.

Eiwitgehalte is in beide producten gelijk terwijl Becel toch 17% meer soja toevoegt. Het ligt niet voor de hand dat Becel ontvette soja gebruikt omdat het vetgehalte ruim het dubbele is dan het product van Alpro. Becel voegt wel lijnzaadolie doe en kan daarmee de Omega 3 claim gebruiken. Deze olie ‘verdunt’ het eiwitgehalte iets en daardoor moet meer soja toegevoegd worden.

Unilever is wel royaler met de toevoeging van vitamine D. 100% meer. Niet verontrustend.

Unilever gebruikt hier de standaard Becel claim over Omega 3 dat overigens uit het toegevoegde lijnzaad komt

De koemelk claim
Becel wil duidelijk aangeven dat zij een ‘light’ drank maken ten opzichte van de concurrent. Een reductie van 30% ten opzichte van het normale product rechtvaardigt de claim ‘light’.  Die kan Becel niet maken omdat dit (nog) maar de enige variant is dat op de markt is verschenen.

Laag in suiker claim: ‘50% minder suiker dan koemelk’
Volksverlakkerij van de eerste soort. Koemelk bevat standaard zo’n 4% lactose, mits ik het niet teveel verdun met water. Een truc waar Unilever beslist niet vies van is overigens. Dan is 1,7% suiker inderdaad een daling van meer dan 50% van het lactosegehalte. Die twee suikersoorten mag je niet met elkaar vergelijken. Lactose heeft een zoetkracht van ongeveer 0,35% ten opzichte van kristalsuiker. Alpro claimt dat men lactose vrij is. Dat is een sterke claim. Vreemd genoeg gebruikt Unilever niet dezelfde claim. Het wordt ook niet vermeld als allergeen op het label.
De sojadrink van Becel zal dus veel minder zoet smaken dan die van Alpro. Het is de vraag of dit gewaardeerd wordt. Zo komt de notige smaak nog meer naar de voorgrond. Suiker geldt als een smaakverdoezelaar bij uitstek.

De prijs?
Die is wel schokkend en tegelijk redelijk terminaal voor een dergelijk product.
Alpro kost € 1,32 en Becel € 2,29 is 74% duurder. De voedingswaarde is maar 36% hoger dan Alpro. Het blijft een duur product dat vrijwel zeker binnen 6 maanden uit de schappen verdwenen zal zijn. Ik geef dit product een marketing THT mee tot juli 2019.

Hier zal president Trump niet blij van worden, na zijn pocherige uitspraak dat Europa nu soja zal gaan kopen van de Amerikaanse sojaboeren. Klein detail: Europa wil geen GMO soja

En de smaak?
Gewoon, naar verdunde, fijn gehomogeniseerde latexverf met een ondertoon van oude noten.
Brr.

Bad taste is simply saying the truth before it should be said
(Mel Brooks) Amerikaans filmmaker

 

 

Geef een reactie