1817 Middeltjes tegen stinkende en vuile vaatwassers? Totale waanzin!

Wakker geschrokken van een reclameboodschap van het bedrijf ‘dat doet wat het belooft’ kwamen bij mij horrorscenario’s naar voren hoe het toch mogelijk is dat een apparaat dat juist bestemd is om te reinigen, zelf gaat stinken. Dat is hetzelfde als met vuile kleren rondlopen als je net onder de douche vandaan komt. Kennelijk vervuilen vaatwassers want er is door HG een middel op de markt gebracht die voorkomt dat de vaatwasser gaat stinken. Waanzin ten top! Het doel van een vaatwasser is toch om de boel weer schoon te krijgen? Hoe kan hij dan gaan stinken? Bij mij gaat er een lampje uit. Dat de vaatwasser aan de buitenzijde en bij de rubbers smerig kan worden begrijpt iedereen. Daar komt het wondermiddel van HG toch ook niet bij en pakt daarmee de oorzaak niet aan. Jammer.

Bij de randen en rubbers kan de vaatwasser zijn reinigende werk niet doen. Wel aan de RVS binnenzijde. Die glimt gewoon en die veroorzaakt geen stank heb ik mij laten vertellen. Deze rubbers moeten regelmatig met de hand schoongemaakt worden

Het wondermiddel heet: “HG tegen stinkende vaatwasser” en bevat veelal citroengras achtige etherisch oliën en andere aromatische stoffen die daaraan verwant zijn. Het bevat ook kruidnagelolie dat net als citral milde anti bacteriële eigenschappen heeft. Over de oorzaak van de stank wordt met geen woord gerept.

Hoe kan het dat de vaatwasser gaat stinken en op termijn een gevaar voor de volksgezondheid kan vormen?

  • Doodeenvoudig doordat deze niet schoon is bij de rubbers en dat deze zichzelf onvoldoende reinigt
  • De afgelopen 25 jaar zijn er veel zaken veranderd in de constructie en de programmatuur van de vaatwasser die in vele huishoudens gebruikt worden om energiezuiniger te zijn en milieubesparender
  • De wastemperaturen zijn lager zodat van een bacteriedodend effect geen sprake meer is
  • Er worden geen wastabletten meer gebruikt met chloor als actief ingrediënt
  • De hoeveelheid water dat gebruikt wordt per wasbeurt om het vuil af te voeren is in de loop der tijd teruggebracht van 50 tot zo’n 7 liter. Hierdoor loopt de vuilconcentratie in het waswater op

Er zijn twee grote risico’s die veroorzaakt kunnen worden door de moderne vaatwassers

  • Bacteriologische contaminaties
  • Voedselvergiftiging als ik met de vaatwasser ga wecken of conserveren

    De handgreep veroorzaakt een gigantische kruisbesmetting. Vooral wanneer de machine met dezelfde hand uitgeruimd wordt. Dergelijke punten horen ook thuis in het ‘onderhoudsschema’ van de vaatwasser

Bacteriologische risico’s
Die zijn beschreven in een eerder artikel 1140: http://www.scientanova.com/2011/11/06/1140-help-mijn-vaatwasser-vermoordt-mij/

Bij de afsluitrubbers van de deur kunnen zich veel resten ophopen die tijdens de beurt altijd een infectie kunnen veroorzaken wanneer er drukverschillen optreden of wanneer tussendoor de deur van de vaatwasser geopend wordt.

Bacterie resistentie, een onderschat probleem
Wanneer jarenlang hetzelfde wasmiddel en temperatuur gebruikt wordt dan kan er een biofilm in de machine ontstaan waarin de bacteriën zich kunnen nestelen die de wasbeurt steeds kunnen overleven. Het hoeven lang niet altijd gevaarlijke bacteriën te zijn zoals EHEC, STEC die in de categorie resistente darmbacteriën vallen. De oplossing om de resistentie cyclus te doorbreken is simpel: De wastemperatuur variëren en een ander type vaatwastablet gebruiken. Ook kan voor de verandering bleekwater toegevoegd worden in de vaatwasser voordat het programma opgestart wordt. Beter is om een scheutje ‘bleek’ toe te voegen als de machine met het hete hoofdwasprogramma bezig is.

Conserveren met de vaatwasser
Dit is een levensgevaarlijke gedachte omdat de temperaturen en tijden die bereikt worden bij lange na niet voldoende zijn voor een veilige conservering. Bovendien speelt de pH van het product een zeer grote rol. Producten met een pH (zuurgraad) van lager dan 4,5 kunnen lang houdbaar gemaakt worden door middel van pasteurisatie. Hieronder verstaan wij een verhitting bij temperaturen vanaf 60 graden.

Het temperatuurverloop van het 40 graden programma van een vaatwasser laat zien dat de hele tijd de (vuile) vaat op een ideale groeitemperatuur zit van bacterien. Na afloop van het programma koelt de machine heel langzaam af en houdt alles op een temperatuur van rond de 30 graden. Zo kunnen de stinkers zich snel ontwikkelen. Salmonella heeft een optimale groeitemperatuur van 37 graden

Levensgevaarlijk wordt het als het product een neutrale pH heeft zoals vlees, soep, groenten en aardappelproducten.  De gevaren die deze manier van conserveren met zich meebrengen zijn aanzienlijk. Er kan zelfs botulisme ontstaan.

|Die gevaren zijn in een artikel van twee jaar geleden beschreven: http://www.scientanova.com/2016/10/19/1622-wecken-jam-maken-en-zelf-veilig-inmaken-van-voedingsmiddelen/

TIP:
Gebruik een vaatwasser waarvoor het gemaakt is, laat hem op een temperatuur van boven de 60oC werken en onderhoud hem op een normale manier. Dan zijn de dure ‘stink verwijderaars’ niet meer nodig.

Iemand op zijn fout wijzen is een ding, hem de waarheid te geven is een andere
John Locker Engels filosoof 1632-1704

Geef een reactie