1904 Knalgele glyfosaat akkers worden veroorzaakt door de prijsdruk van de retail

De tijd van de knalgele akkers is weer aangebroken. Een mooi gezicht voor iemand die van een beetje kleur houdt en een gruwel voor diegene die de risico’s een beetje in kaart probeert te brengen. Het is een keihard gegeven dat een boer genoodzaakt is om deze goedkope manier van landbouw te bedrijven omdat de opbrengsten van de land- en tuinbouw producten gewoonweg onbeschoft laag zijn.

Boeren zijn wel genoodzaakt om kostenbbesparende maatregelen te nemen vanwege de prijsdruk vanuit de retail. Een akker doodspuiten met glyfosaat is veel goedkoper dan gewoon omploegen. Dit levert dan een knalgele postzegel op tussen de groene weiden. De boer moet dan wel alles spuiten en geen plekje vergeten zoals hier op deze foto

Waar wordt glyfosaat voor ingezet?
Dit middel is ook bekend onder de naam ‘Round up’ en kent voor de boer enkele voordelige toepassingen die overigens dankzij de EU regelgeving nu nog volstrekt legaal zijn. Men mag het nog voor 5 jaar gebruiken. Alsof de onderzoeken hierover zullen zijn afgerond. Haha.

  • Het is een breedspectrum herbicide. Het bestrijdt een brede range aan meerjarige wortel onkruid gewassen
  • Het wordt ingezet voor een snellere verdroging van een rijp gewas, zoals tarwe zodat die eerder geoogst kan worden
  • Vermindering van bijpluk van soms giftig onkruid tijdens de oogst. Door vooraf te spuiten verdroogt het onkruid en blijft het gewas nog fier overeind. Mits deze resistent is tegen glyfosaat

Welke zijn de natuur risico’s van toediening van het middel glyfosaat?

  • Gewasresistentie op de lange duur lijkt mij een onderschat probleem. Er zullen vele varianten onkruid wellicht bijkomen.
  • Hoe zit het met de weidevogels? Gaan die lekker een nestje bouwen in een knalgeel weiland? Zo vallen ze tenminste goed op.
  • Hoe zit het met de insecten, bijen en andere gewasbestuivers waar wij nu al een tekort aan hebben?
  • Bodemkruipers en wormen hebben er ook last van. De bodem wordt misschien zo dood als een pier. En dan zal de boer weer moeten diepploegen om tóch weer wat lucht in de bodem te krijgen.

Wij weten niet goed of dit wondermiddel giftig is
Er zijn nog geen degelijke wetenschappelijke publicaties verschenen. Niet verwonderlijk want een genotoxiciteits studie duurt zeker 20 jaar. Er moet een representatieve groep ‘proefkonijnen’ geselecteerd worden waarbij ras, woonomgeving, leeftijd en dergelijke, representatief zijn voor de bevolkingsgroep waarvoor het betreft. Het heeft ook een hele generatie geduurd voordat wij met z’n allen door hadden dat DDT niet het wondermiddel was waarop men gehoopt had. Dat middel kan zich wel opstapelen in ons vetweefsel weten we nu.

Glyfosaat schijnt een kortere halfwaarde tijd te hebben van 20 tot 100 dagen. Het is slecht oplosbaar in vet en daardoor is er weinig bio accumulatie. Het middel wordt bij orale opname matig geabsorbeerd. Chemici vinden het een wondermiddel maar de doorsnee burger denkt er iets anders over.

De publieke opinie gaat zich tegen Glyfosaat keren
Nog geheel los van de vraag of de stof schadelijk is voor onze gezondheid zal er en maatschappelijke discussie, vooral op de sociale media ontstaan over het gebruik. Dergelijke discussies zijn in de regel irrationeel. Momenteel zijn de percelen in ons landschap heel goed te herkennen die met glyfosaat behandeld zijn. Ik moet toegeven dat het er vreselijk uitziet. Een okergele postzegel temidden van knalgroene weilanden. Ik kan mij best voorstellen dat boeren zo snel mogelijk het land bewerken om vooral de kleur van de onderliggende aarde weer te laten zien.

De reputatie van de uitvinder van dit middel Monsanto, dat nu door Bayer is overgenomen is ook al niet te best. Tel daarbij op de gerechtelijke uitspraak op 21 maart 2019 in de VS waarbij een conciërge € 78 miljoen toegekend kreeg. De aandelenkoers van Bayer kreeg een kostbare duw naar beneden.

Afbeeldingsresultaat voor bio logo
Dit is het officiele logo voor biologische producten. Deze producten zijn gegarandeerd vrij van glyfosaat. Althans, daar vertrouwt de consument op

Gelukkig heeft de ‘Bio’ regelgeving het gebruik van Glyfosaat uitgebannen. Dit zal de omzet en vooral de prijs van Bio producten enorm opdrijven.

Het wachten is op het aanzwellende voedselangst
Er hoeft maar één onderzoek te komen waarin aangetoond wordt dat glyfosaat in koemelk zit en dan zal er vanuit de industrie grote druk op de boeren uitgeoefend worden om vooral andere duurdere middelen en methoden te gaan gebruiken om de grasmat ‘gezond’ te houden.  Ben benieuwd of de melkprijs daardoor ook hoger wordt. Vast wel…

Wat kan er tegen gedaan worden?
Wanneer de LTO bijvoorbeeld het voor elkaar krijgt dat de boeren reële prijzen voor hun producten krijgen, kunnen zij betere en duurdere technieken gebruiken om hun grasland op een iets meer milieuvriendelijker wijze te onderhouden.

Het is voornamelijk de prijsdruk die vanuit de retail op de landbouwsector uitgeoefend wordt die ervoor zorgt dat de land- en tuinbouw kostenbesparend moet werken met meer gezondheidsrisico’s voor de consument.

Een mens leert snel van het resultaat van zijn handelen. (Ik blijf optimist)

Geef een reactie