1906 Toepassing van plantengifstoffen als pesticiden zoals Matrine in bio producten

Aziaten staan bij mij hoog genoteerd op de ladder van corruptie, spionage en knoeierij met voedsel. In 2008 hebben wij reeds kunnen vaststellen dat de productie van Pangasius omhuld was in deze waas van schimmigheid en de toepassing van herbiciden in de visvijvers. Het gepruts van de Chinezen met babymelkpoeder met melamine kan iedereen zich nog herinneren. Nu past men plantengifstoffen toe zodat met name de ‘Bio’ voedselimporteurs opgeschrikt worden door de plotselinge aanwezigheid van de stof Matrine in hun producten. Dit is een natuurlijke alkaloïd dat gewonnen wordt uit de giftige plantenfamilie Sophora. De honingboom is hier een voorbeeld van. Die draagt de botanische aanduiding Styphnolobium japonicumt. De geslachtsnaam Styphno betekent in het Grieks bitter. De peulvruchten zijn bitter en giftig.

Zelfs het nectar van deze plant is giftig. Tuincentra zijn onbedoelde hofleveranciers van gifstoffen zoals deze Rodondendron ponticum

Waar is Matrine in gevonden?
Sinds eind 2018 wordt deze stof aangetroffen in groenten en fruit. Het wordt normaliter in de farmacie gebruikt maar het wordt sinds kort verhandeld als meststof en gewasbeschermingsmiddel. Op basis van de Chinese maximale doseringsvoorschriften kan deze stof voorkomen in koolsoorten, augurken en peren. Door deze planten als groenbemester te gebruiken kan deze stof met name in biologische producten voorkomen. Daar is de inzet van plantenextracten heel gebruikelijk, onder de noemer dat alles toch puur natuur is. Het is niet ondenkbeeldig dat deze gifstoffen op grote schaal geproduceerd gaan worden door de winning de giftige sappen. Snel conserveren na winning is wel een vereiste omdat de enzymen snel chemische veranderingen kunnen veroorzaken. De stof matrine en oxymatrine is beperkt aan te tonen bij de traditionele pesticide screening die de laboratoria hanteren. Beter is om dit met een enkelvoudige analyse uit te voeren waarbij een alkalische extractie is toegepast. Op dit moment is een vooraanstaand Duits laboratorium, Bilacon uit Berlijn bezig om een optimale methode te valideren.

Er zijn nog veel meer plantaardige gifstoffen te noemen
Deze vallen allemaal onder de noemer phytotoxinen. Wij hebben hier vanaf 2007 het een en ander over gepubliceerd:

Pyrrolizidine alkaloïden komen voor in duizenden planten, een grote groep hiervan is giftig. Een bekend voorbeeld in Nederland is het Jakobskruid (Senecio jacobaea). De families waarin PAs het meest worden aangetroffen zijn: de Ruwbladigen (Boraginaceae)-, Composieten (Compositae of Asteraceae)-, Orchideeën (Orchidaceae)- en Vlinderbloemen (Leguminosae of Fabaceae)-familie, maar ook in andere families kan de stof worden aangetroffen.

Vergeet de paddenstoelen niet!
De produceren de mycotoxinen. Een andere categorie gifstoffen waar je als consument heel snel slecht van wordt. In Rusland vallen ieder jaar veel doden doordat het rapen van wilde paddenstoelen een nationale sport is om de vermeende expertise op dit gebied te kunnen aantonen.

Zo is coprine een gifstof die in de inktzwam voorkomt en alleen werkt als er alcohol mee genuttigd wordt. Iets wat in de Westerse maatschappij zeer gebruikelijk is bij maaltijden.
De geelbruine spleetvezelkop (Inocybe rimosa) en de satijnvezelkop (Inocybe geophylla) zijn een van de meest dodelijke paddenstoelsoorten die er zijn. De gifstof muscarine veroorzaakt stuiptrekkingen, verlaagde bloeddruk en kan de ademhaling verlammen. Het werkt net als acetylcholine in de synapsen  van de muscarinerge acetylcholinereceptoren en wordt niet door acetylcholinesterase afgebroken. Deze stof komt overigens ook voor in de vliegenzwam. U weet wel die schattige rode kabouterpaddenstoel met witte stippen…

Ik ben tegen clean labelling
Dit zet de deur wagenwijd open naar een afscherming, weglaten en vooral veel witte leugens op het label. Zorg dat de regelgeving zó waterdicht is dat iedere scheet die in de gehele voedselketen over het product gelaten wordt, verplicht vermeld moet worden op het label. Dit is een vorm van transparantie die in de toekomst wel gaat komen. Als alle trucjes openbaar gemaakt worden op deze manier, dan is de enige weg naar clean labelling de trukendoos te sluiten. Simpel toch? Wellicht kan het blockchain instrument de consument daarbij helpen.

In iedere tuin is wel een boom of struik van de zéér giftige taxus familie te vinden. Die heeft van die leuke rode besjes met een rond gat erin. De vogels laten die besjes mooi hangen. Anders zou het wel heel erg stil worden in de tuinen

Wat staat ons te doen?

  1. Een screening uitvoeren op de import bio producten. Begin maar eens met de biologische knoflook uit China
  2. Leveranciersbeoordeling aanpassen. Vooral de producenten van biologische producten uit verre landen en het Oostblok die de productie van ‘Bio’ een handige opwaardering van hun verdienmodellen beschouwen
  3. Een EU registratiesysteem van plantenextracten introduceren.  Alle plantaardig gewasbeschermers dienen in een apart register van toelating opgenomen te worden. Vergelijkbaar met de overige gewasbeschermingsmiddelen  
  4. Hopolie kan deze stof óók bevatten. Onze bierbrouwerijen dienen ook maar eens een monitoring op te starten ter bescherming van de bierdrinker. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van industrieel geproduceerde hop extracten waarvan het extractieprocedé lang niet altijd bekend is.

De waarheid zal bevrijdend werken, maar eerst zal het je voor schut zetten

Geef een reactie