1909 Brexit en onze voedingsmiddelenindustrie

Nu Boris Johnson sinds 25 juli 2019 de regeringsscepter zwaait is zijn aankondiging dat vóór 31 oktober alles rondom Brexit gefikst is, een uitermate lachwekkende vertoning. Past wel in zijn clowneske narcistische verschijning met kameleon-achtige trekjes. Ook de Britse parlementariërs en de aanhangende ambtenaren vieren nu uitbundig vakantie en zullen medio september weer achter hun bureau zitten. Dan resteren er slechts 6 weken om over een mogelijke deal te bekvechten met het stroperige EP. Sinds het referendum van 28 juni 2016 is men drie jaar aan het klooien en het is volkomen terecht dat het EP een punt zet achter de onderhandelingen. In de Engelse havensteden Dover en Harwich zijn geen grote activiteiten waar te nemen die duiden op een grondige voorbereiding van het economisch drama waar Engeland op afstevent. Dat Schotland en zelfs Wales de afscheiding weer actualiseert en het dreigende ouderwetse geweld in Ierland zijn probleempjes die later wel opgelost kunnen worden. Van de mooie ‘reddende engel taal’ van Donald Trump kan men weinig verwachten. Ik zou écht niet weten welke exportproducten de VS nodig heeft uit het VK.

Deze gehaktballetjes worden van Engels rundvlees gemaakt en eh, zijn ook nog glutenvrij. Bevat ook een mooi stempel van de assured food standards (de rode tractor borgt de verantwoorde productie vanaf de boer etc.) en het sneeuwvlokje laat zien dat het vlees in de koeling ligt. Topproduct niet?

Het Engelse parlementaire bestel heeft wel grote schade geleden. Het vertrouwen van het volk en de hele wereld in de Engelse regeringsleiding en politiek is weg en de individuele MP’s (Members of Parliament) slaan een modderfiguur. De uitdrukking ‘Een Poolse landdag’ voor het weergeven van een chaos kan men beter vervangen door ‘Engels Lagerhuis kabaal’.

Dezelfde gehaktballetjes maar nu de achterzijde. Sulfiet! In Nederland al jááááren verboden omdat dit gevaarlijk bederf kan maskeren. In Engeland mag het nog royaal gebruikt worden. Er wordt ook aroma toegevoegd, zeker om de bederflucht te maskeren? Dit is gewoon 100% Engels meukvlees.

Wat betekent Brexit mogelijk voor de voedingsmiddelenindustrie?
De primaire agro industrie zal de meeste hinder vinden van een haperende export naar het VK. 23% van de totale export van € 39.223 mld. zijn agro producten, zoals onderstaande tabel illustreert.(bron CBS 2017)

Productcategorie Export Import
Groenten en fruit 1.994 212
Vlees en vleesproducten 1.370 237
Andere ruwe dierlijke/plantaardige producten 1.182 83
Organische chemische producten 1.126 940
Koffie thee(!) en specerijen 504 166
Dranken 499 260
Bereide voedingsmiddelen 491 220
Zuivelproducten en eieren 434 191
Veevoeder 346 91
Plantaardige oliën en vetten 327 35
Granen en graanproducten 319 174
Vis, schaaldieren en bereidingen 171 128
Suiker en suikerwerken, honing 166 38
Levende dieren 50 30
Oliehoudende vruchten en zaden 35 32
Dierlijke oliën en vetten 18 36
Bereide oliën en vetten 18 83
Totaal export/import volume in € Mio. 9.050 2.956

Opvallend is de bescheiden plaats die de visserij inneemt met 12,5% ten opzichte van het vlees. Wellicht zijn de Nederlandse kotters die onder Engelse vlag varen niet meegerekend. De aanzienlijke export van koffie en thee naar Engeland is opvallend. Dit is een overblijfsel van de goede oude VOC tijd? Opvallend is ook dat er meer oliën en vetten, zowel plantaardig als dierlijk vanuit Engeland geëxporteerd worden.

Dit zijn mogelijke rampscenario’s

Schaarste en een voedseloproer?
In de komende winterperiode zullen de tekorten en daarmee samenhangende prijsstijgingen van voedingsmiddelen merkbaar worden. Vooral de ouderen worden weer de dupe. Zij krijgen al extra steun voor de verwarmingskosten (heating allowance for pensioners) om de huizen, veelal in de isolatieklasse ‘Z’ een beetje warm te kunnen houden.

Uittocht van de Poolse werkkrachten
De EU gastarbeiders willen de zekerheid van de door de EU opgelegde sociale zekerheden. In Engeland denkt men dat men zonder deze buitenlandse hulp kan. Niet alleen de agro industrie heeft een nijpend tekort maar vooral de gezondheidszorg. Deze uittocht werkt prijsopdrijvend.

Export van conserven nog rendabel?
De typische baked beans en veel petfood producten zullen hinder ondervinden van de ontvangende landen zoals Polen die hun kans schoon zien om hun eigen industrie te beschermen.

Uitstel in de investering?
Dit vormt het grootste gevaar wellicht. Bedrijven moeten een 10 jaar visie hebben om strategische besluiten te kunnen nemen. In tegenstelling tot een politicus die een carrièrehorizon kent van slechts 4 jaar. Hierdoor wordt de concurrentiepositie verzwakt van zowel de Engelse als continentale ondernemingen.

Visserij oorlog over de Doggersbank
Een van de belangrijkste visgebieden komt nu in Engelse handen. Slechts één klein taartpuntje blijft er over voor ons. Het zal lastig worden voor de Engelsen want geen land ter wereld heeft haar vissersvloot zo ingrijpend vernieuwd als Nederland. Veel Engelse (en Franse!) schepen zijn verouderd en behoren daarmee tot de ‘rinky dinky’ vloot.

Dit wordt het toekomstige slagveld om de Doggersbank bij blokje 38. Slechts 16 meter diep en levert de mooiste en schoonste platvis.

De Engels regelgeving zal gaan veranderen
Het ligt voor de hand dat Engeland de EU regelgeving zal blijven volgen. Naar verloop van tijd zullen eigen regels bedacht worden, wellicht uit protectionisme. De regeldruk vanuit het voedselveiligheidsschema BRC-8 voorspelt niet veel goeds. Vanuit het Angelsaksisch denkmodel worden veel pietluttige en protectionistische regels bedacht. De EU zal er weinig voor voelen om gratis de wetgeving voor de Engelsen te bedenken en uit te voeren.

Engeland, het land met de remmende voorsprong
Stoommachines, uitvinding van de versnellingsbak, staalindustrie de scheepswerven zijn iconische voorbeelden van de glorie van weleer. Veranderprocessen hebben vaak te traag plaatsgevonden. Na WO-2 was er nauwelijks een fabriek in puin geschoten met als gevolg dat er veel museumstukken te vinden zijn.

Waar zijn de Engelsen wél goed in?
#Ontbijtworstjes met beschuitkruimels en sulfiet
#Lauw- naar dropwater smakend bier
#Televisie series met humor
#Geoxideerde moutazijn
#Regenvakanties

Brexit gaat gewoon NIET door

In de vakantie zullen de adviesbureaus en andere pseudo economen de scenario’s doorrekenen. De dreigende totale maatschappelijke en economische ontwrichting worden straks meegewogen in een referendum. Dan is de keus snel gemaakt.

Keutel intrekken, schadevergoeding betalen en verder gaan.

The fact that a believer is happier than a sceptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one

George Bernard Shaw-Engels schrijver

Geef een reactie