2003 Wat leert de voedingsmiddelentechnoloog van het COVID-19 virus uitbraak

De uitbraak van het COVID-19 virus in december 2019 heeft de wereld wakker geschud en veel consumenten erg bang gemaakt. Nu zal ik deze pandemie, zoals dit zo officieel heet, niet gaan bagatelliseren. Iedere dode is er één teveel en de gevolgen stemmen mij degelijk tot nadenken. Overigens kan ik zeer smakelijk lachen om de talrijke wc-rol moppen die momenteel de ronde doen. Humor schept evenwicht, luidt een Urker gezegde. Graag wil ik met de lezer enkele vragen proberen te beantwoorden, verschijnselen trachten te verklaren en vooral de gedragsveranderingen te belichten. Eén ding is zeker. 2020 zal het jaar zijn van Corona. Het is weer typisch dat gevaarlijke bacteriën en nu virussen meisjesnamen hebben. Salmonella, Cholera Listeria, Klebsiella en nu Corona. Hierin schuilt een duister complot.

Anno 24 maart 2020. Men haalt het nog steeds in het hoofd om aerosolen over de groenten te vernevelen in de supermarkt terwijl de klant 1,5 meter afstand moet houden, niet mag hoesten of niezen. Voer voor juristen.

Wat voor gevolgen kan dit hebben voor de voedingsmiddelenindustrie, mijn eigen bedrijfstak hebben? 6 jaar geleden heb ik al enkele profetische voorspellingen gedaan naar aanleiding van de Ebola uitbraak. Toen al heb ik de gevaren van buitenlandse importen benoemd. Deze waarschuwingen blijven wat mij betreft volledig in takt.

Gelukkig geen Chinese knoflook meer
Dit wanproduct is stilletjes uit de schappen verdwenen. Spaanse en Franse knoflook is hier schielijk voor in de plaats gekomen. Smaakt nog beter ook en ik heb meer vertrouwen in hun voedselveiligheids cultuur dan die Chinese. Het blijkt maar weer dat de inkopers eerder kiezen voor een lage prijs en maximale opbrengst dan dat er naar echte kwaliteit gekeken wordt. En het CBL maar brallen dat er geen enkele verband is tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Dit was de uitspraak van Ir. Marc J.B. Jansen in het TV programma Kassa! van 7 september 2013. Lees hiervoor:

Brussel een lamme eend of een konijn zonder oren?
De nationale regeringen nemen los van elkaar allerlei beheersmaatregelen die nogal veel verschillen. Waar blijft de eenheid in Europa? Dit is een zwaar gemiste kans van de Europese Commissie om Europese eenheid te creëren. Die politici hebben het jaarlijkse verhuiscircus naar Straatsburg wel uitgesteld. Dat is het enige tastbare. In de eindevaluatie van de crisis zal de politieke lamheid van de Brusselse kermis gevoelig aan de kaak gesteld dienen te worden.

De voedingsmiddelenindustrie wordt eindelijk als een strategische bedrijfstak gezien
Terecht. Echter als je een willekeurige krant openslaat dan valt het op waar het meeste geld verdiend wordt. Juist, de bancaire sector en economen die de touwtjes in veel bedrijven in handen hebben. Hopelijk wordt het werken in de voedingsmiddelenindustrie weer als sexy  gezien en zal er een trend ontstaan dat iedereen strategisch juist wil opereren. Ik liep mijn tijd kennelijk vooruit toen ik in 1971 deze vakrichting koos.

Hamstergedrag is voer voor antropologen en andere geleerden mét of zonder baard
Voor iedereen is het onbegrijpelijk dat er WC rollen gehamsterd worden. Bij de groenteboer bij ons in het dorp is geen kip. Naar mijn idee moeten juist dáár de schappen leeggekocht worden. Vitamines vormen juist de basis van een gezond afweersysteem. De doorsnee consument heeft geen idee van de werkelijke risico’s omtrent een gammel werkend afweersysteem. Gezond eten is de sleutel van het goed functioneren.

Het einde van de jacuzzi’s en wellness centra?
Centra voor de vorming van aërosolen bij uitstek. Zolang er geen gechloreerd water gebruikt wordt en er strenge beheersmaatregelen ingevoerd worden, zullen deze centra onder permanent toezicht staan van de inspectie leefomgeving en transport, waarvan de medewerkers sinds kort opsporingsbevoegdheid hebben, zijnde BOA’s.

Heroverweging van Chinese import.
Resourcing risicobeheersing wordt een belangrijk onderdeel van de VACCP analyse voor de voedingsmiddelenproducenten. De grote blauwe supermarkt hanteert al een ‘Non China’ beleid bij de inkoop van sommige voedingsmiddelen die in Nederland worden verwerkt. Puur vanwege de naar mijn idee terechte angst voor frauduleuze grondstoffen en de vaak creatieve borging van de voedselveiligheid daar. Westerse economieën dienen minder afhankelijk gemaakt te worden van het ‘made in China’ syndroom. Opeens wordt duidelijk hoeveel Chinese onderdelen in onze apparatuur verwerkt zit. Zelfs de autofabrieken staan stil. Wij hebben ons mooi in slaap laten sussen omdat het zo lang goed gegaan is. Nu openbaart zich de nachtmerrie voor veel Europese producenten die nu minder afhankelijk willen zijn van verre importen die vaak ruim 6 weken onderweg zijn na ruim 15.000km afgelegd te hebben en een logistieke nachtmerrie vormen.

Einde van de Chinese restaurants
In de jaren 60 van de vorige eeuw namen deze restaurants een grote vlucht, gevolgd door twee kleine oplevingen in het begin van deze eeuw door de introductie van de wok- en sushi formules De houdbaarheid van dergelijke restaurants is alláng verstreken en wordt ingehaald door het marketing geweld van de fastfood ketens.

Einde van de cruise maatschappijen

Er zal niemand meer aan boord willen stappen van zo’n drijvende doodskist. De onvoorspelbaarheid van de havenautoriteiten om aan te mogen meren zet een forse streep door iedere cruise vakantie. Amerikaanse schepen staan niet bepaald om bekend dat zij de hygiëne effectief borgen. Virale besmettingen zijn wel vaker beschreven. Het Nora virus wordt zelfs het cruise schip virus genoemd en veroorzaakt in dit geval het onschuldige (!) projectielbraken als ziektebeeld. Het grootste cruise schip ter wereld, de ‘Symphony of the seas’ van Royal Caribbean met in totaal bijna 9.000 opvarenden aan boord zal versneld afgeschreven worden. Men kan er beter een quarantaine hotel van maken.

 “Drive thru” concept van de fast food ketens is super en zal uitgebreid worden
Alleen de kwaliteit van het voer wat uit de trog lijkt te komen is wel voor verbetering vatbaar.

De stoep voor de uitgang van de keuken van dit fast food restaurant is zwart gekleurd door het vettig vuil. Dit geeft te denken hoe de keuken van binnen eruit ziet.

Bezorgdiensten maken een nóg sterkere groei door
De ‘verkoektrommeling’ (de aanwezigheid van talrijke bestelbusjes) van de Nederlandse snelwegen zal snel toenemen tot onbeheersbare proporties met méér files tot gevolg.

Thuiswerken is het recept voor de filebestrijding
Direct na het ingaan van de Rutteriaanse maatregel op 16 maart 2020 werd op grote schaal thuis gewerkt. Er waren ook geen files meer. Mijn voorspelling is dat dit zich gaan doorzetten. Dan komt de AI om de hoek kijken die het thuiswerk allemaal kan gaan automatiseren. Er is een ander gevaarlijk aspect voor een thuiswerker. Het persoon wordt opeens een kostenpost en kan makkelijk wegbezuinigd worden.

Urkers lopen altijd voorop als het op hygiëne aankomt.
Zij geven iemand die zij ontmoeten maar één keer een hand. Daarna ben je een bekende of je ligt eruit. Ideale HACCP maatregel die ik in 2011 in mijn boek ‘Dansen op zee met Urkers’ heb bejubeld. (Pag: 91 ).

De maatschappij wordt bacteriofoob.
Wij gaan de Amerikanen achterna die zich altijd wezenloos desinfecteren en dit spul lijken op te drinken. Drink daar maar eens water uit de kraan. Je waant je in een zwembad dat net gevuld is. De chloorlucht is zelfs duidelijk te ruiken én te proeven als er Coca Cola in een fastfood restaurant met een postmix installatie is aangemaakt. Bah.

Het einde van blaas handendrogers
Deze apparaten staan al geruime tijd symbool voor matige horeca gelegenheden waar kostenbesparingen belangrijker zijn dan de persoonlijke hygiëne van de bezoeker en een falend hygiëne beheersing etaleren. Deze apparaten verspreiden als geen ander aërosolen. Dit zijn in lucht zwevende waterdeeltjes met een deeltjesgrootte van 0,2 tot 200micrometer (0,0002 tot 0,2mm). In de volksmond beter bekend als mist en wolken. Bacteriën zijn ongeveer 0,001micrometer groot en die kunnen heel gemakkelijk op de aërosolen meeliften door de lucht de luchtwegen in.

Gelukkig hebben we met z’n allen genoeg toilet papier om tien jaar lang te kunnen poepen, als ik onze premier Rutte mag geloven.

Vertraging is de meest dodelijke vorm van een ontkenning

(C. Northcote Parkinson – Engels marine historicus 1909 – 1993)

Geef een reactie