2007 Wat leert een voedingsmiddelentechnoloog van de COVID-19 uitbraak? Deel 2

Vanaf vandaag, 21 september 2020, gaan de kroegen een uurtje eerder dicht en de Horeca wordt als paria weggezet zijnde de hoofdbron van besmetting door het COVID-19 virus . Bushokjes afsluiten zou nét zo’n onzinnige maatregel zijn.

Er is nu zelfs op provinciaal- én stedelijk niveau de stoplicht codering ingevoerd. Oude tijden herleven omdat bij de stadsgrenzen een banpaal er weer komt om ongehoorzame burgers te weren op straffe van ophanging.

Dit restaurant snapt het. Eindelijk. Dit was in Hohenschwangau in het uiterste zuiden van Duitsland. Het zal wel een tijdje duren voordat het goede nieuws naar het noorden zich kan verplaatsen?

Het is duidelijk te merken dat de Regering gesouffleerd wordt door een zwabberende RIVM en een rammelende GGD dat zich intussen heeft kunnen profileren als een verzwakt ambtelijk apparaat dat nog nooit van crisismanagement heeft gehoord. Het ontbreken van de prikkel om ‘úp to date’ te blijven en de rapportages op tijd af te maken ontbreekt vrijwel volledig in de ambtenarij. Noem het hele rijtje regeringsinstituten maar op dat ruimschoots profiteert van de ambtelijke slakkengang en er nog mee wegkomt ook nog. NVWA, RIVM, GGD, CBR, en Rijkswaterstaat.

Ons ambtelijk apparaat is door de aanhoudende bezuinigingen erg uitgehold waardoor het gebrek aan capaciteit prangend duidelijk wordt in een crisis als deze. Het is tot het bot uitgekleed

De afgelopen maanden zijn mij een paar voedselveiligheid gerelateerde zaken opgevallen die het behandelen de moeite waard maken.

De statistieken
“There are lies, damned lies and statistics”, luidt een mooie Amerikaanse uitspraak die aangeeft dat met statistieken veel misleiding gecreëerd kan worden. Kijk maar naar de angstberichtgeving over het aantal besmettingen. Opeens zijn er heel veel besmettingen maar tegelijkertijd wordt er ook aanzienlijk méér getest. De productie van testkits is nu goed op gang gekomen en er zijn zelfs reclamespotjes die de burger aansporen om zich te laten testen.

Snotterbel aan je neus? Laat je testen, je hebt geen keus! Lijkt de nieuwe slagzin wel van ons gouvernement. Het vervelende is dat wanneer iemand negatief blijkt te zijn, het persoon in een vlaag van schijnveiligheid de volgende dag tóch een besmetting kan oplopen. Het aantal besmettingen zegt weinig, de mortaliteit des te meer. Men verbaast zich dat er nu relatief weinig sterfgevallen zijn in vergelijking tot het voorjaar. Gelukkig maar want het ziektebeeld is redelijk traumatisch.

Er is naar mijn mening maar één weekblad dat betrouwbare informatie geeft en dat is de Economist. Het is een zeer betrouwbaar nieuwblad waar de Nederlandse pers, inclusief de NOS de daarop volgende week de artikelen uit overschrijft zonder bronvermelding overigens. De Economist geeft wekelijks een overzicht van het aantal sterfgevallen gerelateerd aan de bevolkingsomvang. Nederland zit ergens in de middenmoot met 6.295 bevestigde sterftes en de VS scoort het hoogst met 196.146. Gerelateerd naar de bevolkingsomvang zien wij dat de VS op de 9e plaats staat, Peru op de 1e en België op de 2e. Het aantal gemeten besmettingen vindt men weinig relevant. Het zegt ook weinig over de besmettelijkheid van een positief getest persoon.

Immers hoe intensiever er gecontroleerd wordt, hoe hoger het aantal gevonden positieven. Bijvoorbeeld, verdubbel het aantal snelheidscontroles en men vindt veel meer overtreders. Dat wil niet zeggen dat er harder gereden wordt.

De Engelse regering lijkt de regie volledig kwijt te zijn met allerlei hap snap maatregelen die zeer veel impact hebben. Dit is het Engelse biertje dat straks volop geserveerd wordt?

Veel besmettingen en weinig sterfte
Dit is goed te verklaren omdat de weerstand van de bevolking in de zomerperiode altijd het hoogst is. Wij bewegen ons meer in de frisse buitenlucht, eten meer groenten en fruit en hebben ons lichaam weer hersteld in de zonnige vakantieperiode ter voorbereiding van een najaars- en winterdip. Het is niet voor niets dat de griepgolven altijd in de winterperiode plaatsvinden. Dat is juist het moment dat de collectieve weerstand van de bevolking op een laag pitje staat. Het is te voorspellen dat in december een piek ontstaat samen met de traditionele griepgolf.

Een tweede lockdown, economisch betaalbaar?
Het antwoord is keihard NEE. De ontwrichting van de economie zal meer slachtoffers veroorzaken dan welke pandemie ook. Dit is al waar te nemen in een land als India, dat zich dit écht niet kan veroorloven. Volksoproer ligt op de loer.

Wat kan de Koninklijke Horeca Nederland aan maatregelen nemen?
Het is een bedrijfstak dat vanuit mijn beroep zéér na aan het hart ligt. Niet omdat ik een kroegtijger of feestbeest ben maar meer omdat veel van mijn klanten in dit vreselijke noodweer verkeren. Er zijn wel speerpunten die ik graag naar voren zou willen halen:

1.Gooi de handendrogers eruit. Het is NIET te bewijzen dat deze dingen de verspreiding van virussen in de aerosolen tegengaan.

2.Gebruik alleen gedenatureerde ethanol van 70% met iets toegevoegd vet, zoals lanoline of uierzalf ter bescherming van de huid. Horeca medewerkers die eczeem oplopen door de continue ontvetting van de huid kunnen hierdoor arbeidsongeschikt raken. De plakkerige en gel-achtige desinfectiemiddelen bevatten vaak poly acrylamide als verdikkingsmiddel. Dit spul is redelijk schadelijk bij orale inname. De frietindustrie stond in 2002 volledig op z’n kop toen deze stof in een eerste onderzoek werd aangetroffen.  Lees hiervoor mijn bericht uit die tijd: https://www.scientanova.com/2002/03/01/3-patat-als-sluipmoordenaar-maart-2002/

De fabrikanten hebben met succes het gevaar weten te beheersen door asparagine gehalte van de aardappelen terug te brengen. Het aminozuur dat bij verhitting acrylamide vormt.

3.Desinfecteer de glazen van de gasten. De spoelbak is een heerlijke bron van kruisbesmetting waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Professionele kroegen spoelen nog na met schoon water. Dat is een stap in de goede richting. Er zijn nog geen aanbevelingen of regels opgesteld door de Koninklijke Horeca Nederland op dit gebied. Verhitting tot 65 graden volstaat reeds.

4.Zuiver de lucht in de zaak. Dit kan zeer kostbaar uitpakken, vooral wanneer een kroeg niets aan luchtverversing doet. Een airco is niet de oplossing. Het stofvrij maken van de lucht is al zeer effectief. Er kunnen geen (virus) deeltjes aan het stof blijven hangen. Het rookverbod dat in 2008 ingevoerd werd heeft een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit teweeg gebracht. Een HEPA filter plaatsen werkt niet goed omdat deze filters deeltjes tot 1/1.000e mm eruit filtert en visusdeeltjes zo’n tien maal kleiner zijn.

5.Gooi de stofzuiger die met filterzakken werkt eruit. Iedereen weet uit eigen ervaring dat stofzuigers behoorlijk kunnen stinken als deze een tijdje niet gebruikt zijn. Kijk maar naar de stofzuiger wanneer deze in het felle zonlicht over een drempel heen stuitert tijdens het stofzuigen. Een kleine stofpluim is altijd te zien. Deze pandemie zal het einde inluiden van de traditionele stofzuiger en de plintzuiger met centrale afzuiging en stofopvang met losse zuigslangen zal snel zijn intrede doen. In de VS en op de veerboten van de Stena line zijn deze systemen al gewoon. Werk aan de winkel voor Dyson, AEG en Miele.

6.Let op de persoonlijke hygiëne van het personeel. Afgelopen week heb ik mij bijzonder gestoord aan twee koks die een baard hadden van stevig formaat dat volledig onbeschermd was. Het regelmatig ongemerkt routineus met de handen door de baard wrijven maakte mij erg ongerust. Ik heb dit ook luidkeels gemeld bij de receptie van het hotel die ‘het best wel een goed punt vond’.  Ik kan mij niet voorstellen dat dergelijke ‘baardmannen’ hun baard desinfecteren met alcohol voordat zij hun keukenwerkzaamheden beginnen. Bwalch! Ook weer een taak voor Koninklijke Horeca Nederland: Verbied alle baarden langer dan 3mm en voer snor en of baardnetjes in. De voedingsmiddelenindustrie doet dit al zo’n 20 jaar.
Verbied ook de orakelende ‘baarden’ van overheids instanties zoals het RIVM en GGD. Nu we toch bezig zijn…

Deze ellendige COVID periode zal veel maatschappelijke gevolgen gaan krijgen:

  • Er wordt niet meer gezoend
  • Er vindt vervuiling plaats door afgedankte mondkapjes
  • Het handenschudden wordt zó 2019 gevonden
  • De productie van alcohol (Nedalco!) neemt stormachtig toe
  • Er komt een wildgroei aan te dure desinfecterende Dettol- alcohol- quad achtige middeltjes die het noodzakelijk maken om de handen erna juist af te wassen omdat deze middelen nooit toegelaten kunnen worden in een voedingsmiddelenomgeving. De keuken bijvoorbeeld.
  • De bacteriofobie van de maatschappij zal een grote vlucht nemen. Net als in de VS. Een land waar men zich al suf desinfecteert en vreemd genoeg de meeste bacteriologische voedselinfecties kent en cruiseschip virusbesmettingen van ongekende omvang.
Er is natuurlijk hoop. Na regen komt zonneschijn

You cannot always stay on the summits. You have to come down again.
René Daumal, Frans Schrijver 1908 – 1944

Geef een reactie