2008 De ‘verbaarding’ van de maatschappij

Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar van de ‘verbaarding’ van ons maatschappelijk straat- en televisiebeeld. Naast de redelijk eenzijdige en hijgerige berichtgeving over het Corona virus buitelen de experts over elkaar heen. Opvallend vaak wordt de formulering ‘ALS’ gebruikt. Dit past geheel in het straatje van een onzekere wetenschapper. De experts zijn beslist geen domme jongens, zij hebben minimaal medicijnen gestudeerd en tal van publicaties en boeken op hun naam staan. Mijn conclusie is dat wij het met z’n allen, inclusief de politici niet weten wat ons overkomt en te wachten staat.

Toch wekt het zien van een baard dat als speeksel opvang slab functioneert bij mij gemengde hygiënische gevoelens op. In de voedingsmiddelenindustrie en vooral de horeca weet iedereen dat handcontact met hoofdhaar vrijwel altijd resulteert in een kolossale besmetting door Enterobacteriaceae. In journalistentermen poepbacteriën. Ik durf niet eens naar een microbiologische analyse van een pluizige, vaak grijze rommelbaard te vragen. Die laat zich uiteraard raden.

Zelfs Jaap van Dissel wrijft routineus door zijn haar. In de voedingsmiddelenindustrie is dit een doodzonde. Daar kunnen de heren van het RIVM veel van leren. Bron: NOS

Besmettingsfobie en pseudo intellectuele kreten van de media
In de tweede week van de derde lockdown van Nederland BV van 13 oktober tot en met 10 november 2020, wordt het duidelijk dat persoonlijke hygiëne met daaraan gekoppeld algemene fatsoensnormen een prominente rol spelen in onze maatschappij. In deze Covid-19 tijd lijkt het dat iedereen bang wordt van allerlei besmettingen. We moeten vaak onze handen wassen. Dit riep mijn moeder 60 jaar geleden ook al. Bij het betreden van een winkel zijn onze handen nog nat van het desinfectiemiddel dat wij uitgereikt krijgen. Het voelt niet écht lekker als wij het plakkerige handvat van de winkelwagen moeten vastpakken en je handen wit uitslaan van de ontvetting door de alcohol dat gedenatureerd is met aceton.

Zolang de handdrogers nog toegestaan zijn in de openbare toiletruimtes en er geen plicht is om de glazen én de spoelbakken in de Horeca te desinfecteren stellen de hygiëne maatregelen niet zo erg veel voor naar mijn idee.

Angstaanjagende kreten worden de ether ingeslingerd door onze omroepen die gezagsgetrouw de feiten naar buiten willen brengen. Mortaliteit, besmettingen, R-waardes, groepsimmuniteit, besmettelijkheid en de deskundigen vullen gretig de goedkope praatprogramma’s die onze omroepen rijk zijn. 

Als politicus moet je vooral NIET gehinderd worden door enige vakinhoudelijke kennis
Het lijkt wel een basisvoorwaarde van een politicus om vooral nergens verstand van te hebben en je vooral te laten inspireren door deskundigen die hijgend om je heen scharen. Let wel, iedere politieke partij heeft zijn eigen kliek deskundigen. Kijk maar naar de Ministers van defensie bijvoorbeeld. Brr.

Ons kabinet Rutte 2 heeft de beschikking over deskundigen die gretig uit de staatsruif mogen eten.

  • RIVM
  • TNO
  • RIKILT
  • GGD etc.

Enige populaire baarden van dit moment
Jaap van Dissel, directeur van het RIVM bijvoorbeeld. Terwijl hij het Kabinet al orakelend van informatie voorziet zwabbert zijn baard als een soort stoffige mattenklopper voor de microfoon heen en weer. Zou hij zijn baard ook met alcohol gedesinfecteerd hebben terwijl hij de parlementaire ruimtes betrad? Vast wel.

Dan Sjaak de Gouw, directeur van het GGD, levert ook zijn bijdrage met een pluizige en wild uitgeschoten speekselspons terwijl hij iedereen terecht maant om vooral de uiterste hygiëne in acht te nemen.

Het hoofd van de GGD moet toch het goede voorbeeld geven? bron: NOS

Onze Koning Willem Alexander verbergt zich ook al achter een rossige baard waarachter hij zich vergeefs probeert te verschuilen vanwege zijn mislukte Griekenland vakantie, riante vergoedingen en zijn gevoel van onaantastbaarheid jegens zijn onderdanen.

Prins Harry uit Engeland zit in hetzelfde spoor ook met een rode baard. Hij heeft nog veel méér uit te leggen dan onze Koning. Hij is niet voor niets vergeefs gevlucht naar Canada.

Dan Erben Wennemars! Voormalig schaatskampioen met een roffelige baard. Afschuwelijk! De sportieve, licht kalende kop van hem is nu omgetoverd tot een sprekende ragebol die nodig onder de desinfectie douche moet.

Frans Timermans, onze voormalige minister van Buitenlandse zaken die zich nu in het Brusselse pluche wentelt, lijkt meer op Kabouter Plop dan een serieus politicus. Zonde van ons nationaal talent dat zeer goed veel vreemde talen accentloos spreekt. Daar mag Rutte een voorbeeld aan nemen.

De heer Ernst Kuipers van het Erasmus MC van het landelijk netwerk acute zorg snapt het. Die heeft kennelijk als enige al zijn haar laten verwijderen. Straalt nog kracht uit ook nog. Beter dan zich achter een spuug gordijn te verschuilen.

De baard van Sinterklaas moet in de kast blijven?
Welnee, daar geloof ik écht in! Een échte kindervriend die altijd de waarheid spreekt en nooit liegt. Verder laat hij zich op ouderwetse wijze bedienen door zijn zwarte slaven.

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get his pants on.
(Winston Churchill, Brits staatsman 1874 – 1965)

Geef een reactie