2105 De nieuwe fysieke opleidingen komen er weer aan!

Wie is het niet moe om in deze Corona tijd met videoconferencing opleidingen te volgen? Er is totaal geen interactie en de docent zit maar tegen een zwart gat te praten. De didactische efficiency nadert nul omdat de toehoorder alleen maar consumeert en nauwelijks de gelegenheid heeft om vragen te stellen. Gooi Teams en Zoom maar op één grote hoop zijnde twee wangedrochten die een poging hebben gedaan om de sociale- en lescontacten in tact te houden met een maatschappelijk psychosomatische puinhoop tot gevolg.

Wij willen het onmogelijke gaan waarmaken met de vernieuwde opleidingen.
Laagdrempelig, professioneel en tegen lage kosten kennis overdragen. Deze boom heeft ook het onmogelijke bewezen door in de lucht te groeien

Hoe gaan mijn nieuwe lessen eruit zien?
Die worden in Rotterdam gegeven bij QAssurance. De docent zit zeker niet suf onderuitgezakt, lezend uit eigen werk. De actieve werkhouding voor een groep nodigt uit en prikkelt vooral de toehoorder om mee te doen. Wij werken altijd met een dictaat. Klinkt ouderwets maar dat geldt als een naslagwerk. Alleen een PowerPoint presentatie met hand-outs voor de deelnemer is het meest suffige dat te bedenken valt. En laten wij de talrijke anekdotes en humor ook niet vergeten

Wij gebruiken ook geen zogenaamde ‘gastdocenten’ die alleen maar hun eigen bedrijf of product aanprijzen en die de cursist direct daarna hijgerig uitnodigt om zijn 5.000+ netwerk op Linked In of Facebook te komen versterken.

Hoe gaan wij in 2021 te werk?
Gewapend met stofmaskers, potten met alcohol en meetlinten gaan wij per 1 mei weer starten met opleiden. Dit ga ik niet in mijn eentje doen maar in nauwe samenwerking met de medewerkers van QAssurance in Rotterdam. Er staan alleen maar ervaren opleiders voor de groep. Niet een of ándere ‘junior’ die zich als senior voordoet. De opleiders van QAssurance heb ik op de directeur na, allemaal zelf in de les gehad en die hebben mijn lesstof verzwolgen.

Wat doet QAssurance?                                             
QAssurance staat onder de turbulente leiding van Cees van Elst en is gespecialiseerd in de softwarematige ondersteuning van de voedingsmiddelenindustrie en QESH managers in het bijzonder om hun werk goed en efficiënt te kunnen uitvoeren. De knelpunten van QA managers zijn:

  • De gigantische bureaucratie omtrent IFS, BRC en FSSC 22.000
  • Tijdrovende bezigheid rond het opstellen van product specificaties
  • Geen toegang hebben tot een recente database met daarin voedselveiligheidsrisico’s, audit schema’s en templates voor rapportages
  • Voorbeelden van een management review, recalltest, traceerbaarheidstest en verificatie

Door de automatisering toe te passen door middel van slimme software houdt de QA manager tijd over en kan hij zich bezig houden met zaken die meer in het belang zijn van het bedrijf, zoals strategische plannen opstellen, vakkennis bijhouden door symposia bij te wonen en gewoon de manager uithangen die tijd over heeft voor zijn eigen mensen. Dit laatste wordt vaak onderschat.

De lesstof is zeer actueel. Gedurende de hele Corona vakantie van zo’n  14 maanden hebben wij mooi de kans aangegrepen om de lesstof op veel punten bij te werken. De anekdotes blijven gewoon in tact. Een goed mop bederft niet.

Groenverkleuring van een verse saucijs zegt meer over de hygiëne van de slager dan over de worst zelf

Met welke opleidingen starten wij?
1.QA professional. 2 dagen.
In een razend tempo vliegen wij door de stof waarbij de voedselveiligheidsschema’s en standaarden ruime aandacht krijgen. Vooral de tips en trucs vormen een interessante lesonderdelen. Wij leren hoe je tijd kunt overhouden voor leuke dingen in het werk.
2.R&D manager food. 2 dagen.
De afdeling waar de meest kostbare ideeën geboren worden met vaak de grootste informatie lekken. Wij schaven de competenties bij en zorgen dat de afdeling flink bijdraagt aan de innovatiekracht van een onderneming.
3.Productaansprakelijkheid. 1 dag.Dit fenomeen wordt steeds grimmiger in Nederland. Nu hoeven wij geen Amerikaanse mentaliteit te verwachten maar dat is een kwestie van tijd. De QA manager is constant in de weer om de onschuld van een bedrijf te bewijzen. Deze opleiding vormt een gids in de Europese en Nederlandse rechtspraak. Er komt ook een specialist (advocaat) even langs om zijn belevenissen met de cursisten te delen.
4.Voedingsmiddelenwetgeving. 1 dag.
De wirwar aan EU verordeningen, regelingen en aanbevelingen wordt ontward. Ook tonen wij de gaten die in de wetgeving te vinden zijn. De cursist krijgt een keurig lijstje mee van alle relevante regelgeving, samen met een berg anekdotes die hun oorsprong hebben in de rechtszaal.
5.Managementvaardigheden. 2 dagen.
Hier worden veel korte video opnames vertoond met daarin voorbeelden hoe het moet en vooral hoe het NIET moet. Ook oefenen wij zelf iets over hoe je een goede presentatie kunt geven die de directie direct zal overtuigen van jouw standpunt. Iconisch is het slecht nieuwsgesprek dat twee agenten met motorijders had. Ondanks het feit dat zij 200kilometer terug moesten liften en hun rijbewijs voor zeer lange tijd kwijt waren bedankten zij de agenten zelfs aan het eind. Zó voer je een professioneel gesprek!
6.Thermische processen food. 2 dagen.
Dit is een fundamenteel stukje conserveringstechnologie. Om producten lang veilig houdbaar te maken is niet alleen de receptuur belangrijk en de additieven maar ook het verhittingsproces. Wanneer pas je pasteurisatie toe en hoelang kun je een busje doperwten bewaren na sterilisatie? Er wordt een live demonstratie tijdens de les gegeven hoe een sterilisatieproces gevalideerd kan worden. Hiervoor gebruiken wij een snelkookpan met de nodige toebehoren.
7.Microbiologie food. 2 dagen.
Wanneer zijn bacteriën schadelijk? Kan ik een glas met 2 miljard melkzuur bacteriën consumeren zonder ziek te worden? Hoe schadelijk is Listeria monocytogenes eigenlijk? Wat doet een virus en hoe past men juist deze technologie toe bij het houdbaar maken van voedingsmiddelen? De beroemde voedselvergiftigingsmatrix wordt uitgelegd waarbij duidelijk wordt wat het ziekte beeld is van een bepaalde bacterie en hoeveel je nodig hebt om er aan dood te gaan. Ook duiken wij in de genetica van een bacterie door de WGS (Whole Genome Sequencing) techniek te behandelen. Deze opleiding geeft een compleet beeld van wat er groeit en bloeit op onze voedingsmiddelen.
8.Hygiënisch ontwerpen van procesinstallaties. 1 dag.
Veel machines worden gewoon in elkaar gesleuteld alsof het fietsen zijn. Amerikanen zijn hier gek op. Wanneer de schoonmaak een drama is dan kan men wachten op een recall ramp of erger, product aansprakelijkheid. Wij leiden de cursist langs de NEN 1672 norm en geven veel voorbeelden hoe het moet maar ook hoe het NIET moet. Een compleet en begrijpelijke opleiding voor iedere techneut die graag machines bouwt of ermee moet werken.

Waar vinden de opleidingen plaats?
De opleidingslocatie is even uniek als de lesstof: Het voormalige Van Nelle gebouw in Rotterdam. Het exacte adres vind je op het inschrijfformulier.

Klik hier voor meer informatie:https://www.scientanova.com/opleidingen/

Veel leerplezier!

Learn from mistakes from others. You can never live long enough to make them all yourself.
(Groucho Marx, Amerikaanse komiek 1890 – 1977)

Geef een reactie