2201 Nieuwjaarsprofetieën voor 2022

Het afgelopen jaar zijn er 70% van mijn bedenksels min of meer uitgekomen. Ook dit jaar waag ik mij aan een reeks voorspellingen. De meeste heb ik reeds opgetekend in mijn nieuw te verschijnen boek: ‘Leugens op mijn bord’ dat op 22 februari zal verschijnen.

1.Er komt een externe kwaliteitstoetsing van de docenten van het HBO. Ik pleit voor een soort BIG register voor vakdocenten waarin de actuele vakbekwaamheid onomstotelijk geborgd wordt.

2.Er komt een wildgroei aan foute etiketten. De NVWA heeft immers in haar jaarplan 2022 aangekondigd dat etikettering van onze voedingsmiddelen geen prioriteit heeft. Dit is wat de Inspecteur Generaal durft te roepen: ‘ Doordat er in 2022 voor een aantal onderwerpen minder budget beschikbaar is, zal het toezicht op etikettering en claims beperkt zijn en zal de toezichtintensiteit voor specifieke doelgroepen lager zijn’.

Dit is een bedenkelijke ontwikkeling die de consumentenbelangen op geen enkele wijze dient.

3.Er komt een schoonmaakoperatie in de Horeca. Enerzijds opgestart door de knellende Covid-19 maatregelen anderzijds als gevolg van de kritische houding van consumenten met betrekking tot de gezondheid van de geserveerde gerechten. Ik vrees dat er een wildgroei zal ontstaan van ketenbedrijven die vanuit hun goede liquiditeitspositie de zelfstandige ondernemers voor weinig geld uitkopen. Zo zal het horecabeeld in de straten ‘ver-Macdonaldiseren;  in hoog tempo.

Deze billboards zullen binnenkort het culinaire straatbeeld gaan verpesten?

4.Er zal een uitbrak komen in resistente bacteriën in half of onvoldoende geconserveerde voedingsmiddelen. De WHO heeft hierover in 2022 al veel publicaties gedaan waaruit blijkt dat er een groter risico kan zijn dan de Covid-19 pandemie.

5.Er zullen slachtoffers te betreuren zijn bij het thuis wecken en of fermenteren van voedingsmiddelen. Botulisme ligt op de loer wanneer niet aangezuurde voedingsmiddelen op traditionele manier geweckt worden.

6.Palmolie zal onder een vergrootglas komen te liggen voor wat betreft giftige componenten. De orang oetans interesseren mij minder. Deze oliesoort is slachtoffer van haar eigen succes. Het is niet mogelijk om palmolie te verangen door andere dierlijke vetten en plantaardige oliën.

7. De voedselsupply chain zal op mondiaal niveau ernstig verstoord worden door klimaateffecten. De Covid-19 pandemie en het Suez kanaal incident hebben gezien hoe kwetsbaar onze aanvoerlijnen zijn.

8.De NVWA zal er niet in slagen om het imago van weleer terug te krijgen. Gezag en respect. Uit niets blijkt dat er plannen uitgerold gaan worden om de maatschappelijke waardering terug te krijgen.

9. Vervuild voedsel vanuit het voormalig Oostblok. Het is waarschijnlijk dat juist in die landen vreemde importen zullen plaatsvinden. De grens inspectie plaatsen (BIP’s) Border Inspection Posts zijn veel minder waterdicht dan wat het in theorie zou moeten zijn.

10. Verhuizing van de productie van Upfield naar Polen. Hierdoor hoopt men onder de radar te kunnen opereren. Het zal de eigenaar, KKR investeringsmaatschappij volkomen worst wezen waar geproduceerd wordt. Het gaat alleen om de winstcijfers.

Graag wens ik alle mede ‘voedselveiligheids idioten’ een gezond en veilig 2022 toe!

Geef een reactie