Voedselbombardement

November 2013

Denken wij wel na over wat en hoe wij eten?
6 voedselbombardement achterkaft7 voedselbombardement voorkaft

 

 

 

 

 

 

 

 

Boek over gezondheid en geklooi met voedsel
Op een luchtige manier wordt uitgelegd wat nou precies de grondstoffen van ons voedsel zijn. Zijn e-nummers dodelijk en wat zijn eetlustremmers? Deze informatie wordt doorspekt met sappige informatie vanuit de voedingsmiddelenindustrie. Wat gebeurt er allemaal met ons voedsel en klooit de industrie echt zoveel?

‘Ons voedselbombardement’ geeft uitleg en ondersteuning voor de moderne en hippe consument die rondgraast in een wereld waar het aanbod groot is en de informatie nog verwarrender dan ooit.

Lees extract

Voor de gehaaste lezer die graag snel de strekking van het boek wil begrijpen, hebben wij een extract gemaakt van diverse onderwerpen die in het boek behandeld worden.

Het boek kent zelf vier hoofdstukken waar deze losse extracten uit afkomstig zijn:

  1. Samenstelling van onze voedingsmiddelen
  2. Het etiket oerwoud
  3. Diëten en mager blijven
  4. Schandalen en witte leugens in ons voedsel

Wat zit er in ons eten?
Alles staat op het etiket. Wat zijn emulgatoren nu weer! Zijn E-nummers giftig? Wat betekent de letter ‘℮’ bij het gewicht? Wat zijn omega 3-vetzuren? Jouw roddelblad zegt dat het gezonde stoffen zijn. Zou ik voedselvergiftiging hebben opgelopen? Ga ik nu dood?
Binnenkort moet het land van oorsprong en de datum van invriezen op het etiket vermeld worden. Dat wordt feest in Azië. Een werelddeel waar men voedselveiligheid aan de laars lapt en de waarheid spreken geen hoge prioriteit heeft.
Tot overmaat van ramp wil men dan de overtollige voedselvoorraad, waar jaren voor gespaard is, binnen twee weken eraf krijgen.
Zo is er een frambozen frisdrank te koop dat maar liefst 0,00006% framboos bevat en het ‘Ik kies bewust’ logo draagt.
Het keurmerk voor ‘fair trade’ tussen de retail en voedingsmiddelenindustrie ontbreekt jammer genoeg.
Voor een controle op een keurmerk bij een bedrijf moet je een paar dagen te vroeg komen en om 3uur in de nacht. Dan heb je een echte inspectie uitgevoerd. De meeste spannende zaken gebeuren buiten de ambtelijke werktijden. Dit is al een paar honderd jaar zo.
Theoretisch zou het kunnen dat een visboer een gebakken schoen in de lekkerbek doet mits hij het aannemelijk kan maken dat dit niet schadelijk is voor de gezondheid. Een lekkerbek is gewoon een fantasienaam.
Garnalen uit Thailand, Pangasius uit Vietnam, Tilapia uit China, kipfilets uit Brazilië, paardenvlees uit Roemenië en konijnen uit Polen. Allemaal gebieden waar het voedselveiligheidsplan meestal nog in cellofaan verpakt in de kast van de directeur ligt.
Uitgaande van een energiebehoefte van 2400kcal kun je stellen dat één fles jenever per dag bijna voldoende energie levert. Er zit 350ml alcohol in en dat is bij benadering 1933kcal. Dat je permanent kachel bent en nauwelijks in staat om je werk uit te voeren is nu even bijzaak.
Door de ongemerkte eenzijdigheid en ongebalanceerdheid van de dieetprakken, die vaak met een zeer korte overgangsperiode ingevoerd worden, moet jouw lichaam bergen werk verzetten om hierop te kunnen inspelen. Het gevaar moet niet onderschat worden.
Veel kruiden komen of uit het voormalig Oostblok of andere zeer primitieve gebieden waar voedselveiligheid een redelijk onbekend begrip is.

Vetten, de fobie van de lillende Amerikaan
Amerikanen zijn in hoge mate ‘lipidifoob’. Zij willen bijna ten koste van alles vetvrij eten en verkeren in de waan dat zij daardoor niet nóg dikker worden.

Goede en slechte vetten
In de wetenschap komt men er langzaam op terug dat het innemen van verzadigde vetten gelijk staat aan een enkele reis kerkhof. Naar mijn mening is dit het effect van de margarinelobby versus de zuivelindustrie.
De hoeveelheid cholesterol, die het lichaam zelf aanmaakt, is namelijk vele malen groter dan die we binnenkrijgen met ons voedsel.
Volg nóóit een hongerdieet, hierdoor wordt het insuline regelsysteem verzwakt en daarmee de stofwisseling voor langere duur ontregeld.

Hoe betrouwbaar zijn de ademanalyses van alcoholcontroles?
Zelden worden er zoveel officiële maatregelen genomen naar aanleiding van een analysetechniek die naar mijn idee nauwelijks te valideren valt. En het is zeker voor de agent niet aan te raden om te leren bloedprikken. Dat wordt geheid een ambtelijk bloedbad zonder weerga.

Rode bietensap. Nieuwe wielrennersdrug?
Het positieve effect van bietensap wordt veroorzaakt door de nitraten die erin zitten. Bieten zijn een natuurlijk product en bietensap staat dan ook niet op de dopinglijst. Bauke Mollema gaf in een documentaire aan dat hij gedurende de Tour de France elke dag een hoeveelheid bietensap innam in de hoop dat dit werkte.

Waar blijft het Ministerie van voedselvoorziening?
Ik pleit ervoor om de bezopen manier van geldrondpomperij in de EU snel af te bouwen en de producten daar te produceren waar de kostprijs het laagst is in Europa. Men moet eindelijk eens stoppen met het intercontinentaal gesleep met ons voedsel. Wel moet eraan toegevoegd worden dat de zogenaamde goedkope gebieden wel aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidsnormen moeten voldoen als waar de huidige Westerse boer mee moet werken.

Om voor dit alles een politiek verantwoord draagvlak te creëren, moet er een Ministerie van Voedselvoorziening komen dat zich écht met voedselveiligheid gaat bezighouden en scenario’s alvast gaat doorrekenen over de komende voedselschaarste en prijsexplosies.

 

ISBN: 978-90-810612-0-9
191 pagina’s

Prijs: € 17,50

Alle boeken zijn leverbaar via ons of via de boekhandel.

Ons voedselbombardement

2 thoughts on “Voedselbombardement

  1. Het boek is bij BOL.COM verkrijgbaar maar ook via de link op de site. Dan komt u bij boekhandel Westerhof uit in Zwolle .
    Veel leesplezier vast toegewenst.

    IJsbrand

Geef een reactie